Шестеро вовків вийшли на… мисливців. Називаємо місця, де на Вінниччині водяться сіроманці

Шестеро вовків вийшли на… мисливців. Називаємо місця, де на Вінниччині водяться сіроманці
26 вовків добули у нинішньому році у лісах області, це найбільше за останні роки. Фото з мережі Інтернет
  • В області збільшилася кількість вовків, 26 з них знищили у нинішньому році.
  • Де найчастіше можна їх зустріти?
  • Зверніть увагу: вовки не бояться заходити у села.
  • Що з іншими звірами у наших лісах?

В урочищі Сумівська дача Бершадського лісництва під час полювання на косуль наприкінці листопада на мисливців вийшла… зграя вовків. Одразу уточнимо: полювали мисливці на законних підставах, мали для цього дозвіл, так звані відстрільні картки.

Про це 20minut.ua розповів Василь Мельник, завідувач сектору мисливського господарства обласного управління лісового та мисливського господарства.

За його словами, це непоодинокий випадок, коли хижаки зустрічаються в лісі. І не тільки в лісі. Вони не бояться заходити навіть в села. Були випадки, коли з подвір’я господаря забрали козу. Через декілька днів звідти ж вкрали теля. Такий факт мав місце у селі Хоньківці над Дністром. У сусідньому селі Нагоряни загризли 25 кіз за два роки. Забрали тварин безпосередньо на пасовищі. Пастух не мав чим протистояти хижакам. Вонинападали на стадо зграєю.

Відео дня

У нинішньому році поки що не надходила інформація про знищення хижаками домашньої живності. Але поява у селі вовків уже не дивує людей. Раніше вони обминали населені пункти. Тепер не бояться це робити.

Щоб вибратися з капкану, вовчиця перегризла дерево

Чим закінчилася зустріч мисливців з вовками у Сумівській дачі?

За словами Василя Мельника, чотирьох з них застрелили, мисливці називають це іншим словом — добули. Двоє — втекли. Один з місцевих мисливців стверджує, що вовків було більше, десятеро. Каже, хлопці добули чотирьох, двох поранили, решта втекла.

Запам’ятайте це місце: Сумівська дача Бершадського лісництва. Його давно облюбували сіроманці. Вони тут водяться понад десять років.

Тут був випадок, коли вовчиця потрапила у капкан, залишений браконьєрами для косуль. Мисливці розповідають, що у такому разі хижак може перегризти собі ногу. Але капкан був на задній нозі. Добратися до неї не було можливості. Втім, вовчиця все одно знайшла вихід. Вона перегризла стовбур деревцяти, до якого кріпився капкан.

Втім, знесилена не мала можливості далеко втекти. Відповзла не далі, як на десять метрів. Місцеві, які побачили це, розповіли в селі мисливцям.

Ще одне вовче місце — Дністрові кручі, яри і вибалки понад річкою у районі сіл Хоньківці, Козлів і Нагоряни. Це Могилів-Подільський район.

Саме там вовки до того знахабніли, що заходять у села.

Недавно на приціл мисливців потрапила вовчиця.Її застрелили між селами Козлів у Нагоряни на схилі приблизно за один кілометр від берега річки.

Під час полювання на зайців на мисливців вийшла вовчиця. Її застрелив чоловік на ім’я Олександр.

Під час розмови з журналістом 20minut.ua він розповів, що це його перший трофей у вовчій шкурі.

—Друзі радили здати у Вінницю й отримати за це гроші, не знаю, скільки дають за вбитого хижака, але я не став з цим возитися, — розповів мисливець 20minut.ua. — Це мій перший вовчий трофей, тому залишив для себе.

Наприкінці нинішньої осені мисливці добули ще одного вовка. Мталося це в урочищі Гераджен  Гайсинського лісництва. Якщо точніше, урочище знаходиться біля села Соболівка колишнього Теплиць кого району. Тут мисливці полювали на зайців, а зустріли трьох вовків. Двоє втекли, а третьому не вдалося це зробити, його зупинив влучний постріл.

 —Хижаки лежали у траві,  — розповідає Василь Мельник. — У них дуже розвинутий нюх. Вони б почули наближення людей. Але сіроманцям не поталанило. Вітер віяв назустріч мисливцям і вони зуміли підійти на близьку відстань.

Цього молодого вовка добув два роки тому мисливець з села Хоньківці, три ночі вистежував...

Загалом у нинішньому році в області знищили 26 вовків  — 11 з них мисливцями Держлісгоспу, решта УТМР  (Українського Товариства мисливців і рибалок). Набільше у Бершадському районі. Крім того, хижаки попадалися на територіях колишніх Крижопільського, Піщанського, Тростянецького, Погребищенського районів, уже згаданого Могилів-Подільського.

