«Спадщині» у «Прометеї» нічого не світить. У Ладижині депутат судиться з міськрадою заради дітей

«Спадщині» у «Прометеї» нічого не світить. У Ладижині депутат судиться з міськрадою заради дітей
Ці діти облюбували у "Спадщині" заняття у грутку виробів з глини
  • Центр талановитих дітей намагається відстояти у Ладижині депутат міськради.
  • Так у місті називають заклад позашкільної освіти «Спадщина», нині тут відвідують заняття понад 800 учнів місцевих шкіл
  • З відділу освіти «Спадщину» передають до центру культури «Прометей».
  • Чим аргументує таке рішення міська влада і чому проти реорганізації колектив «Спадщини» та батьки дітей?
  •  Це перший крок до дерибану, каже депутат. Чим мотивує позов до суду?

—Ви були у нас у «Спадщині»?  — запитує автора статті депутат Ладижинської міськради Микола Римар. — Не були? Цю казку треба бачити. Туди потрапляєш у світ музики, краси. Там кожна кімната — як музей. Багато картин. Все це роботи юних художників. В одній з кімнат гончарні вироби. Збудували піч для випалювання глини. Клас для кухарів обладнаний у вигляді кухні. А який комп’ютерний клас! Працює  десятки гуртків різного профілю. Центр має ліцензію на підготовку фахівців низки професій. Наприклад, операторів комп’ютерного набору, чи уже згаданих кухарів. 30 років сюди поспішають учні. Бо їм цікаво! Нині на заняття ходить моя дитина так само, як я робив у свій час. Те само можуть розповісти вам багато інших ладижинців. Після «мудрого» рішення міської влади, Центр може припинити існування.

Документи на сесію готували поза спиною колективу

Документи про реорганізацію «Спадщини» готували на сесію за спиною колективу. Так стверджує Микола Римар. За його словами, посадовці міськради не вважали за потрібне порадитися з педагогами Центру. Так само їх не цікавила думка батьків, чиї діти відвідують заняття.

— Але ж у Центрі понад 800 учнів! — говорить Римар. — Це талановиті, обдаровані діти. Хіба можна позбавляти їх можливості для продовження занять?

Відео дня

Співрозмовник каже, сам він випадково дізнався про те, що на порядок денний сесії виносять питання реорганізації «Спадщини». Почув про це за засіданні депутатської комісії. Одразу запитав, якою є думка колективу. Тоді ж зрозумів, що ніхто з педагогами не радився. Вніс пропозицію запросити представників колективу на засідання сесії. Після комісії підходив до секретаря міськради, аби ще раз нагадати. Каже, все одно не запросили.

На сесію передали звернення від колективу «Спадщини» і батьків дітей. У ньому роз’яснили, чому пропонована реорганізація призведе до втрати закладу позашкільної освіти. Свої підписи під зверненням залишили понад тисяча людей.

У зверненні зазначається, що упродовж 30-ти років Центр перебував у підпорядкуванні відділу освіти. Згідно зі Статутом закладу, здійснює діяльність за такими напрямами: профтехосвіта, загальна середня освіта (предмет «Трудове навчання») та позашкільна освіта. На таку діяльність має ліцензію.

Зі зміною підпорядкування заклад втратить ліцензію. І це стане першим кроком до подальшої втрати учнів, а надалі скорочення  

—Знаєте, як відгукнувся про таке звернення наш голова пан Коломейцев? — запитує Микола Римар. — Сказав, що це фейк, що підписи підроблені. Тому його навіть не зачитували.

Із присутніх у залі 21 депутата, троє голосували проти такого рішення.

—Хоч як намагався переконати колег, що «Спадщині» у «Прометеї» нічого не світить, марно старався, — продовжує співрозмовник. — Хто ж насмілиться йти проти голови? Робимо це тільки ми, опозиційні депутати.

Перший крок до дерибану

—Наше місто має свою специфіку, — розповідає Микола Римар. — У той час, коли будувалася станція, одночасно споруджували житло. Інших об’єктів майже не зводили. Тому у Ладижині мало офісних приміщень. Наприклад, у моєму житловому будинку  розташована прокуратура. В іншому розмістили відділення Пенсійного фонду, у третьому знаходиться редакція газети. І тут у самому центрі 2-поверхова будівля «Спадщини» . Не важко здогадатися, що владі потрібна будівля і земля. На мою думку, так звана реорганізація позашкільного закладу це перший крок до дерибану приміщення.

Як стверджує співрозмовник, освітянські заклади надійніше захищені від дерибану у порівнянні із закладами культури. Після переведення «Спадщини» під «крило» культури простіше стане передавати приміщення в оренду, а далі… «Проти освіти рейдерам йти складніше, а проти культури можна, — наголошує депутат Римар. — З часом деякі гуртки прикриють, бо без ліцензії діяльність не дозволять здійснювати. Хто залишиться, переведуть в інше приміщення і отримають у середмісті ласий шматок — і будівлю, і землю.

