Стадницю перекрили. Куди вивозитимуть сміття з Вінниці?

Стадницю перекрили. Куди вивозитимуть сміття з Вінниці?
„Сміття вивозиться, хоча і не зовсім у Стадницю. Куди? Можна сказати, що це секрет”. Роман Аксельрод, начальник Головного управління житлово-комунального господарства

Безстрокову акцію протесту проти використання Стадницького полігону побутових відходів розпочали у неділю, шостого липня, жителі села Стадниці. Дорогу до полігону пікетувальники перекрили наметами. На кожному з них зазначена назва населеного пункту: до акції долучилися жителі п’яти навколишніх сіл, які потерпають від сусідства зі сміттєзвалищем. Свої намети встановили навіть ті, хто має у Стадниці дачні ділянки. Як вінницька міська влада вирішить проблему вивозу сміття?

Вінницю заздалегідь „почистили”
У перший день пікету сміттєвозів не було. „Вони всю ніч сміття з Вінниці вивозили, - кажуть пікетувальники, - машини гуркотіли аж до ранку. Але ж це їх не врятує. Все одно поїдуть...”
Від участі в акції стадничан відмовляли аж три заступники міського голови – Анатолій Ворона, Андрій Рева та Володимир Слишинський. Переговори тривали напередодні протягом трьох годин. Але депутати Стадницької сільради разом із членами ініціативної групи одностайно проголосували за проведення акції.
- Головна наша вимога – припинити використання офіційно закритого ще у 1994 році сміттєзвалища, - каже співголова ініціативної групи з проведення акції протесту, депутат Стадницької сільради Микола Ілик. – Сміття сюди возять із Вінниці вже 38 років. Більше не пропустимо жодної машини. Не підемо ні на які поступки. Терпіння наше лопнуло. У наших криницях не вода, а отрута. У прилеглих до полігону селах найвища в районі смертність...
Дозвіл на проведення акції її учасники отримали у сільраді. Це підтвердив сільський голова Стадниці Владислав Яклюшин. Незважаючи на це, напередодні дільничний інспектор міліції ходив по селу й попереджував людей, щоб не виходили перекривати дорогу. Таку інформацію повідав Микола Ілик. Додав, що організатори акції отримали інформацію про можливі провокації. „Нам готують ще якийсь сюрприз. Маємо таке попередження від людей, які нам співчувають”.

Закрита інформація
- Припинити вивезення сміття місто мало ще до кінця 2006 року, - каже сільський голова Стадниці Владислав Яклюшин. – Такої домовленості на той час територіальна громада досягла з міською владою. Однак та не дотримала слова. Приблизно півтора місяця тому на сході села громада попередила міського голову Вінниці Володимира Гройсмана про те, що через місяць перекриють дорогу сміттєвозам, якщо не почнуться роботи з припинення експлуатації полігону. Присутній на сході жителів Стадниці міський голова Вінниці повідомив, що реальний термін закриття полігону – сім-вісім років. Громада не погодилася з цим, і її представники у зазначений час почали акцію протесту. Місто частково змінило умови договору. Тим часом у силі залишаються взяті ними зобов’язання: пробурити свердловини для того, щоб село мало придатну для пиття воду, відремонтувати греблю, частину доріг, допомогти з газифікацією. Якби з цих зобов’язань хоч щось почало виконуватися, люди побачили б це і, думаю, змінили б своє ставлення до участі в акції протесту. Але ж нічого не робиться.
Не має громада висновків щодо дослідження полігону. Натомість у селі знають, що такі дослідження проводили.
- Ми офіційно звернулися до голови правління „Водпроект”, - каже депутат сільради Микола Ілик. – Знаємо, що їхні спеціалісти проводили дослідження на полігоні. Але нам не надали результатів. А це вже порушення закону, бо громада повинна знати екологічну ситуацію за місцем свого проживання.
У відповіді громаді чорним по білому зазначено: „Ми не можемо надати вам дану інформацію, бо вона є власністю замовника – управління комунального господарства міськради. Радимо звернутися безпосередньо до замовника...” Листа з таким текстом підписав голова правління СПК „Водопроект” В. Мартинюк.

Відео дня
>На місці полігону було Кравчукове озеро
Від будинку депутата Стадницької сільради Анатолія Постемського до полігону не більше ніж 300 метрів. Чоловік каже, що вікна в будинку вони ніколи не відчиняють.
- Живемо, як у пеклі, - співрозмовник показує рукою у бік сміттєзвалища. – Воно й без того димить день і ніч. А час від часу ще й загоряється. Вогонь стоїть вище від лісу. Словами це не передати. Ця дорога літом постійно в диму.
Анатолій Йосипович пам’ятає ці місця зовсім іншими.
- До того як появився полігон, тут було озеро. Його називали Кравчукове озеро, - каже співрозмовник. – У мене навіть фотографія є. Коли я прийшов із армії, там ми зустрічалися з моєю майбутньою дружиною. А грибів у цьому лісі назбирували тоннами. Ліс тоді ще був молоденький, подивіться, на фотографії це добре видно. А що тепер зробили? Озера не стало, ліс заплювали...
Довідка
Стадницький полігон офіційно закрито у 1994 році. Щодня з Вінниці сюди вивозять півтори тисячі кубічних метрів відходів.


