У Вінницькому водоканалі пояснили, чому вода з-під крану іноді «пахне» рибою

У Вінницькому водоканалі пояснили, чому вода з-під крану іноді «пахне» рибою
  • У КП «Вінницяоблводоканал» відповіли на одне з найбільш популярних питань споживачів: чому вода з крану іноді має неприємний запах.
  • Фахівці зазначають, що такий запах води спричиняють водорості.

В одному мілілітрі води з річки Південний Буг міститься 200 тисяч клітин водоростей. Така велика кількість водоростей означає, що джерело водопостачання має четвертий, найвищий клас забруднення. Держава встановила, що навіть 100 тисяч клітин достатньо, аби потрапити до рейтингу сильно забруднених річок.

— «Рибний» запах води спричиняють водорості, які виділяють «ароматні» речовини під час відмирання та/або в «стресових» для них ситуаціях. У літню спеку та під кригою водорості і переживають «стрес», — повідомляє пресслужба Вінницяоблводоканалу.

Як йдеться у дописі, деякі природні одоранти (речовини з яскравим запахом) людина здатна відчувати на запах при наявності однієї молекули на 5 000 000 молекул води. В таких концентраціях, запевняють у водоканалі, одоранти нешкідливі для людини, хоча і неприємні на відчуття.

Відео дня

Технологія очищення питної води дає можливість замаскувати «рибний» запах, збільшивши дозу хлору, проте комунальники свідомо цього не роблять. Якщо додати побільше хлору, тоді неприємна вода стане ще й шкідливою.

Вода, яку подають містянам, проходить багаторівневе очищення. На реагенти витрачають біля 500 тис грн на добу. Але водорості — це живий організм, і вони живуть своїм життям, виділяючи у річку продукти життєдіяльності, позбутися яких повністю неможливо. Такого просто ще не вигадали у світі.

Зазначимо, що течія у місці водозабору фактично відсутня, тому річка втрачає природну здатність до самоочищення та перетворюється у своєрідний відстійник з умовами, сприятливими для розвитку водоростей.

 

Читайте також:

Вінничани заборгували Водоканалу 80 мільйонів гривень

Зміни в постанові про оплату житлово-комунальних послуг: відтепер боржникам відключатимуть світло

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Alexander Winslow

    А я кажу що пістьош може бути шкідлива для вашого здоров'я
  • БОРИС

    Для того щоб руки не пахли рибою - змочіть їх керосином...
  • Ольга Петренко-Кравчук

    На фото ,що начальник водоканалу тішиться своєю якістю очистки води🤣???
  • Dimitry

    А я думав, що за таку цыну це вже уху подають))

keyboard_arrow_up