Скандал навколо психоневрологічного інтернату, де за два роки померли 27 людей. Що каже влада?

Скандал навколо психоневрологічного інтернату, де за два роки померли 27 людей. Що каже влада?
Перша заступниця голови ОВА Наталя Заболотна прокоментувала ситуацію в Яришівському інтернаті
  • На Вінниччині перевірили Яришівський психоневрологічний інтернат. Уповноважений з прав людини був шокований результатами.
  • Представники Вінницької обласної військової адміністрації відреагували на скандал та провели брифінг.

Навколо Яришівського психоневрологічного будинку-інтернату виник скандал. Співробітники Офісу омбудсмена виявили серйозні порушення, що стосуються життя та здоров'я підопічних. За їх інформацією, медикаментів у закладі немає, у повітряну тривогу не виводять, смертність зросла у рази.

Недоглянуті і хворі підопічні

Про неналежний догляд людей в інтернаті 1 квітня в соцмережах заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Негайно ініціював перевірку закладу одразу, як отримав звернення щодо неприпустимої ситуації з підопічними», — зазначив омбудсмен.

Відео дня

Підопічні страждають від відсутності належного догляду, а меблі, на яких їм доводиться спати, давно застарілі.

«Частина з них потребувала термінового санітарно-гігієнічного догляду і мала зношений одяг. Порушення прав на гідні та безпечні умови перебування, деякі ліжка застарілі — з металевою сіткою в основі спального місця», — зазначив Лубінець.

Найбільш гострою проблемою омбудсмен назвав випадок, який вимагає негайної госпіталізації одного з підопічних зі збільшенням ноги та постійним болем.  Внаслідок такого недбалого підходу, з 2022 по 2024 роки 27 підопічних померли, здебільшого від ішемічної хвороби серця.

Крім того Дмитро Лубінець розповів, що в будинку-інтернаті відсутні будь-які профілактичні заходи та належне медичне спостереження стану серцево-судинної системи підопічних:

«В їх медкартах немає консультації кардіолога, профоглядів. Як з'ясувалося, їм давали ліки, що містять клозапін. Однак обов'язковим гемолітичним контролем не забезпечили».

Омбудсмен не лише розповів про виявлені порушення, він направив відповідний звіт керівництву будинку-інтернату та керівним органам Вінницької області.

Про хвору ногу і смертність

Через три дні після заяви уповноваженого Верховної Ради з прав людини, 4 квітня, відбувся брифінг, на якому представники обласної адміністрації дали пояснення по ситуації в Яришівському психоневрологічному інтернаті.

Перший заступник начальника обласної військової адміністрації Наталія Заболотна заявила, що підопічні будинку-інтернату мають належні умови проживання.

— Зміна постільної білизни та одягу відбувається по мірі забруднення, але не рідше, ніж раз на тиждень, — повідомила Заболотна. — Пацієнти мають комфортні спальні спальні місця. В грудні 2022 року заклад придбав нові ліжка для осіб з інвалідністю. Конструкція та матеріал, з якого вони виготовлені, відповідає сформованим вимогам.

Заступниця начальника Вінницької ОВА також прокоментувала стан ноги підопічного, фото якого шокувало. Виявилось, що із цим захворюванням 73-річний чоловік живе у закладі вже десять років під цілодобовим медичним спостереженням фахівців закладу.

— Враховуючи специфіку хвороби, нога пацієнта перебуває в контрольованому стані — немає нагноєння, запалення, загроза життю відсутня, — повідомила Наталя Заболотна. — Медичний персонал постійно здійснює терапевтичні заходи та догляд за шкірою кінцівки. Хвороба не є рідкісною і не є одиничним випадком. Вилікувати її в повній мірі неможливо, проте можна підтримувати у прийнятному для пацієнта стані за допомогою лікарських засобів, зміни положення ноги та дотримання гігієни, аби не інфікувати поверхню ноги.

Також посадовиця запевнила, що чоловік отримує консультації профільних лікарів: хірурга, судинного хірурга, дерматолога. Також під час моніторингового візиту Уповноваженого ВРУ з прав людини, підопічному запропонували прооперуватися, але він відмовився.

В лютому 2024 року лікарі засвідчили, що захворювання ноги пацієнта є хронічним, тому була запропонована госпіталізація до медичного закладу, і він теж відмовився.

