«І це не кримінал?» У Жмеринці вкрали сто троянд, які вдова з сином залишила у пам’ять про чоловіка

«І це не кримінал?» У Жмеринці вкрали сто троянд, які вдова з сином залишила у пам’ять про чоловіка
Якби Алея Слави була під наглядом поліцейських, тоді б не крали квіти, вважають рідні загиблих на війні, та й покарання за наругу над пам'яттю має бути більш жорстким
  • У центрі Жмеринки на Алеї Слави полеглих Героїв і на кладовищі крадуть квіти, залишені у пам’ять про полеглих на війні земляків.
  • Чому поліція і прокуратура не вважають це криміналом?
  • Що кажуть рідні тих, хто загинув на війні?

Наруга над пам’яттю полеглих не є кримінальним порушенням — так вважають у поліції і прокуратурі Жмеринки. Натомість рідні Героїв іншої думки —покарання має бути більш жорстким.

Дарина Рудь нині у лікарні з маленьким сином. Дитині два рочки. Хлопчик має проблеми зі здоров’ям. Чоловік Дарини Іван Рудь пішов добровольцем захищати країну на другий день після початку війни. Спершу був у Територіальній обороні, у роті охорони. Потім служив у 57-й окремій мотопіхотній бригаді ЗСУ. Загинув 24 травня 2023 року. На той час йому було тільки 25 років.

Відео дня

Портрет Івана Рудя серед інших полеглих жмеринчан на Алеї Слави у центрі міста. Сюди час від часу приходить його дружина разом з сином, щоб покласти свіжі квіти.

Одного разу квітів не стало уже наступного дня після того, як  жінка залишила їх. У той день вона двічі викликала поліцію. Два рази поліцейські фіксували факт крадіжки. Як все відбувалося, пані Дарина розповіла журналісту RIA/20хвилин.

Сховалася у чагарниках

— У той день я їхала на кладовище на могилу чоловіка, — говорить співрозмовниця. — На під’їзді мені зателефонувала пані Валентина, у неї на війні загинув син. Вона схвильованим голосом попередила, щоб я звернула увагу на жінку, яка буде виходити з цвинтаря. Хоча залишити територію можна з різних сторін. До того ж є місця, зарослі чагарниками, мені все-таки вдалося побачити жінку.

Як каже співрозмовниця, незнайома ховалася у чагарниках. Побачивши машину, швидко накинула на голову капу куртки і поспішила далі вглиб.

— Єдине, на що я звернула увагу, що в жінки чорне волосся, — продовжує пані Дарина. — На вигляд вона старша за мене. Можливо, я б могла її наздогнати, але в машині була дитина, сину тільки два рочки…

Дарина під’їхала до могили. Там розмовляла з пані Валентиною, яка телефонувала їй. Та розповіла, що стояла навколішки біля могили сина нікого.  Коли незнайомка побачила біля могили жінку, раптово зупинилася, відвернулася і стала швидко тікати з кладовища. Саме в той час пані Валентина зателефонувала Дарині, бо знала, що та має приїхати на кладовище.

Підійшовши до могили чоловіка, пані Дарина зупинилася вражена: біля підніжжя не було жодної з тих 50-ти троянд, які напередодні принесла.

Жінка каже, що викликала наряд поліції. Уточнює, що поліцейські приїхали приблизно через 40 хвилин. Записали її показання, зафіксували свідків, крім уже згаданої Валентини, до них підійшла ще одна жінка.

У той же день Дарині Рудь довелося ще раз телефонувати у поліцію.

— З цвинтаря я поїхала у центр міста на Алею Слави, — продовжує розповідь вдова. — Там довелося пережити ще один шок. Біля портрета теж не побачила троянд, які принесла напередодні разом з дитиною. Їх теж було п’ятдесят.

З такого само приводу до поліції зверталася Юлія Опалінська, яка втратила на війні чоловіка, 29-річного Олександра. Заяву про крадіжку квітів писала у поліцію мама Олександра Опалінського пані Галина.  

Напередодні дня народження Олександра вони замовили корзини квітів у квітковому магазині. Принесли їх на Алею Слави, поставили біля портрета дорогої людини.

У корзині Юлії було шість жовтих і стільки ж синіх хризантем. Мама сформувала букет з чотирьох жовтих хризантем і десяти гвоздик.

На ранок наступного дня не дорахувалися в одній корзині трьох хризантем, у другій — двох хризантем і стільки ж гвоздик.

