Штраф 85 тисяч за переказ між картками: це страшилка чи реальність?

Штраф 85 тисяч за переказ між картками: це страшилка чи реальність?
  • Останніми днями в соцмережах почали з’являтися повідомлення із засторогами щодо штрафів за переказ грошей з картки на картку.
  • Мовляв, якщо «систематично» це робити, то спочатку картку заблокують, а потім дадуть штраф у розмірі 85 тисяч гривень.
  • Розібралися, правда це чи фейк.

Ось, приміром, відео юриста Олександра Моргуна у ТікТок.

«Якщо з тобою часто розраховуються за товари або послуги, просто перекидаючи, то таку карту можуть заблокувати або навіть виписати штраф — 85 тисяч гривень, як ухилення від податку, — каже юрист. — Запам’ятай, не оподатковуються надходження на твою картку, якщо в призначенні платежу вказано, що це надходження від родини; що це безповоротна фінансова допомога або повернення боргу; або продаж вживаної речі. Все інше підлягає оподаткуванню».

Чи правда це? Розбиралися.

Картку справді можуть заблокувати

За систематичний переказ з картки на картку справді можуть заблокувати картку. Банки зобов’язали проводити фінансовий моніторинг своїх клієнтів. В першу чергу, для захисту від шахраїв, які заволоділи карткою. По-друге, для запобігання відмиванню незаконно отриманих доходів.

Попри те, що нижнім «порогом» для перевірок є сума у 400 тисяч гривень, під фінмоніторинг підлягають і значно менші суми та навіть «нетипова поведінка клієнта»: раптом вам стали надходити значні кошти і це відбувається з дня в день. Або ж навпаки, ви почали знімати через банкомати та відділення нетипові для себе великі суми з картки.

Отож, перший крок банку — заблокувати картку клієнта, щоб з’ясувати причини нетипового використання картки. 

Для розблокування картки портал thepage.ua радить казати правду про походження коштів.

«Заробляти гроші – не є злочином у нашій країні. Якщо ви займаєтеся продажем товарів на різних платформах, чи надаєте послуги як фрилансер, чи отримуєте гонорари за свою роботу від приватних осіб — так і кажіть банку. Тому що у більшості випадків банк розуміє, що це за гроші, просто потрібно, щоб ви звернули увагу на вашу активність по рахунку», — пишуть в матеріалі.

Ваші гроші на картці — банківська таємниця

Добре, а чи справді за ваші «підозрілі перекази» виписують штраф 85 тисяч гривень? Ні. Банк таких повноважень немає. Це може зробити податкова служба, але тут є важливе «але». 

Рух коштів на вашій картці є банківською таємницею, яку, навіть податківцям, можуть розкрити за умови: вашої згоди, як власника рахунку; за рішенням суду.

«Державна податкова служба немає доступу до персональних рахунків громадян у банках і не може відстежувати рух коштів по ваших картках», — говорив тодішній голова ДПС Сергій Верланов.

Тобто, навіть при всій підозрілості та нетиповості поведінки клієнта — штраф 85 тисяч гривень не призначать за переказ з картки на картку. Для цього також потрібно рішення суду.

А звідки ж тоді виникли 85 тисяч гривень штрафу?

Це розмір покарання за ухилення від сплати податків, зборів, що визначено частиною 1 статті 212 Кримінального кодексу України.

Дослівно:

«Умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах карається штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого».

 

Читайте також:

Як завантажити електронну трудову книжку та отримати витяг онлайн: інструкція

Навіть зі зборів для ЗСУ треба платити податки. Чому та як цього уникнути?

На Вінниччині «продають» стаж для призначення пенсії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Valentyna Valentyna

    Через профі більше грошей відправите, тому що курс обміну кращий і комісії немає, гроші приходять за 2 хвилини. Переходьте за посиланням
    https://profee.link/qSLn5m

  • Pravdorub

    Сплачувати податки в країні де шалена корупція, розбиті дороги та жебрацька пенсія, як мінімум недолуго
  • Максим Ільченко

    Бред
  • Сергей

    В Виннице на сайтах знакомств проституки зарабатывют минимум 1000 грн в день. Это если один клиент. Также с ними расчитываются и на карту и дают наличку. Хотя шалавы хитрые пишут в анкетах серьезные отношения. Серьезные это для отвода гглаз. И возраст шалав от 20 до 50 лет. Особенно много 35-45 лет. Очень много!

    Karma reply Сергей

    Дуже цікаво звідки ви знаєте такі деталі. Але не так цікаво, як те, що ви не згадуєте клієнтів цих жінок, котрі попри бажання "серйозних стосунків" платять їм гроші, тим самим підтримуючи цей "бізнес".

keyboard_arrow_up