На «Вінницькій реберні» встановили сонячні панелі. Як виграли грант у 20 тисяч євро і що радять іншим?

На «Вінницькій реберні» встановили сонячні панелі. Як виграли грант у 20 тисяч євро і що радять іншим?
Сонячні панелі встановили на тій частині даху "Реберні", що ближче до води, так ефективніше накопичуватимуть енергію, кажуть фахівці.
  • Виграти грант на розвиток бізнесу — реально навіть для невеликих суб’єктів господарювання чи окремих підприємців.
  • Це підтверджує Паб «Вінницька реберня». 20 тисяч євро отримали за перемогу у конкурсі «Курс на Незалежність».
  • Про участь у проекті розповів «20 хвилин» власник закладу Віталій Гуменюк. Де можна дізнатися про подальші конкурси і як до них долучитися?

Недавно Віталій Гуменюк побував у Полтаві. Брав участь у зібранні переможців конкурсу «Курс на Незалежність». На фотографіях і відеозапису із

конференції підприємець у костюмі, з краваткою на шиї. Звернув на це увагу, бо у такому вбранні його рідко можна побачити. Чоловік усміхається у відповідь на згадку про таку деталь його гардеробу.

Для проекту «Курс на Незалежність» збільшили суму гранту

Що дала Віталію Гуменюку участь у конференції? З цього розпочали розмову з підприємцем.

Відео дня

«Переможців конкурсу «Курс на Незалежність» зібрали для того, аби ми обмінялися думками, поділилися досвідом і що важливо — налагодили між собою контакти, — каже пан Віталій. — Як на мене, спілкування виявилося корисним. Я виступав, розповідав, як вдається працювати у нинішній непростий час, як допомагаємо військовим. Фактично ми почали робити це ще тоді, коли у Калинівці вибухали склади боєприпасів. Годували людей тоді і тепер передаємо свою продукцію на фронт нашим захисникам».   

У Полтаві Віталій налагодив контакти з декількома підприємцями. У нього з ними різний профіль діяльності. Але є моменти для точок дотику. Що вийде з такої співпраці, покаже час. А може, й нічого не вийде. Треба пробувати, інакше не дізнаєшся, наскільки ефективною може бути задумана справа.

На конференцію організатори запросили переможців обох етапів конкурсу. Ті, хто здобув перемогу у першій хвилі жартома зауважували, що їм поталанило менше, ніж переможцям другого етапу. І це справді так. Максимальна сума гранту у першому етапі становила 12 тисяч євро. Тепер грант збільшили до 20 тисяч євро. Саме таку суму виграв, зокрема, і підприємець Віталій Гуменюк.

Запитую його, на що «Реберня» витратила кошти.

Завершують монтаж холодильної камери

Отриманий грант розподілили на дві однакові частини. За десять тисяч євро  встановили сонячні панелі і обладнання, необхідне для отримання електрики з енергії сонця. Цю роботу майже завершили. Панелі змонтували на даху. Він має двосхилу форму. Розмістили їх на тій частині, яка ближче до води. У такому випадку ефект буде кращий — більше світла потраплятиме на панелі. Так стверджують фахівці.

Поки що сонячна станція не працює. Хто у ці дні проходив набережною Південного Бугу, можливо, звернув увагу — панелі вкриті поліетиленовою плівкою. Вони ще не задіяні в роботі. Як пояснив співрозмовник, ще треба підключити до системи.  

«Для нас альтернативне джерело енергії дуже важливе, — говорить Віталій Гуменюк. — Особливо у нинішній час, коли електрику можуть виключити раптово і несподівано. Як тоді зберігати продукти харчування? Тепер буде можливість включати альтернативне джерело, коли зникне світло».

Другу частину грантових грошей витратили на придбання холодильної камери. Таке обладнання теж вкрай потрібне для зберігання продукції. Мають власне  складське приміщення, а тепер ще й холодильну камеру — все це підсилить стабільність роботи закладу харчування.

Бізнес-план допомогли написати друзі

Суть проекту «Курс на Незалежність» полягає в тому, щоб допомогти українцям, які мають власну справу, але при цьому потребують коштів на обладнання для її розвитку. Започаткував проект відомий агрохолдинг «Астарта-Київ» спільно з благодійним фондом «Повір у себе» за підтримки німецьких партнерів — Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку (BMZ) і німецького банку розвитку (DEG).

Віталій Гуменюк дізнався про проект від знайомих. Каже, у нього особисто нема досвіду у написанні бізнес-планів. Без такого документа заявку на участь у проекті не розглядають.

