Ситуаційний центр: за вами слідкують 600 камер та штучний інтелект

Ситуаційний центр: за вами слідкують 600 камер та штучний інтелект
  • Центр, що слідкує через відеокамери за порядком у місті, відпрацював перший рік.
  • За цей час зафіксували 13 тисяч злочинів, стало більше камер — з 400 до 600.
  • А в штат до людей, які працюють тут по змінах, взяли штучний інтелект! Що вміє нова система?

Ситуаційний центр, що збирає дані з відеокамер по всьому місту, презентували у січні 2017 року. У приміщенні на 10 поверсі будівлі міськради організували робочі місця з комп’ютерами, величезну стіну з моніторами та посадили за столи фахівців, що чергують по змінам, 24/7.

Шістсот камер, які нині є на «озброєнні» центру, відстежують ситуацію у масових скупченнях людей, серед яких вокзали, школи, парки, вулиці та заїзди у місто.

Міські служби отримали «очі» по всій Вінниці: усе, щоб екіпажі поліції, «швидка» та рятувальники якнайшвидше доїхали до місця події.

Відео дня

Допомога копам

Підбиваючи підсумки першого року роботи очільник «Муніципальної поліції» Віталій Чигур розповів, що з того часу було виявлено більше 13 тисяч правопорушень.

— Завдяки записам з камер у 2018 році складено 1473 постанови, також надано інформаційну допомогу з розкриття кримінальних правопорушень. У момент вчинення виявлено 13 тисяч правопорушень, з них 720 ДТП, понад одна тисяча адміністративних правопорушень, більше трьох тисяч порушень у сфері благоустрою. Надано понад 400 відеозаписів на ухвалу суду, запити та заяви, — розказав Чигур.

Заступник начальника вінницької Патрульної поліції Олександр Гаркавюк розказав, що завдяки камерам центру вони мають найкращі показники розшуку авто, що зникли з місця ДТП.

— Наш працівник є у центрі в цілодобовому режимі й у випадку правопорушення — йде сигнал на управління поліції та відправляємо екіпаж на місце події, — казав Гаркавюк. — Завдяки камерам центру нам вдається знаходити 94% від загальної кількості машин, що зникли з місця ДТП. І наші показники в цьому напрямку є найкращими в Україні.

Він додав, що завдяки камерам патрульні виявляють порушення правил дорожнього руху водіями. Зокрема, й правил паркування машин по місту.

Новий працівник — робот

Цього року Ситуаційний центр обзавівся й штучним інтелектом, який розмістили на двох серверах та запрограмували аналізувати відеопотік.

Адже причина його появи проста — камер стає все більше, а людина здатна передивлятися не більше 40 камер. Тож, щоб «не роздувати» штат працівників, взяли «робота».

— Система вже вміє розпізнавати марку автомобілю, колір машини, номерні знаки; може визначити, чи не порушують водії правила, — казав директор міського департаменту IT Володимир Романенко. — Ще триває період тестування, і деякі машини розпізнаються краще, а деякі гірше. Але працівникам таке обладнання дозволяє спростити аналіз даних.

Романенко додав, що далі штучний інтелект навчать слідкувати за об’єктами благоустрою та попереджати працівників центру про вандалізм: система зможе оцінити стан об’єкту, його наявність на звичайному місці.

Цей же принцип будуть використовувати і для самодіагностики: штучний інтелект оцінюватиме стан відеокамер і якщо є пошкодження обладнання, то система про це скаже працівникам Ситуаційного центру.

— При тому, потенціал штучного інтелекту значно більший. Він може розпізнавати і машини, і пішоходів, і велосипедистів. А статистику, що формується системою, можна використати у плануванні нових об’єктів інфраструктури, у керуванні дорожнім рухом тощо, — казав Романенко.

«Сліпі зони» все ще є

Городяни також є «очима» Ситуаційного центру. Як пояснив очільник «Муніципальної поліції» Віталій Чигур, вінничани часто самі cкидають фото правопорушень, для чого в «копів» є акаунти в месенджерах VIBER, WhatsApp, Telegram за номером телефону: 067-4-102-101.

Питаємо, а чи залишилися у місті «сліпі зони», де немає камер Ситуаційного центру.
— Поки що є, бо потрібно набагато більше камер, ніж в нас є. У переважній більшості сліпі зони — це приватний сектор міста, — відповів Чигур.

А скільки потрібно камер, щоб покрити усе місто?

— Точної кількості немає, адже місто збільшується, і змінюються технології. Ми ще робимо акцент на роботизовані камери, за якими можна змінювати кут огляду, масштабувати зображення. Таким чином, не потрібно скупчення відеокамер в тому місці, де є роботизована.

Нагадаємо, на запуск Ситуаційного центру в 2018 році витратили більше трьох мільйонів гривень.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • fank franko

    Да,скільки бюджетних грошей викидається на вітер!Давно пора розформувати так звану муніципальну поліцію.
  • З.А.Глядач

    "Великий Брат слідкує за тобою!"

    Але нічого не робить.
  • олег

    мені здається що було б не погано зробити карту відекамер спостереження
  • Жора

    Раньше менты ходили по городу  и следили за порядком,сейчас  сидят за мониторами....))))))

    хахахахахаах

    А типа ж"журналисты" показывают эти фото у себя на сайте))) . А вообще  может  кто не согласен с публикацией его фейса на вашем типа сайте? Есть деньги заплатить за моральный ущерб?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up