Одні заходять з Чорнобильських лісів, інші — з півдня

Василь Мельник уточнює, що це не були спеціальні полювання на вовків. Полювали на інших звірів. Насправді попалися на приціл ще й вовки.

За словами співрозмовника, раніше їх у нас були одиниці. Тепер, за переписом на початок 2021 року, нараховується 31 особина. Зрозуміло, що встановити усіх нема можливості. Фахівці припускають, що такого виду хижаків може бути більше.

Як пояснили в обласному управлінні ЛМГ, частина вовків заходить на територію області з Чорнобильських лісів, інші — з південних регіонів країни.

Дані перепису засвідчують, що їх число збільшується. Щоправда, не на таку вже велику кількість, однак це все одно викликає тривогу. Як для господарств населення, так і для лісової звірини.

За одне полювання вовча зграя може загризти 40-50 оленів

За словами Василя Мельника, звір надзвичайно хитрий, значно хитріший від лисиці, це тільки у казках сіроманців зображають недолугими, у реальному житті все навпаки. Вовки завдають великої шкоди лісовим звірам. Якщо з ними не боротися, знищать все. У період міграції, а це вересень-грудень місяць, загризають кожну звірину, що попадається їм на шляху.  І не тільки заради того, щоб вгамувати голод.

У них ще проявляється мисливський азарт. Мисливці наводять приклади. Коли вовки просто перегризали шиї косулям, випивали кров і залишали їх. Тобто м'ясо не брали.

—За вдале полювання вовчої зграї на стадо оленів, за один раз хижаки можуть загризти 40-50 особин парнокопитних тварин, — каже Василь Мельник.

У січні у вовків починається період парування, далі вовчі зграї розпадаються. Вони знаходять лігво, а з появою молодняка самка і самець виховують їх разом. Якщо в такий період на вовчий слід натрапить мисливець. Вовк відведе його світ за очі подалі від лігва. Бували випадки, коли вовчиці мстили мисливцям за знищене вовченя. По слідах вираховували місце проживання. Приходили на територію садиби доти, доки не загризали домашню живність. Коли вовченята підростають, знову утворюються зграї і знову починається міграція. Сто кілометрів для вовка не відстань. Він може здолати її за один день.

Облік звірів буде у січні-лютому

Традиційно у зимові місяці фахівці ОУЛМГ проводять облік лісових мешканців.

Найбільше у лісах, що належать ОУЛМГ, нараховується зайців: у 2020 році їх було 45 тисяч голів, на початок 2021 — 44,5 тис.голів.   

Косуль відповідно було 7900, нині — 8000. Лисиць нараховується  3618, це трохи більше, ніж у 2020 році. Диких кабанів було 1400 голів, є 1345.

Зубрів збільшилося зі 100 голів до 107. Стало більше на дві голови ланей — 125.

Читайте також:

«Купуйте ялинку — природі не зашкодите». В яку ціну будуть лісові красуні і чим вони корисні?

Марафон корисних звичок. Експерти радять щодня робити вправи вдома

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (71)
  • Вера Панчук

    Бо ліс вирубують ,
  • Pavel Pavel

    Це в якому році було, не знаю за Бершадь а в Хоньківцях брехня.

    Саша Рудык reply Pavel Pavel

    Павел Павел не впевнений

    Pavel Pavel reply Pavel Pavel

    Саша Рудык не путайте собак з вовками, вони в нас не живуть просто міграція.

    Саша Рудык reply Pavel Pavel

    Павел Павел Нагоряни також брехня,чи Лядово???

    Pavel Pavel reply Pavel Pavel

    Саша Рудык А я з Марса.

    Саша Рудык reply Pavel Pavel

    Павел Павел Запитайте в мiсцевих перед Тим як стверджувати що це брехня
  • Александр Александр

    Для меня охотник хуже пидара. Как посмотришь на "боевую" экипировку,  - чисто крутые "воины"! "Кайф" от убийства животного, каким бы оно небыло - наверное этим добирается половое бессилие.. Однозначно одно: если бы "трофей" мог пальнуть в ответ - желающих такой "охоты" было намного меньше!
  • Влад Побережний

    Вовк то жорстокий хижак,поки їм вистачає звірини в лісі він полює там,колиж забракне він вбиаає свійських тварин а може й людину.Скільки б ви не жаліли їх-а станете посеред їхньої дороги вони вас не пожаліють.Боюся що не дай Бог будуть жертви ваші коментарі шановні жіночки будуть зовсім інші.Раджу почитати трішки інформації про сіромах а вже тоді аналізувати й формувати зважені дописи.

    Іван Крохмаль reply Влад Побережний

    Влад Побережний вони нерозуміють того, розуміння прийде разом з бідою, поки небуде жертв посеред людей доти будуть паскудити мисливців.

keyboard_arrow_up