—  За висновком лікаря-психіатра, на момент огляду 73-річний чоловік був спокійним, відповідав чітко, вірно, добре орієнтувався, саме такий висновок зробив лікар-психіатр, — каже Наталя Заболотна. — При складній хворобі протягом десяти років персонал закладу не допустив погіршення його стану.

Перша заступниця голови ОВА також прокоментувала інформацію про те, що в Яришівському інтернаті за два роки з 2022 по 2024 рік померло 27 пацієнтів.

— Вказані особи були людьми похилого віку, більше 60 і 70 років, та перебували в закладі тривалий період свого життя, — зазначила Наталя Заболотна. — По кожному з них є висновок судово-медичної експертизи, який підтверджує наявність важких діагнозів. Ми проаналізували статистичні дані за період з 2018 року і по сьогодні: щорічна середня смертність по закладам соціальної сфери Вінниччини — 21 особа. Порівнюючи показники за період 2018-2021 та 2022-2023 років, то середній показник смертності зріс на шість осіб.

Будинку-інтернату 64 роки

Яришівський психоневрологічний інтернат заснований 6 грудня 1960 року. Він створений з метою забезпечення постійного місця проживання, гідного соціально-побутового обслуговування, належної медичної допомоги громадянам, які мають психоневрологічні захворювання, громадянам похилого віку та людям з інвалідністю, які потребують стороннього догляду і допомоги.

З часу заснування по 1974 рік заклад вважався будинком для осіб з інвалідністю і був розрахований на 70 чоловік. У 1974 році було проведено реконструкцію житлового корпусу і будинок інвалідів перейменували в психоневрологічний будинок-інтернат (на 170 ліжок). У 2000 році в інтернаті відкрили спеціалізоване відділення геріатричного профілю (на 30 ліжок).

Діяльність закладу поширюється на такі категорії населення:

  • люди з психоневрологічними захворюваннями, які досягли пенсійного віку;
  • люди з інвалідністю І і ІІ груп (психоневрологічні захворювання), які досягли 18-річного віку;
  • громадяни, які досягли пенсійного віку і потребують стороннього догляду;
  • люди з інвалідністю І і ІІ груп, які звільнилися з місць позбавлення волі;
  • люди з інвалідністю І і ІІ груп, які зловживають алкоголем та порушують громадський порядок.

За словами зсаступниці голови Вінницької ОВА, нині у Яришівському інтернаті проживає 150 людей з інвалідністю, в тому числі і внутрішньо-переміщені особи. 

Вінниччина, за два роки великої війни, прийняла 1350 пацієнтів з психоневрологічних закладів Донеччини, Луганщини. Багатьох із них транспортували волонтери. Також наша область планує прийняти з Херсонської області ще 15 маломобільних людей, які будуть розміщені у соціальних закладах.

 

Читайте також:

«Усі його мрії збулися». Про сьогодення постраждалого від ракетного удару по Вінниці Ромчика

Втратив око за два тижні під Авдіївкою. Історія вінницького захисника Івана Лавренюка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • інна

    Найстрашніше не те, що , зі слів Заболотної, представники Омбудсмена не відрізняють хороше від поганого, а те, що завдяки отаким горе-захисницям люди з інвалідністю продовжать жити у пеклі і годі говорити про їхні права. Захищаючи своїх "вигідних" директорів, вона ставить під загрозу життя підопічних і спокійно спить вночі, бо знає, що управи на неї нема
  • Ксюша Горлій

    Той інтернат працює не один і не два роки, - чому раніше не бачили? Кому було вигідно не бачити,? Всі знали що там відбувається ,тому що це село і не велике, місцева влада не могла не знати, що там відбувається, покарати потрібно насамперед того хто мав контролювати, що там відбувається .
  • Юлия Выгнан

    І так по всій країні

    HATAB NKBD reply Юлия Выгнан

    ТОЧНО
  • Eduard Ionovich

    "Новини Вінничини" дуже полюбляють пограти в об'єктивність там, де потрібно висловити свою думку .Не можу забути їх репортаж про одну таку собі мадам з ТЦК,де її вихваляли на всі боки . Де вона зараз? По Заболотній така ж  ситуація,хіба що не розвалюють.

keyboard_arrow_up