Коментар
Сергій Сітарський, голова Вінницької райради:

- На мою думку, міська влада мала б своїми конкретними діями продемонструвати турботу про громаду. Розпочати вирішувати хоча б одну обіцяну нею справу: ремонт греблі, буріння свердловин, газифікацію. Кажуть, представники громади Стадниці не підписують договір із міською владою. Без нього не можна виділити кошти на проведення названих робіт. А керівник громади не ставить підпис тому, що людей не влаштовує „розтягування” терміну закриття полігону на сім-вісім років.


Володимир Гройсман, міський голова:

- А навіщо перекривати? Що, полігон після цього зникне звідти? Ні. Ми з вересня розпочинаємо серйозну роботу з укриття полігону. Півтора-два роки, і, я думаю, роботи з пересипки полігону завершаться. Зараз закуповуємо техніку, плюс там буде встановлена сміттєсортувальна станція. За її рахунок плануємо зменшити об'єм полігону. Потім його укриваємо, і там буде рости травичка. Програма на цей рік передбачає виконання робіт на суму близько п’яти мільйонів гривень. Серед того, що там планується зробити, – просвердлити артезіанську свердловину. Ми ж почали вирішувати цю проблему, тому люди, навпаки, повинні були б поставитися до ситуації інакше. Могли б організувати певний громадський контроль...


Роман Аксельрод, начальник Головного управління житлово-комунального господарства Вінницької області:
- Як на мене, то ситуація повинна вирішуватися в межах діючого законодавства. А заходи, до яких вдалися люди, перекриваючи дорогу, можуть тягнути за собою адміністративну відповідальність.
Ми вирішимо це питання. Так само, як і в свій час припинення вуличної торгівлі в місті. Хоча тоді в це також мало вірили. Та й про можливість перекриття ми знали заздалегідь і підготувалися до цього. Тож можу сказати відомою фразою: “Любимый город может спать спокойно”. Сміття вивозиться, хоча і не зовсім у Стадницю. Куди? Можна сказати, що це секрет. Єдина невелика проблема, яка є на сьогодні, полягає в тому, що ми програли жителям Стадниці в інформаційному плані.


Сергій Танасков, уповноважений представник Міжнародного комітету захисту прав людини у Вінницькій області:

- Жителі Стадниці мають намір звертатися з позовом до суду. Вони попросили юристів нашої організації допомогти підготувати необхідні для цього документи. Позовна заява буде стосуватися не лише міської влади, а й тих організацій, які мають безпосереднє відношення до закриття сміттєзвалища. Це може стосуватися, наприклад, обласної санепідемстанції. Саме ця організація приймала рішення про закриття сміттєзвалища. Але його виконання так і не добилася. Хоча я переконаний, якби було рішення суду з даного питання, розв’язати цей вузол було б набагато простіше.


На останній сесії міської ради, що була у п’ятницю, депутати проголосували „за” угоду між Стадницею та Вінницею. Згідно з рішенням №14:
„Права і обов’язки сторін:
1. Сторона 2 (виконком Вінницької міської ради - прим. авт) проводить роботи із закриття діючого полігону твердих побутових відходів відповідно до графіка робіт, який буде узгоджений додатково;
2. Виконує роботи з:
реконструкції мереж зовнішнього освітлення с. Стадниця в обсязі 190 тисяч гривень;
будівництва мереж водопостачання с. Стадниця в обсязі 650 тисяч гривень;
будівництва чотирьох артезіанських свердловин у с. Cтадниця в обсязі 1,6 мільйона гривень;
газифікації вулиці Пушкіна;
реконструкції греблі ставу Громадського в обсязі 190 тисяч гривень;
ремонту асфальтобетонного дорожнього покриття с. Cтадниця в обсязі 400 квадратних метрів на суму 60 тисяч гривень;
облаштування дитячого майданчика на території дитячого садка в обсязі 30 тисяч гривень.
Виділяє щорічно .... протягом 2008-2016 років на оздоровлення дітей Вінницького району кошти у сумі сто тисяч гривень, із яких 55 тисяч – для сторони.
Натомість Сторона 1 (Вінницька районна державна адміністрація) - оформляє та видає новий державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 16,3 гектара на території Стадницької сільської ради за межами населеного пункту (це площа нинішнього полігону). Та „сприяє в оформленні документів на користування земельною ділянкою орієнтовною площею шість гектарів, яка розташована на території Стадницької сільської ради за межами населеного пункту”.


 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    У нас во дворе возле баков уже горы мусора, видно 2-3 дня его не вывозили, начинает вонять.
  • Anonymous

    скоро этот секрет "куда вывозиться мусор" станет совсем не секретом...одним утром люди какого- то села под Виннецей проснуться и поймут,что "секретом" -это было ихнее село...не будет под Стадницей мусорки-будет под другим селом...ух мне эти "секреты"...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up