Сором на вулиці Соборній: як виглядає напівзруйнована будівля «Вінницяфармація» та що всередині

Сором на вулиці Соборній: як виглядає напівзруйнована будівля «Вінницяфармація» та що всередині
  • Останні два десятки років старовинна будівля, що по Соборній, 9 поступово перетворювалася на стихійне сміттєзвалище, стала притулком для безхатьків та місцем відпочинку підлітків.
  • Сьогодні вона знаходиться в аварійному стані та у будь-який момент може остаточно обвалитися. Розповідаємо та показуємо, як вона зараз виглядає.

До середини минулого століття головна вулиця Вінниці була «кривою». Соборна простягалася не через Центральний міст, якого тоді ще не існувало, а через острів Кемпа, з'єднаний з берегами двома залізними мостами. Відповідно й першою лінією будівель історичного центру нашого міста тоді було не приміщення колишнього на сьогодні музею ретро-техніки «Авто-мото-вело-фото-теле-радіо», а комплекс з кількох будівель та прибудов.

Побачити їх можна й сьогодні, якщо одразу після Центрального мосту звернути на вулицю Князів Коріатовичів. Ви опинитеся на Соборній, 9. Встановити точну дату побудови цих будівель неможливо. Відомо лише, що на початку минулого століття за цією адресою були тільки руїни та підвальні приміщення. На їхньому місці відомий архітектор Григорій Артинов спорудив новий будинок з куполом. Щоправда, сьогодні, як і сто років тому, тут можна бачити лише руїни.

Свого часу будівлею володіла одна з найзаможніших вінницьких родин Львовичів. Будинок був однієї з їхніх садиб. Пізніше на другому поверсі жили містяни, а на першому працював магазин металевих виробів. 

Відео дня

З приходом совєтів садибу націоналізували й створили у ній управління фармакології «Вінницяфармація». Ліки спочатку потрапляли саме сюди, а вже звідси їх розвозили аптеками міста. Занепад будівлі починається від 2000-х років й триває досі. Ми завітали до колишньої садиби, аби побачити, в якому вона стані. 

Вже здалеку помітно, що у приміщеннях обвалився дах. Вікон будівля давно не має, як і дверей. Стіни облуплені, у різноманітних стінописах, позбавлених сенсу. Усе поросле неконтрольованими деревами та чагарниками. Навколо будівлі немає жодної загорожі, тому потрапити досередини може будь-хто.

Підійшовши до будівлі складно повірити, що вона знаходиться в самісінькому центрі найкомфортнішого міста України. Всюди розкидане сміття, у повітрі стоїть перманентний сморід нечистот та гару, що навряд колись звідси вивітриться. 

— А це безхатьки тут постійно фаєр-шоу влаштовували. Скільки разів сюди пожежники приїздили гасити вогонь, — пояснює місцевий житель походження запахів. 

Інша жінка, яка мешкає в одному з сусідніх будинків каже, що куди вони тільки не зверталися, аби з горе-будівлею щось зробили, але все намарно. 

— Кожного дня сюди приходять діти та підлітки, і кожного дня ми їх звідси виганяємо, — обурюється місцева мешканка. — Ви б тільки знали, що вони там всередині роблять.

Дивлячись на тонни обваленого даху й стін, залишається тільки сподіватися, що вони там не травмуються та не гинуть через свою необережність. Більшість конструкцій тут у настільки аварійному стані, що завалитися можуть будь-якої миті. У присутності журналіста обвалився шматок стіни, вагою щонайменше в кілька кілограмів. 

Опинившись у внутрішньому дворі будинку на Соборній, 9, складається враження, що знаходишся на зруйнованій війною території. Усе навколо розкидане, спалене й не має ані найменшого натяку на присутність тут нормального людського життя.

З іншого боку виникає відчуття випадкової знахідки десь посеред непрохідного лісу. Ніби натрапив на колись секретний та давно закинутий об'єкт: тут настільки щільно ростуть дерева, що серед них майже не видно неба. Стіни окупував плющ, а звідусіль, навіть з вікон, стирчать гілки кущів та диких дерев. 

Ще закрадається думка, що це зручне для деяких містян стихійне звалище посеред Вінниці. Сміття тут справді багато: починаючи від пляшок та використаних шприців під ногами й закінчуючи одягом та старими автомобільними шинами, складеними у купи. 

Потрапити на другий поверх теоретично можна. Однак ми не робили цього, зваживши на старість сходів. Уточнимо, що другого поверху як такого, вже майже не лишилося. Слідів зведеного понад сто років тому купола Артинова тут також немає. Ймовірно, його звідси демонтували комунальники багато років тому. 

Підприємство «Вінницяфармація» збанкрутіло та наразі знаходиться у стані припинення своєї діяльності. Земельна ділянка під зруйнованою спорудою в комунальній власності.

Цю землю хотіла викупити київська «Компанія Бізнесторгінвест», яка на 2021 рік була власником будівлі «Вінницяфармація». До цього отримали відмову від міськради. 

Кияни навіть зверталися до суду, щоб міська влада переглянула своє рішення. Але місцеві депутати в березні 2021-го не схвалили викупу землі. Мовляв, була заборгованість по сплаті оренди та необхідно привести будівлю на Соборній, 9 до належного стану.

Тобто, київська компанія хотіла викупити землю, щоб повноцінно розпоряджатися усім цим майном. А міська влада давала на це умови викупу: підготувати проєкт реконструкції, капремонту будівлі на Соборній, 9 або проєкт нового об’єкта за цією адресою. І погодити усе це з виконавчими органами міськради.

Та, як ми бачимо, віз і нині там.

@vn20minut У самому центрі Вінниці є закинута будівля. Тут, на Соборній, 9, влаштували стихійне сміттєзвалище, а ще це місце стало прихистком для безхатьків. #будинок #вінниця #садиба #сміття #архітектура #центрміста #2024 ♬ оригінальний звук - Новини Вінниці

 

Читайте також:

Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині

Куди можна поїхати неподалік Вінниці? Склали добірку цікавих місць

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Santa

    А біля автосалона владімір, за ним страшна будівля та, і всі ж їздять кожен день і дивляться на неї, вона не схована десь в вуличках а на видному місці стоїть і владі похуй як і похуй на недострой на театральній і на багото чого ще
  • Next

    У нашому найкращому місті все як завжди, працюють цілі департаменти архітектури і містобудування, на чолі з головним архітектором Женею совінським, але вони цього не бачать, бо з того немає їм вигоди, а потім хтось викупить за копійки і буде новий торгово розважальний центр імені Махоського.
  • Natasha Makarova

    ну объективно если взглянуть - эта же киевская фирма до такого состояния здание и довела, так что может и не зря отказали. Думали угробят и за копейки купят?

    Но то, что сейчас там происходит - это яркий пример реальной "заботы" горсовета о городе, когда личной выгодой на горизонте не пахнет, а всего лишь "каким-то там" содержанием города в порядке.
  • Лідія

    І сам не гам, і комусь не дам.

keyboard_arrow_up