Аби упередити такий розвиток подій, депутат Римар звернувся з позовом до Вінницького адміністративного суду. Вимагатиме скасування рішення сесії міськради про реорганізацію «Спадщини», збереження закладу у нинішньому статусі і підпорядкуванні освітянському відомству.

Працівники не матимуть доплат

Колектив закладу  просить підтримки у державних органів влади. Про це журналісту розповіла голова профкому Світлана Зубрицька.

Каже, звернулися з листами до голови облдержадміністрації, народного депутата України, департамент освіти.

—Нам повідомили з облдержадміністрації, що листа передали на розгляд у департамент освіти і науки, — каже пані Світлана. — Запевнили, що керівник області особисто поспілкується з нами.  

Запитую, що відбувається після рішення сесії Ладижинської міськради.

—До нас у колектив приходили голова реорганізаційної комісії і ще один з її представників з вимогою підписати наказ про вивільнення працівників, — каже Світлана Зубрицька. — Як можна щось підписувати, коли нас офіційно ніхто ні про що не попередив? Нікому не роз’яснили, де він буде працювати, які кошти отримувати… Це очевидна зневага до людей.

Колектив звернувся до керівника відділу освіти Юрія Журби, аби роз’яснили ситуацію. За словами співрозмовниці, посадовець сказав, щоб зверталися письмово, мовляв, на усне запрошення він не може реагувати.

Невдовзі така зустріч відбулася. Керівнику освіти і представникам влади нагадали, що рішенням сесії допущено порушення принаймні двох законів —  «Про освіту» і «Позашкільну освіту», а також міжгалузеву угоду.

У колективі «Спадщини» нараховується 33 людини, 17 з яких педагоги. Як стверджує голова профкому, при переході до іншого відомства, члени колективу втратять низку державних соціальних гарантій, зокрема, втратять доплату за стаж за вислугу років. Зарплати у них невеликі. Фактично їм пропонують меншу платню, ніж та, яку мають нині.

Голова пообіцяв вищу зарплату

Міський голова Ладижина Валерій Коломейцев заспокоїв містян в тому, що «Спадщина» працюватиме й надалі. Свої думки стосовно ситуації він висловив зі сторінок газети міськради. Назвав рішення сесії правильним. Нагадав, що міжшкільні навально-виробничі комбінати мають припинити існування. До таких, за його словами, належить «Спадщина». Щоб заклад не зник з карти міста, вирішили реорганізувати його та включити до складу новоствореного центру культури та дозвілля «Прометей».

—Керівники гуртків, які відвідують діти, будуть отримувати вищу заробітну плату від тієї, що мають нині, — йдеться у повідомленні голови міста. — Заклад працюватиме у тому самому приміщенні. Що стосується штатного розпису, буде скорочено певні посади з метою е економії коштів, це посади бухгалтерів, завучів.  

Окремо голова звернувся до колективу «Спадщини». За його словами, не варто перейматися надбавками до зарплати, а насамперед треба турбуватися про дітей. Хто не працює, не буде отримувати кошти, хто працює, матиме їх більше.

—Ми не можемо дозволити собі утримувати у місті практично ще одну школу, яка не передбачена законом, — наголошує Валерій Коломейцев.

За п’ять років 32 відзнаки на Всеукраїнських конкурсах

Свої здібності і таланти вихованці закладу «Спадщина» щорічно демонструють на обласних і всеукраїнських конкурсах. Адміністрація закладу надала перелік перемог і список переможців.

За останніх п’ять років ладижинці 32 рази поверталися переможцями з всеукраїнських конкурсів. Зокрема, дев’ять разів перемагали у 2019 році.

Найбільше відзнак з обласних конкурсів привезли у 2020-2021 навчальному  році — 98! Загалом за п’ять років на обласних змаганнях перемагали аж 280 разів!

Є досягнення, що мають важливе значення для виробництва. Наприклад, Роман Кучерявий запропонував технологію розпилювання препаратів для обробітку сільськогосподарських, а також пристрій для їх внесення в ґрунт. Винахід забезпечує значну економію препаратів. Працював разом з братом Юрієм. Робтою керував вчитель Олександр Герасимов. Представив його на всеукраїнській виставці-конкурсі інноваційних проектів «Майбутнє України» і здобув перше місце, у нагороду отримав п’ять тисяч гривень.

Читайте також:

Чому при високих зарплатах у Феміди кадровий «голод»? Розмова з головою Вінницького апеляційного суду

Велика пляма масла в Бузі біля Центрального мосту. Екологи взяли проби води

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up