На записі упізнали продавчиню квіткового

Про крадіжку квітів на могилі сина розповіла журналісту ще одна жмеринчанка — Валентина Скрипник. Вона втратила на війні єдину дитину — сина Андрія. Жінка стверджує, що квіти вкрали з могили сина. А на Алеї Слави біля портрета Андрія поцупили новорічну ялинку.

— Андрій дуже любив ялинку. Було видно, як це додає йому гарного настрою. Мою кімнату прибирав гірляндами. Йому подобалася святкова атмосфера. Тепер ви розумієте, чому я встановила ялинку біля портрета сина.

Вкрали ялинку.

Після чергової крадіжки з Алеї Слави рідні Героїв прийшли у міську раду і попросили, аби їм надали записи з камер відеонагляду. Камери встановлені за програмою «Безпечне місто». Так вони побачили одну із тих, хто  краде квіти.

— Жінка, яку ми побачили на відеозапису, дуже схожа на продавщицю квіткового магазину, — продовжує пані Валентина. — Ще до того, як за це взялася поліція, ми вже здогадувалися, хто вкрав хризантеми і гвоздики.

Поліція підтвердила їхнє припущення. Це дійсно була продавщиця магазину, в якому торгують квітами. Жінці уже 70 років.

Поліція провела очну ставку   

— Ми запитували її, для чого вона це зробила? — говорить пані Валентина. — Її відповідь, як кажуть, приголомшила. Відповіла, що їй не вистачало квітів для формування букетів на продаж, от вона й вирішила взяти їх на Алеї Слави». Запитую співрозмовницю, чи вибачилася продавчиня перед ними. «Ні, —говорить пані Валентина. — Вона навіть не намагалася це робити. Не озвалася у жінки совість.

Поліція відкрила кримінальне провадження, провела досудове розслідування. Втім, рідні полеглих Героїв незадоволені результатом проведеної  роботи  і висновками слідчих. Чому?

Бо кримінальне провадження поліція закрила, справу перекваліфікували в адміністративне правопорушення, прокуратура підтримала такий висновок поліцейських.

Про результати розслідування крадіжки 50 троянд з Алеї Слави вдові полеглого Івана Рудя нічого не повідомили. Ніби вона не викликала два рази поліцію. Точніше, відповідь їй надіслали.

Але в тій відповіді йдеться про інший факт — встановлення людини, яка викрала квіти біля портрета Олександра Опалінського.

Чи розшукували поліцейські того, хто вчинив наругу над пам’яттю Івана Рудя, про що його дружина повідомляла поліції, у тій відповіді нема жодного слова.

Нема в її діях криміналу

Кримінальне провадження поліція відкрила за статтею «Хуліганство». Нею передбачено обмеження волі на строк до п’яти років.

Однак під час досудового розслідування правоохоронці не встановили у діях правопорушниці фактів кримінального порушення. Так пояснила журналісту Аліна Пліщенко, капітан поліції, начальник сектору дізнання Жмеринської поліції. Її підпис значиться на постанові про закриття кримінального провадження.

Співрозмовниця пояснила, що вчинок жінки не є грубим порушенням громадського порядку, як це передбачено статтею «Хуліганство» Кримінального кодексу. Додає, що такої само думки процесуальний керівник прокуратури. Він погодився з висновком поліцейських.

— Я говорила заявникам, що вони мають право оскаржити висновок поліцейських, — зазначає Аліна Пліщенко. — Вони цим не скористалися.

Матеріали розслідування передали на розгляд суду. Суддя розглядав справу про адміністративне правопорушення за статтею «Дрібне викрадення чужого майна» Кодексу України про адміністративне правопорушення. Продавчиню оштрафували на 510 гривень. Власниця магазину звільнила її з роботи.

— Я радила жінці вибачитися перед рідними загиблих на війні, чому вона цього не зробила, це вже її справа», — говорить капітан поліції.

 

Читайте також:

«Ночами плакала на могилі сина, не йшла додому». 150 тисяч на дрони передала мати військовим

«На щиті» повертається додому сержант Віктор Навертюк з Барської громади

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Валентина Васильковська

    Нічого святого немає . Таких на передок з розбомблені міста та села переселяти. Не місце їм серед людей.
  • Тсо

    Якби у неї хтось був на війні, вона б так не зробила, а так у серці камінь, таких треба віддати на суд людей,хай роздеруть як жабу....
  • Олена Мусійовська

    І кому це так руки сверблять? Немає нічого святого.
  • Ирина Березовская

    Я в шоці, нема слів.
    Ці події були в літку, а зараз зимою теж саме, ялинки пішли. Хто і коли ціх ,,діячів,, поставе на місце.

keyboard_arrow_up