Шукають покупців на три спиртові заводи. Чому їх не хочуть купувати і що далі з ними робити?

Шукають покупців на три спиртові заводи. Чому їх не хочуть купувати і що далі з ними робити?
Немирівський спиртозавод продали першим в Україні, за нього заплатили 55 мільйонів гривень при стартовій ціні 49,5 мільйона
  • Дев’ять спиртових заводів продали у нашій області.
  • Залишилися ще три такі підприємства.
  • Яка перспектива продажу таких об’єктів? Скільки грошей держава виручила за уже продані об’єкти спиртової галузі?

У лютому й березні нинішнього року на торги виставляли Чечельницький спиртовий завод. Під час першого аукціону стартова ціна становила 2,7 мільйона гривень. Втім, жоден з покупців не виявив бажання придбати підприємство. Так само, до речі, як і під час повторного аукціону, хоча тоді завод продавали уже за пів ціни.

А зарплату директору нараховують

Завод у Чечельнику давно не працює. Будівлі занепадають. У колективі залишився один працівник — директор. Йому нараховується зарплата. До речі, завод має чималі борги перед своїми колишніми працівниками. Хто стане власником, зобов’язаний буде розрахуватися з людьми.  

Чи не єдиний інтерес в інвестора можуть викликати приміщення, які залишилися від заводу. Вони не приваблюють місцем розташування: Чечельник знаходиться на краю області, далеко від залізниці, це теж фактор, який стримує потенційного покупця.

Відео дня

Регіональне відділення ФДМУ після оголошення аукціону провело День відкритих дверей. Запитав у керівника відділення, чи відгукнулися інвестори на їхню акцію? Один з них приїжджав на місце оглянути об’єкт, ще двоє, чи троє цікавилися можливістю придбання у телефонних розмовах. Так відповів на питання керівник відділення.

Отож, у першому аукціоні не було жодного покупця. Тому торги не відбулися.

У такій ситуацій аукціон готують повторно. Але вже на нових умовах — зі зниженням стартової ціни на п’ятдесят відсотків. Суттєва знижка для потенційного покупця. Однак і на другий аукціон ніхто з інвесторів не відгукнувся.

Що далі робитимуть у ФДМУ в такій ситуації? Кажуть, діятимуть згідно з чинним законодавством.

— Будемо знову готувати документи на проведення аукціону, — говорить Андрій Маркевич.

Запитую, на яких умовах, тобто, якою виставлять стартову ціну. Її й надалі зменшуватимуть, чи як?

— Ні, стартова ціна залишиться такою, як і була на перших торгах, тобто 2,7 мільйона гривень, — говорить співрозмовник. — Єдине, що може змінитися, це заборгованість із зарплати. Адже її продовжують нараховувати директору.

Дивна ситуація: завод багато років не працює, але весь цей час директору нараховують зарплату.

Пан Маркевич пояснив, що аукціони проводитимуть доти, доки не знайдеться покупець. За однаковою схемою: спершу стартова ціна буде така, як нині, тобто 2,7 млн.грн., а повторний аукціон зі знижкою на 50 відсотків. Потім знов первинна ціна, і знов знижка на половину…

Чи знайдеться охочий купити будівлі, де колись виготовляли спирт, покаже час. 

Очевидно, така само доля чекає на ще два підприємства спиртової галузі у нашій області.

Купили, але гроші не заплатили

У Регіональному відділенні ФДМУ готуються продавати ще два спиртові заводи. Вони розташовані у селі Мартинівка Жмеринського району і Бджільне колишнього Теплицького, а нині Гайсинського районів.

Мартинівський завод уже продавали. Навіть були переможці аукціону. Його стартова ціна становила 31 млн.грн. Під час першого аукціону вона зросла до рекордних 80 млн.грн.

Фахівці Регіонального в відділення ФДМУ неодноразово повторювали: аукціон вважається завершеним не тоді, коли визначили переможця, а тоді, коли він сплатив обіцяну суму і підписав необхідні документи.

Переможець на придбання спиртозаводу у Мартинівці аукціон виграв, але грошей не сплатив, передумав купувати. Аукціон відбувся, але безрезультатно.

При повторному торгах ціна також зростала,  претенденти довели її до 68 млн.грн. Однак гроші інвестор не став сплачувати.

Яку стартову ціну визначать тепер, стане відомо коли підготують документи. Дату аукціону повідомлять на сайті ФДМУ. Тоді ж дізнаємося, чи знайдуться охочі не тільки долучитися до торгів, а й заплатити гроші.

По декілька разів продавали спиртові заводи у Гайсині і Тростянці. Але вони вже мають нових власників, на відміну від трьох об’єктів, які ще треба продати.

Майже 500 мільйонів гривень отримала держава

Дев’ять спиртових заводів продало Регіональне відділення ФДМУ протягом 2020-2023 років. Від їх продажу держава отримала 409,3 млн.грн. плюс 68, 2 млн.грн. ПДВ.

Першим пішов з молотка Немирівський спиртозавод. При стартовій ціні 49,5 млн.грн. підприємство продали за 55 млн.грн.

Суттєво зросла ціна на завод у селі Овечаче. Торги починали з ціни у 29,7 млн.грн. Переможець аукціону заплатив 53 млн. грн.

А ось на Бершадський спиртовий був тільки один покупець. Тому стартова ціна  залишилася незмінною — 19,8 млн.грн. Торгуватися не було з ким. Саме таку суму заплатив інвестор.
 

Читайте також:

«Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки

Понад 52 мільйони пасажирів перевіз вінницький транспорт за рік. А скільки на цьому заробили?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Татьяна Пустовая

    А чому їх не розвалили? Декомунізація ж

    Олег Иванов reply Татьяна Пустовая

    Татьяна Пустовая  декомунізацією інша країна займається

    Татьяна Пустовая reply Татьяна Пустовая

    Александр Логинов ну так, звичайно.

    Александр Логинов reply Татьяна Пустовая

    Татьяна Пустовая на развалинах не заработаешь
  • Веніамін

    - Ликероводочный?
    - Я!
  • Римский Александр

    Всё продайте, всё! И заводы, и землю, и людей с потрохами в тцк...

keyboard_arrow_up