Зміни в постанові про оплату житлово-комунальних послуг: відтепер боржникам відключатимуть світло

Зміни в постанові про оплату житлово-комунальних послуг: відтепер боржникам відключатимуть світло
  • Майже 168 тисяч побутових споживачів в області боргують за електроенергію станом на 1 січня.
  • А це — 137 мільйонів гривень.
  • За несплату їх можуть відключити від електропостачання.

 29 грудня 2023 року Кабмін вніс зміни до постанови №1405 щодо оплати житлово-комунальних послуг. Відповідно до третього пункту документа забороняється відключати електропостачання за борги утворені після 24 лютого 2022 року лише в громадах, де ведуться бойові дії або які тимчасово окуповані росією.

Решта споживачів мають вчасно розраховуватися за використану електроенергію. До цього за борги під час воєнного стану не відключали.

— Ми будемо попереджати людей про те, що вони мають борг, який потрібно сплатити. У разі, якщо споживач не розраховується за отримані послуги, ми надсилаємо попередження. Упродовж 10 днів споживач має відреагувати, — зазначила речниця ТОВ «ЕНЕРА Вінниця» Тетяна Колодій.

Відео дня

У випадку, якщо споживач не має можливості сплатити всю суму боргу одним платежем, на підприємстві готові до укладання договору з реструктуризації заборгованості. Для цього необхідно звернутися до постачальної організації із заявою щодо реструктуризації боргу, пояснила Колодій. Тоді їхній борг розділять на кілька місяців.

Раніше Кабмін заборонив припинення надання житлово-комунальних послуг через заборгованість після 24 лютого 2022 до скасування воєнного стану в Україні.

Довідка 

Відповідно до постанови Кабміну №1375 від 27.12.2023, єдина ціна на електроенергію для населення — 2,64 гривні за 1 кіловат/годину продовжена до 30 квітня 2024-го. Ціна застосовується незалежно від обсягу споживання.

Щодо споживання вночі, зміни не вносилися, тож знижувальні коефіцієнти діють з 23.00 до 07.00.

 

Читайте також:

Хірурги з Вінницької «Пироговки» провели унікальну операцію без розрізів

У Вінницькій області 44 церкви перейшли до ПЦУ за 2023 рік. Дізналися, що це за релігійні громади

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Pasha Aivazov

    Війна 🧐
    Донать ,допомагай, і т.д.
  • Cheshik Polek

    Підготовка переходу до європейських цін(ностей)? Щось там у новинах блимали ідеї підняття тарифів після опалювального сезону. А обіцяли, що до кінця війни тарифи рости не будуть, за борги відключати не будуть...
  • Ирина Бондаренко

    Может надо цену снизить а на поднимать?

keyboard_arrow_up