Сировар з Літина виграв 24 тисячі євро на на розвиток власного фермерського господарства

Сировар з Літина виграв 24 тисячі євро на на розвиток власного фермерського господарства
  • Дмитро Устиненко, сировар з Літина, що на Вінниччині, завдяки перемозі у конкурсі міні-грантів «Курс на Незалежність» виграв 24 тисячі євро на розвиток фермерського господарства.

Дмитро разом з дружиною Оленою уже шість років розводять кіз та займаються сироварінням.

— З молока варили сир, звичайний, адигейський. Самі їли, давали знайомим, а потім це переросло в справу. Як тільки ми розпочали займатися сироварінням, то нашу продукцію не дуже купували. Люди не знали, що ж за продукт ми їм пропонуємо. Проводили дегустацію. Людям, які скуштували наш сир, сподобалось і вони ставали нашими клієнтами, — розповів Дмитро.

Відео дня

— Як виготовляти крафтові сири й заробляти на їхньому виробництві, вчилися поступово. Аби досягти нинішнього результату, зіпсували не один літр молока, — згадує Олена Устиненко.

Для сироваріння використовують лише натуральні інгредієнти: козяче молоко, ферменти й закваски.

Зі слів підприємця, зараз сиру варять мало, тому що не сезон. Двічі на тиждень переробляють по 60 літрів молока, жирність якого майже 7%. Нині на козиній фермі подружжя — до сотні овець та стільки ж кіз. У сезон вони дають до 140 літрів молока, а це — 15 кілограмів сиру в день.

У планах подружжя Устиненків не тільки розширити стадо, а й зробити ферму осередком зеленого туризму, де можна буде і сир скуштувати, і з козами сфотографуватися.

Детальніше про те, як  переселенець з Криму знайшов свою справу у нашій області, але спершу — знайшов ту, яка стала його дружиною, можна прочитати в матеріалі Сировар з Літина виграв два гранти на мільйон гривень. Як йому це вдалося і що радить іншим? 

 

Читайте також:

Де взяти гроші на власну справу? Розповідаємо про гранти для ветеранів війни

На «Вінницькій реберні» встановили сонячні панелі. Як виграли грант у 20 тисяч євро і що радять іншим?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up