«Купуйте ялинку — природі не зашкодите». В яку ціну будуть лісові красуні і чим вони корисні?

«Купуйте ялинку — природі не зашкодите». В яку ціну будуть лісові красуні і чим вони корисні?
Ялинки вирощують до свята на спеціальних ділянках, нині в області на них росте 15 мільйонів хвойних дерев
  • Натуральна ялинка з лісу це не тільки краса, а й користь для здоров’я.
  • Чому придбання хвойних дерев не шкодить довкіллю?
  • Новорічні ялинки вирощують на спеціальних ділянках. Де саме і скільки часу росте ялинка?
  • У нинішньому році лісові карсуні будуть дорожчі приблизно на 40% у порівнянні з минулим роком.

Лісівники області розпочали продаж новорічних ялинок. Підготували для цього 41 тисячу хвойних деревцят. Торік продали 17 тисяч штук. Про це повідомив керівник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар. Він розвіяв один з найбільш поширених міфів про те, що, рубаючи лісові красуні  до новорічного свята, знищуємо ліси і тим само завдаємо шкоди довкіллю. Насправді  це не так. Ось аргументи керівника лісівників краю.

15 мільйонів дерев різного віку

—Ялинки спеціально вирощують до свята, — каже Анатолій Бондар. — Роблять це наші лісогосподарські підприємства на плантаціях, що не придатні для створення лісів. Такими є, наприклад, території землі під лініями електропередач або ділянки, які називають шкілки. 

Відео дня

Процес вирощування новорічних ялинок безперервний і тривалий. Шлях від насінини із шишки і до новорічного дерева це приблизно 8-10 років. Щоб дерево виросло, спершу треба зібрати насіння, потім його висіяти, доглянути за сіянцем у парниках, пересадити на плантацію, доглядати за кроною, частину висаджуємо у горщиках. І все це роблять наші працівники лісництва та державної лісової охорони.

За словами співрозмовника, нині площі, на яких вирощують новорічні ялинки, становлять п’ять тисяч гектарів, на них росте 15 мільйонів штук хвойних дерев різного віку.  Серед них — ялина звичайна, ялина голуба, сосна звичайна та кримська, ялиця біла.

Ялинку можна придбати також у горщику, а після свята висадити у відкритий ґрунт. Не одразу, а дочекавшись весни. Як зберігати її до того часу, підкажуть лісівники. Втім, вони не мають значного попиту. Покупців, які беруть ялинки у горщиках, небагато. Так стверджує Анатолій Бондар.

Красиво і для здоров’я користь

Жива ялинка приносить у квартиру, чи будинок, запах лісу. Такий приємний аромат хочеться вдихати на повні груди. Так і треба робити, пояснюють лісівники.

За їхніми словами, хвойні дерева є чемпіонами у виділенні біологічно активних речовин під назвою фітонциди. Такі речовини вбивають, чи пригнічують бактерії, мікроскопічні гриби та інші форми мікроорганізмів. Потрапляючи в з повітрям в легені, вони знешкоджують бактерії, гриби і навіть віруси. Насамперед у дихальних шляхах, ЛОР-органах людини.

Зрозуміло, штучна ялинка не забезпечить такого ефекту.

—Усі наші ялинки мають маркування самоклейними етикетками або пластмасовими бірками-стяжками, — розповідає Анатолій Бондар. — на них зазначено номер. За ним можна перевірити легальність заготовленого новорічного деревця. Перевірку можна здійснити на сайті ДП «ЛІАЦ», yalynka.info або через аналогічний додаток у смартфоні.

Від ста гривень і більше

Першими серед вінницьких лісівників розпочали ялинкову кампанію в Іллінецькому лісництві. Там стверджують, що у третій декаді листопада відпускають хвойні дерева оптовим покупцям.
Середня ціна с клала 101,5 грн. (з ПДВ) за одне дерево.

Після 20 грудня іллінецькі лісівники розпочнуть продаж на спеціально об лаштованих майданчиках в містах Іллінці, Немирів, Погребище, селищі Оратів та селі Плисків.

ДП «Іллінецький лісгосп» сформував такі роздрібні ціни на новорічні дерева (з ПДВ) — ціна на ялинки і сосни однакова:

до 1,25 м - 114 грн.

1,5 м - 2,0 м - 180 грн.

2,1 м - 2,5 м - 240 грн

2,6 м - 3,0 м - 340 грн.

3,1 м - 3,5 м - 450 грн.

3,6 м - 4,0 м - 546 грн.

Дорожче коштуватиме ялина європейська у контейнерах (горщиках) із закритою кореневою системою висотою від 0,5 м до 2 метри:

до 0,5м - 240 грн.

0,5 - 1,0 м - 300 грн.

1,0 - 1,5 м -312 грн.

1,5 - 2,0 м - 480 грн.

Ціна ялини колючої форма голуба (з ПДВ) у контейнерах із закритою кореневою системою:

1,0 -1,5 м -2202 грн.

1,5 -2,0 м - 3096 грн.

Місця продажу ялинок у Вінниці має визначити міська рада. Про це повідомили у прес-службі обласного управління лісового та мисливського господарства.

Штраф від 510 до 5100 гривень

За самовільну заготівлю ялинок передбачається покарання: за кожне незаконно вирубане або пошкоджене дерево в діаметрі до 10 см на лісопорушника накладається штраф: на фізичних осіб — в розмірі від 510 до 1020 грн., на посадових осіб  — від 2550 до 5100, а також відшкодування збитку в розмірі 544,85 гривень.

Читайте також:

«Тут ікони у рушниках, підкова, глечики…» Зупинку-музей спорудив у пам'ять про маму художник з Хмільника

Як прикрасити ялинку на Новий рік 2022: найкращі ідеї у фото

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Електрик Вінниця

    Купiть пластикову один
    Фiг через тиждень буде на смiтнику
  • Artem Snic

    а зачем их вырубать? засаживайте себе леса но не срубайте, купите лучше пластиковую и она вам десятки лет прослужит.
    Так и так потратив на ёлку сейчас 500-600 грн вы её в мусорку уже в январе или феврале отправите, зачем?
  • Читач06

    Садити будемо разом. а рубати по- одинці .Дуже правильно!!!
  • Zesraka Zelena

    господи ,як  дешево ,для вас пане  моргунов  у вас  тильки  з одного  ТЦ з оренды капае на  кышеню  до 100 тыс. у мисяць.вы  йолку можете  пуставыты  хоть 4 метра.и обвишаты  ии балыками  сьомгами  и прочыми  деликатесами

keyboard_arrow_up