Ситуаційний центр у Вінниці: п’ять сотень «очей», дрон та «фотопастка» слідкують за вами

Ситуаційний центр у Вінниці: п’ять сотень «очей», дрон та «фотопастка» слідкують за вами
  • На десятому — найвищому поверсі міської ради знаходиться «всевидюще око» Вінниці.
  • Звідси слідкують за тим, щоб містяни не порушували закон. Все фіксують на відео, яке потім може стати вирішальним доказом у суді. Як все це працює?

Ситуаційний центр у Вінниці презентували 16 січня 2018 року. Але до цього він працював вже понад три місяці. Цей час для Центру був тестовий — працівники налаштовували камери, аналізували місця з найбільшим трафіком, аварійністю, кількістю порушень.

На момент запуску працювали чотири сотні камер. Зараз, на початку травня, їх вже десь 550. А до кінця року стане ще на сотню більше. Ще у найближчих планах планують встановити камери та програмне забезпечення, які зможуть по місту розпізнавати авто за номерними знаками.

— Більшість з них з’єднані з Центром оптоволоконним кабелем, але є і IP-камери, які працюють через інтернет. Також є можливість під’єднати до системи камери, які встановлені, наприклад, біля під’їздів багатоповерхівок, — каже заступник начальника вінницької «Муніципальної поліції» Віталій Чигур. — Такою можливістю користуються вінничани, які створили ОСББ.

Відео дня
Віталій Чигур

Гордість Центру — величезна відеостіна: це кілька моніторів, об’єднаних в один екран. За нею, а ще за десятками моніторами на робочих столах спостерігають «муніципальні поліцейські», патрульні, рятувальники. Центр працює і вдень, і вночі. Одна людина переглядає до 40 камер.

— Також у нас є камери, які можуть обертатися на 360 градусів. Скільки їх — не можемо сказати, це секрет. Але небагато, бо вони дороговартісні. Плануємо, що буде більше. Скажу, що одна є біля Київського мосту, вона дає можливість проглядати дистанцію у 700 метрів, — говорить очільник Центру Олег Старжинський. — Навіть на такій відстані можна наблизити зображення і розгледіти номери авто.

Олег Старжинський

У першу чергу спостерігачі з Центру акцентують увагу на в’їздах-виїздах з міста, на школах, зонах відпочинку, магістральних вулицях та пішохідних переходах.

— Ранком ми більше дивимося за школами, ввечері — вулицями. У вихідні — парки та зони відпочинку. Багато уваги звертаємо у місця скупчення людей, особливо коли заплановані якісь святкування.

Камера у шпаківні, дрон над подвір’ям

У роботі часто використовують прилади, з якими легше збирати докази про порушення вінничан. Це квадрокоптер і «фотопастка». Дрон — «DJI Phantom 2».

— Він може підніматися на висоту до 350 метрів, — каже Віталій Чигур. — Може літати на відстань до трьох кілометрів.

Квадрокоптер використовують для огляду ділянок, які загороджені, але є підозра, що на них відбуваються порушення. Наприклад, палять листя на ділянці за парканом. Безпілотник знімає на фото та відео ці факти. І на основі доказів люди отримують штрафи.

«Фотопастка» — так називають працівники Центру зручний пристрій з камерою, який можна сховати, наприклад, у шпаківні.

— Він спрацює завдяки датчику руху, зробить фото і одразу через інтернет відправить його на електронну адресу, — каже Чигур. — Зараз він розряджений, бо всю ніч «ловив» порушників, які вивозять будівельне сміття у ліс.

Приклад світлини, зробленої на "фотопастку"

Як камери допомагають?

Попросили Віталія Чигура згадати кілька випадків, що найбільше запам’яталися з роботи Центру.

— Була ситуація, коли дівчинка не повернулася додому зі школи. Шукали батьки та поліція. За допомогою камер відеоспостереження ми відслідували, куди вона пішла зі своєю подругою, — розповідає він. — З моменту зникнення пройшло 9 годин, а ми за камерами знайшли її за 20 хвилин.

Чигур каже, що відео Ситуаційного центру часто стають доказами у суді. Наприклад, у справах про ДТП, де потрібно визначити хто винен. Відезаписи надають на запит правоохоронців чи на заяву від звичайних громадян.

