Сміття та цвітіння води навколо набережної «Рошен». Чому ніхто не розв'язує цю проблему

Сміття та цвітіння води навколо набережної «Рошен». Чому ніхто не розв'язує цю проблему
  • Вода біля найвідомішої туристичної локації Вінниці фонтану «Рошен» почала цвісти, а ще у ній з'явилися «острівці» зі сміття. Розповідаємо про причини такої ситуації, а також про те, чому не варто розраховувати на швидке розв'язання проблеми.

На деяких ділянках набережної «Рошен» у воді сьогодні можна побачити чимало сміття, а колір самої води подекуди має яскраво-зелений колір. У Державній екологічній інспекції у Вінницькій області пояснили, що зеленою вода стала через спеку. 

За їхніми словами, влітку поверхня води у Південному Бузі може змінювати колір через масове розмноження синьо-зелених водоростей, так званих ціанобактерій. Цей процес називається «цвітінням» і триватиме він поки температура повітря не опуститься нижче позначки у +20 °C.

Інше питання — сміття та водні рослини, що накопичилися коло набережної «Рошен». Пляшки, бляшанки, використанні серветки, пакети та інший непотріб впадає в очі всім, хто вирішив прогулятися коло найвідомішої туристичної локації нашого міста.  

Відео дня

Чоловіки, які рибалять біля набережної кажуть, що ловити рибу сміття та водорості їм не заважають. А ось запах від мертвих рибин, що заплуталися в смітті, у спекотні дні іноді стає нестерпним.

Містяни, що прийшли посидіти біля фонтану зізнаються, що їм неприємно відпочивати біля брудної води. Зараз, говорять вони, сміття зосередилося на ділянці набережної, що ближче до фабрики «Рошен», однак ще минулого тижня пляшки та скупчення водоростей були й коло амфітеатру навпроти фонтану. 

— Кілька разів на тиждень я прогулююся набережною, тому завжди бачу, що тут відбувається. Зараз все сміття трохи віднесло від фонтану… Воно ось там, ближче до фабрики тепер. Але минулого чи позаминулого тижня весь цей пластик і пляшки були тут, біля глядацької зони. Тут же з води стирчала якась велика гілка. Чи прибрали її, чи течія віднесла, не знаю, але виглядало це все дуже неприємно, — розповідає вінничанин Михайло. 

Аналогічної думки й інша містянка, яка полюбляє сидіти біля фонтану. За словами дівчини, сміття біля набережної вона бачить не перший рік. Але, продовжує, раніше його оперативно намагалися прибирати, щоб до відкриття фонтану все навколо було чисто. Цього року, каже, прибирати чомусь не поспішають. 

За коментарем ми звернулися до Муніципальної варти. Начальник установи Віталій Чигур розповів, що останній огляд річки Південний Буг його інспектори проводили кілька днів тому. Про сміття на самій набережній, каже, не знає, але ситуацію вирішать у найкоротші терміни.

— Ми перевіримо територію і надамо балансоутримувачам припис на проведення санітарного прибирання відповідної ділянки, — запевняє Віталій Чигур. 

Балансоутримувачем Південного Бугу в межах Вінниці є департамент комунального господарства та благоустрою ВМР. Начальник технічного відділу цього департаменту Олександр Гордійчук говорить, що роботи з очищення річки не проводять вже другий рік. 

— Наразі всі роботи з очищення Південного Бугу припинені. Через війну у нас немає фінансування, тому й роботи виконувати неможливо, — розповідає Олександр Гордійчук. — Ми маємо загальний проєкт з очищення річки, починаючи від району Київського мосту і аж до Сабарівської ГЕС. Реалізувати його ми зможемо лише після появи фінансування. Коли це станеться ми наразі не знаємо. 
 

Читайте також:

Податки, мобілізація, грошова допомога. Що зміниться для вінничан у серпні

Діамантові «ангели» лікарні Ющенка. Як медики з Вінниці вибороли найвищу світову нагороду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Next

    Сьогодні, 11.08. 23 року, стояв там на дамбі, того сміття там НЕМАЄ, воно є але далеко за буйками фонтану, вздовж берега.
  • Надія Старушкевич

    Ну да винен Порошенко, винна  влада, тільки не ми люди, які кидають сміття. Як свині. Там де їдят, там гадят!
  • Александр Мальцев

    Що дивуєтесь?Усе сміття та гнийне тягнеться до себе подібного!А хто власник рашенок?Упс парашне Петя(Підер націй,дружбан хуйла?)...

    Валентина Васильковська reply Александр Мальцев

    Ви не праві. Петя не являється власником частини р. П. Буг. Не кидали сміття самі було би чисто.
  • Sancho

    Бо на цьому багато не вкрадеш

keyboard_arrow_up