«Снаряд вибухнув у декількох метрах…» У Калинівці гвардійці вшанували пам'ять молодого офіцера

«Снаряд вибухнув у декількох метрах…» У Калинівці гвардійці вшанували пам'ять молодого офіцера
На час загибелі лейтенанта Романа Лабаня (крайній ліворуч) йому не було навіть 22 років
  • Молодим, але не з боязких називали лейтенанта Романа Лабаня.
  • Загинув під час другої ротації під Дебальцевим у 2015 році.
  • Спілкувалися з побратимом Лабаня, який був очевидцем його загибелі

Під час ранкового шикування у військовій частині 3028 Національної гвардії назвали прізвище старшого лейтенанта Романа Лабаня. Він командував взводом роти оперативного призначення на бронетранспортерах. Загинув 17 лютого 2015 року у районі Дебальцево.

Пам'ять про нього вшанували хвилиною мовчання. До стели загиблих гвардійців поклали квіти.

Про це йдеться у повідомленні на Фейсбук-сторінці в/ч 3028.

Відео дня

Лейтенант Лабань помер від отриманих ран під час важкого поранення. Сталося це 17 лютого 2015 року у селищі Луганське, що неподалік від Дебальцево. Гварідйці виконували бойове завдання.

—Під час обстрілу ми опинилися біля одного з будинків, — розповідає прапорщик Олександр. — Там був підвал, у ньому знайшли укриття. Обстріл вівся з танка. Час від часу виходили для того, щоб оцінити навколишню обстановку.

Танковий снаряд упав на подвір’ї будинку. В цей момент прапорщик уже ступив на другу сходинку, що вела у  погріб. Лейтенант ще залишався на подвір’ї. Снаряд вибухнув неподалік від нього.

—Ударною хвилею мене кинуло до низу, зазнав контузії, — продовжує Олександр. — Ніби крізь сон чув, як хлопці, крикнули, що Романа поранило. Його занесли у підвал, стали перев’язувати рани…

Лейтенант Лабань дістав важкі травми обох ніг. Йому відірвало стопу. По рації викликали автомобіль «Кугуар». Його забрали до лікарні в Артемівськ.

На жаль, травми були несумісні з життям. Того ж дня, 17.02.20215, лейтенант помер у лікарні.

На той час йому ще не виповнилося навіть 22 роки.

Слідом за автомобілем прибув тане. Як кажу прапорщик, наші танкісти влаштували дуель з російським танком. Непрості хвилини бою довелося пережити гвардійцям. На щастя, вся їхня група залишилася жива.

Вчора, 17 лютого, прапорщик Олександр разом з іншими побратимами, які виконували бойові завдання разом з лейтенантом Лабанем, побували на його малій батьківщині у сусідній Хмельниччині.

На приміщенні школи є меморіальна дошка у його пам'ять. Зібралися односельці, однокласники. Потім побували на кладовищі біля могили. Теж поклали квіти.

Запитую у співрозмовника, чи є у загиблого брати-сестри.

Він був єдиною дитиною у батьків. Уже після того, як Романа не стало, у них народився хлопчик, братик Романа. «Сумно, про це говорити, але вони не знали один одного», — відповідає гвардієць.

В/ч 3028 втратила під час бойових дій в АТО/ООС п’ятьох своїх побратимів.

Вічна пам'ять захисникам країни.

Читайте також:

«Він хотів вистрелити, але я встиг першим...» 26 учнів з однієї зі шкіл Вінниччини воювали в Афганістані

Трагедія в «Набережному кварталі». З 12 поверху випала 17-річна дівчина (Відео 18+)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up