— Жінка вкрала коляску, яку люди залишили біля лікарні. Схопила коляску і сіла у трамвай. Ми слідкували за нею аж до автовокзалу — навіть через скло у трамваї розгледіли обличчя, — згадує Віталій. — Жінка поїхала у Шаргород — там її і затримали. Батьки навіть принесли нам письмову подяку за цей випадок. Коляска коштувала приблизно 14 тисяч гривень.

Чигур каже, що не знає, скільки потрібно камер для повного охоплення міста.

— Я завжди говорю у відповідь на такі питання: буде три тисячі, тоді, можливо, буде достатньо. Але поки працюємо з тією кількістю, що є.

Якщо ви стали свідком правопорушень на території Вінниці та зафіксували це на фото чи відео, можете надіслати відзняте на VIBER, WhatsApp або Telegram Ситуаційного центру, вказуючи точну дату та час, адресу і деталі ситуації. Номер телефону: 067-4-102-101

Що знімали за час роботи?

Поблизу школи №6 двоє підлітків почали трощити фігуру хлопчика.

П’яний водій на «Лексусі» по сходинках спустився з Європейської площі

На зупинці біля магазину «Троянда» патрульні зняли чоловіка, який їхав, причепившись до тролейбуса

Біля «Макдональдсу» молодик гамселив ногами хлопця

ДТП на перехресті вулиць Пирогова та Гніванського шосе – водій автомобіля БМВ наздогнав автомобіль ВАЗ, що пропускав пішоходів

ДТП на Центральному мосту за участю трьох автомобілів: один із водіїв "підрізав" та спричинив лобове зіткнення

ДТП з постраждалими. Водія чорного авто розшукали та затримали

Дівчину зачепив автомобіль на переході

Відео з квадрокоптера

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    "Ситуаційний центр у Вінниці: " , Микито для обєктивного сприйняття матеріалу для мене не вистачає дрібниці. Це мови цифр. спробою пояснити.

    "Поліцейська держава: Україна утримує армію міліції в 2,5 рази більшу, ніж це прийнято в світі.

    " https://antikor.com.ua/articles/124417-politsejsjka_derhava_ukrajina_utrimuje_armiju_militsiji_v_25_razi_biljshu_nih_tse_prijnjato_v_svit

    Причому це — не спадок від СРСР. Адже в 1990 р. в радянській міліції служили 628139 осіб. Населення СРСР  тоді становило 293 млн. 47 тис., тобто на 100 тис. населення було 214 міліціонерів.



    Під час реформи поліції в Грузії її кількість зменшилась із 70 тис. до 16 тис. і тепер становить  355 осіб на 100 тис. населення. За даними ООН (станом на 2010 рік), у сусідніх із нами країнах, схожих з Україною за політико-економічною ситуацією, поліцейських удвічі-втричі менше, ніж в Україні.

    Питання у скільки вінничанам обходиться утримання чергової "порції" силовиків, які підпорядковуються виконавчій владі міста. Чому кошти йдуть не на освіту, оздоровлення, чому не на людей які потребують допомоги влади, а на утримання силовиків.  Збудували - згоден добре, передайте у користування поліції, МНС. Держава витрачає на утримання силовитків шалену купу грошей.

    Поясніть навіщо місту витрачати гроші на утримання органу, який у певній мірі є дублюючим і обмежекний у повноваженнях. Чому не медицина? Надайте статистику затрат і те що отримали. Зарплату керівників, давайте порівняєм з лікарем якмй 8 років навчався і має 20 років стажу. Дивує чому остані 2-3 роки ЗМІ пишуть про перемоги, але не має цифр?

  • Oleksandr Stoliarov

    Хваляться, що у них камера прихована у шпаківні. А нічого, що прихована зйомка заборонена в Україні. Завтра залишу повідомлення про кримінальний злочин у поліцію

    Олексій reply Oleksandr Stoliarov

    Це коли за тобою підглядають. А тут  «Фіксація злочину або правопорушення»

    Oleksandr Stoliarov reply Олексій

    Ти не задумувався, чому у місцях де висять камери, висять написи "Увага проводиться відеоспостереження". Задумайся і почитай кримінальний кодекс

    Олексій reply Oleksandr Stoliarov

    Стало бути їхні матеріали є добуті незаконним шляхом.

    Oleksandr Stoliarov reply Олексій

    Саме так... І не є доказом, здобутим належним чином
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up