Зате у підприємця є гарні друзі, які краще розуміються на цій справі. Каже, давно спілкується з ними, попри те, що вони проживають в іншому місті — Івано-Франківську. Звернувся до них по допомогу, бо знає їхні здібності. Обґрунтування потреб коштів для розвитку справи має велике значення, вважає підприємець.

За його словами, слід врахувати ще один момент. Йдеться про недовіру окремих підприємців до участі різних конкурсах і грантах. Одні вважають, що безкоштовно не можна нічого отримати. Мовляв, організатори можуть гарно пообіцяти, а потім обдеруть тебе, як липку. На думку інших, перемогти можуть ті, хто має знайомих серед організаторів конкурсу, тому марно старатися.

У Віталія Гуменюка з цього приводу своя думка: «Якщо ти бачиш, що проект організовує солідна компанія, то які можуть виникати підозри? — говорить він. — Я брав участь у конкурсі компанії «Астарта-Київ», її підтримали німецькі урядові організації. Про які сумніви можна говорити? До того ж, підприємця супроводжував регіональний координатор проекту. Він, підказував, як правильно підготувати документи, надавав інші поради, відповідав на запитання, що виникали в ході роботи».

Пан Віталій наголошує, що він став переможцем без будь-яких пошуків знайомств, як це зробити. Виконав усі умови, передбачені проектом, і отримав результат: організатори визнали його проект одним з кращих.

За словами співрозмовника, він може познайомити зі своїми друзями з Івано-Франківська тих, у кого є намір написати бізнес-план і податися на участь в тому чи іншому проекті.

Будуть нові проекти

Анна Чук, керівниця проєкту «Курс на Незалежність»:

— Протягом двох останніх років Благодійний фонд «Повір у себе» виступав партнером у грантовій програмі «Курс на Незалежність». Проєкт організований за підтримки: Федерального Міністерства економічної співпраці та розвитку (BMZ), німецького банку розвитку DEG, агропромхолдингу «Астарта-Київ».

«Курс на Незалежність» спрямований на підтримку малого і середнього бізнесу у придбанні обладнання для розвитку діючих підприємств.

У першій хвилі проєкту «Курс на Незалежність» переможцями стали 60 учасників, у другій — 100. Сума гранту у першій хвилі становила 12 тисяч євро для кожного переможця, у другій — 20 тисяч євро. Тенденція у другій хвилі проєкту показала, що сумніви щодо участі у грантових програмах зникають, підприємці починають розуміти, що це можливо!

Що для цього потрібно? Насамперед — бажання. З нього все починається. Плюс зусилля і старання для генерації якісної власної бізнес-ідеї, підготовки матеріалів та документів. Допомогою може стати навчання, яке проводимо для учасників конкурсу, як під час конкурсу, так і після визначення переможців, аби наші бенефіціари краще зрозуміли, як готуються документи, отримали відповіді на питання, що їх цікавлять.

Є дві обов’язкові умови для підприємців-переможців проєкту «Курс на Незалежність». Одна з них — створення трьох нових робочих місць на їхніх підприємствах, в пріоритеті працевлаштування вразливих категорій  населення. Друга — надання продукції, яку вони виробляють, у формі благодійної допомоги для громад нашого краю, із якими вони заключили відповідні договори. Такої продукції має бути передано громаді  на суму, еквівалентну десяти відсоткам від суми гранту. Це допомагає вирішити цілий ряд проблем громад із соціальними та гуманітарними напрямками.

Благодійний фонд «Повір у себе» та Астарта працюють над підготовкою нових проєктів для підприємців. Про їх започаткування та про хід вже впроваджених проєктів ми завжди інформуємо у Фейсбуці на сторінці Фонду «Повір у себе».

Отож, стежте за нашими повідомленнями, долучайтеся до участі і перемагайте!

Читайте також:

«І це не кримінал?» У Жмеринці вкрали сто троянд, які вдова з сином залишила у пам’ять про чоловіка

У Вінницькому водоканалі пояснили, чому вода з-під крану іноді «пахне» рибою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юрий Иванович Лещенко

    Боже, яке щастя! як я жив до цього - не розумію. Багатія зробили ще багатшим. Може б краще було б його на війну відправити? Разом з реберньою", та туди йому гранди відправляти?
  • Александр

    Краще зробили каналізацію сруть в Буг
  • Santa

    Та там і без гранта бізнес пер, хай перевірят на відкати і податки цю реберню
    Тим хто дійсно хоче розвиватись грошей ніколи не дають, десь навіть стаття тут колись була про мужика який справою власною хотів займатись а його всюди відфутболювали, за то вже створенному генделику бабки дали без бе, в україні живемо ж самій корумпованній країні европи
  • Nelia

    Саме ці заклади потребують гранти...посміховисько через сльози

keyboard_arrow_up