«Всевидюще око». Понад 400 відеокамер слідкують за вінничанами

«Всевидюще око». Понад 400 відеокамер слідкують за вінничанами
На облаштування центру витратили понад три мільйони гривень. У планах міської влади: поставити ще більше камер, що слідкуватимуть за порядком
  • 427 відеокамер стежать за вулицями Вінниці. Вони стоять всюди — у школах, на вулицях, вокзалах, мостах.
  • Камери записують кожний рух мешканців міста та аналізують в міськраді. Навіщо це треба?

Три з половиною місяці на 10-ому поверсі будівлі мерії працює ситуативний центр. У невеликому приміщенні сидять муніципальні поліцейські, які невідривно слідкують за зображенням з десятка моніторів. На них виводять зображення з усіх 427 камер, що під’єднані в міську мережу. Серед них — дві роботизовані камери, які мають кут огляду 360 градусів.

У центрі є і відеостіна: кілька великих моніторів, об’єднаних в один екран на всю стіну.

Відео дня

За нею споглядає керівник ситуативного центру: суворий чоловік у камуфляжі, муніципальний поліцейський Олег Старжинський. Привітно посміхнувшись, він пояснив, для чого їм стільки камер, чому все записують та як співпрацюють з силовиками і рятувальниками.

— За час роботи центру були виявлені крадіжки, хуліганство, бійки, шахрайство, пошкодження комунального майна, вандалізм. А також аварійні ситуації – пориви мереж водопостачання та водовідведення, пожежі, — розповів керівник муніципального ситуаційного центру Олег Старжинський.

У штаті центру — шість людей, в тому числі учасники АТО. Цілодобово по змінах чергують три працівники, з грудня минулого року до чергування долучилися працівники патрульної поліції.

А камери є не тільки на вулицях міста, а й в школах: 25 закладів вже під’єднали до міської мережі ситуативного центру, інші підключать протягом року. Так само як і дитсадки міста.

Хоча центр працює три з половиною місяці, за цей час зафіксували 826 правопорушень. Старжинський розповів про найбільш «кричущі» випадки.

— На новорічні свята були випадки, коли людина хотіла «пограбувати» вертеп перед міськрадою. Звичайний чоловік — не безхатько, не п’яний — почав витягати гроші з вертепу. Ще була ситуація, коли п’яниця потрощив урни та клумби біля Універмагу. Цього йому, мабуть, виявилося недостатньо і чоловік потрощив зупинку на Соборній.

Якщо працівники центру помічають правопорушення чи екстрену ситуацію, то повідомляють поліцію, «Цілодобову варту» або на гарячу лінію екстрених служб.

Так вони першими побачили, як горіла двоповерхівка на Оводова, 66 та викликали пожежників. У результаті, вдалося запобігти більшій шкоді, ніж вона була б. А для патрульних ситуативний центр є не тільки джерелом інформації, а й «навігатором»:

Аварія сталася на Універмазі, 15 січня. Завдяки центру патрульні змогли визначити, хто є винуватцем у цьому потрійному ДТП

— Надаємо інформацію і патрульним. Наприклад, вони знаходяться на Соборній. А на Космонавтів стався злочин або аварія. І ми даємо їм інформацію про кращий шлях, без заторів. Так вони економлять час і приїжджають вчасно, — розповідає керівник центру Олег Старжинський. — Запис відео відбувається цілодобово, що є цінною інформацією для поліції. Так вони отримують зображення винуватців у правопорушеннях. Для прикладу, сталося ДТП, і на запит патрульних,ми можемо надати запис із моментом зіткнення машин. І цю інформацію вони отримують того ж дня, бо кожне правопорушення має розкриватися по гарячих слідах.

Очільник патрульної поліції міста Редван Усеінов назвав ситуативний центр «очима міста».
— Багато ДТП у нас є за участі машин з іноземними номерами, часто порушники тікають з місця події. Ми звертаємося до ситуаційного центру, і вони нам допомагають. Хочу зазначити, що наш вінницький розшук кращий в Україні. Вони розшукують 90,4% викрадених автомобілів. Із 100 машин знаходять 90, — сказав начальник управління патрульної поліції міста Вінниці Редван Усеінов.

На облаштування центру загалом витратили 800 тисяч гривень з бюджету міста. Ще 2,3 мільйона витратили на відеостіну. Міський голова Сергій Моргунов розказав, що надалі будуть ставити відеокамери з високою якістю зображення, коштують вони близько 30 тисяч гривень.

Також пообіцяв, що в 2018 році у місті з’явиться ще приблизно 200 камер, якими обладнають дитсадки та лікарні. А в майбутньому до ситуаційного центру планують підключити систему «Рубіж», яка бачитиме автомобілі, які заїхали та виїхали з міста.

Нагадаємо, що сьогодні під стінами ОДА відбувся мітинг.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Александр Балаганов

    КАМЕРЫ НУЖНЫ И МНОГО-ПОРЯДКА БУДЕТ БОЛЬШЕ.ДЛЯ ВИННИЦЫ-ЭТО КАПЛЯ В МОРЕ-НО СЛАВО БОГУ ЧТО ЕСТЬ НАЧАЛО.

    Kazimir reply Александр Балаганов

    Шура. Caps Lock зарал?
  • З.А.Глядач

    "Аварія сталася на Універмазі, 15 січня."

    Прямо таки НА САМОМУ Універмазі?

    Валерий Чудновский reply З.А.Глядач

    Пане Аноніме, ви хотіли підпис у 100500 строк?

    І так же зрозуміло з фото, що аварія сталася на перехресті перед Універмагом.

    З.А.Глядач reply Валерий Чудновский

    Пане Чудновський,то невже було так важко написати "біля Універмагу" чи "перед Універмагом"? А найкраще-"на пл.Гагаріна".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up