Скандал у Вахнівці: місцеві мешканці залили дамбу водойми бетоном

Скандал у Вахнівці: місцеві мешканці залили дамбу водойми бетоном
  • У селі Вахнівка, що в Турбівській громаді, люди залили бетоном дамбу місцевого ставка. Ставок є притокою Південного Бугу. 
  • На місце поїхали головний редактор газети «RIA» та сайту «20 хвилин» Вадим Павлов і журналіст Віталій Павловський. Вони з’ясували, що таким чином йде боротьба з орендарем ставу, який цього року запустив вісім тонн риби.
  • За фактом викликали поліцію та поспілкувалися з старостою села. У результаті екологічна інспекція проводить перевірку стосовно цього випадку.

У селі Вахнівка Андрій Фіголь вже багато років орендує став. Цього року запустив вісім тонн риби. За словами чоловіка, з початку літа йому заважають працювати місцеві — то ледь не побили, то човен пошкодили. А в суботу залили бетоном монах (частина дамби — авт.).

— Деякі місцеві мешканці ще з початку літа заважають мені займатись справою. То човен поламали мені, то ще щось. А в суботу зібралось 50 людей і залили монах (дамбу-авт) бетоном. Я вийшов до них, бо живу недалеко. А вони почали на мене кричати і бігти за мною. Цей став є притокою Бугу. І може бути екологічна катастрофа, — розповідає нашим журналістам орендар.

Немає опису.

Відео дня

За словами пана Андрія, староста села була на місці.

— Вона в курсі усіх подій і того, що заливали бетоном. Причини назвати не можуть. То води в криницях немає, то пляж не зробив. А головна причина — вони хочуть віддати став якомусь багатію з Турбова, — зазначає орендар.

Журналісти приїхали на став

Наші журналісти разом з орендарем водойми Андрієм Фіголем приїхали на місце. Там вони побачили, що дамба близько 4,5 метра залита бетоном. В результаті тепер став не можна спустити. На місце викликали правоохоронців, щоб зареєструвати повідомлення про злочин.

Начальник відділу поліції №4 Вінницького районного управління Лазарчук Андрій погоджується, що подія є кримінальним порушенням.

— За фактом розпочали перевірку, в ході якої буде встановлена кваліфікація. До розслідівання буде залучена Державна екологічна інспекція, — зазначає нашим журналістам Андрій Лазарчук.

За його словами, внесли в ЄРДР.

— Опитають свідків. Скоріше за все будуть відкривати кримінальну справу за кку Самоуправство, — повідомив начальник відділу поліції №4.

Що каже старостат села

Журналісти «20 хвилин» пішли у сільську раду, де поспілкувалися зі старостою села.

— У 2021 році орендар проігнорував припис від Турбівської ради про зачистку дерев біля ставку, — каже староста.

На що орендар відповів, що в нього немає дозволу від екологічної інспекції про вирізку дерев. А без нього це буде правопорушення, за яке його оштрафують.

За словами старости, вона не знала про подію нічого. Але приїхала на місце, коли хлопці з села забетонували дамбу. Жінка наводила аргументи щодо нестачі у селі води у криницях та висиханні свердловин.

Пропонуємо переглянути відео з розмовою наших журналістів із селищним старостатом:

Наразі екологічна інспекція проводить перевірку стосовно цього випадку. Ми буде слідкувати на розслідуванням даного інциденту та триматимемо руку на пульсі.

Днями, нагадаємо, на Ладижинському водосховищі масовий мор риби. Про це повідомили в соцмережах. Ми звернулися до відповідних служб, щоб дізнатися в чому причина масової загибелі риби. Натомість фахівці розказали, що останніми днями такого масштабного мору не фіксували.

 

Читайте також:

Опублікували новий список криниць, де не варто набирати воду. АДРЕСИ

Чому «цвіте» вода у водоймах і де в спеку не рекомендується купатися?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (144)
  • Юрій Хорт

    Спортивний вилов риби є безкоштовним. Напар орендаря і його сина на 60-річну жінку з вудкою є незаконним. Стаття 47 Водного кодексу України визначає, що загальне водокористування здійснюється громадянами України для задоволення їх потреб безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.



    До любительського та спортивного рибальства належать способи ловлі риби без застосування обладнання для промислового вилову риби (сітки, неводи, ятері та ін.) а також обладнання, що заборонене для використання при ловлі риби в Україні (електроприлади для ловлі, прилади, що створюють ударні навантаження та хімічні сполуки, що призводять до тимчасової недієздатності риби та негативно впливають на інші види водних організмів. До дозволених належать вудочки, донні вудочки, закиди та вудочки для лову плавом, спінінги. Любительська рибна ловля дозволена вудочками та спінінгами, і може проводитись на будь-яких водоймах України, незалежно від їх цільового призначення чи підпорядкування будь-яким господарчим суб’єктам, будь-якої пори року.
  • Віталій Жученко

    не розумію ,чому переклали на російську мову.
  • Віталій Жученко

    Для тих,хто говорить,що Вахнівка буде плавати.Люди залили ту частину "монаху",де стоять заставки (показано стрілкою).Після того,як стане нормальний рівень,вода безперешкодно потрапить у відвідний канал(лежак) і у річку. От же, нічого не змінилося,стосовно води.Просто ця водойма, не буде спускатися,а це вже інше питання.Я особисто знаю декілька таких водойм,де люди вчинили так само і все нормально.
  • Лідія Буга

    Вже нема що красти ,то до річок руки простягають.

keyboard_arrow_up