Щоб відновити паломництво хасидів: на Вінниччині планують реконструювати стародавню синагогу

Щоб відновити паломництво хасидів: на Вінниччині планують реконструювати стародавню синагогу
Синагога в Чечельнику. Фото з Вікіпедії, автор Олександр Мальон/Oleksandr Malyon
  • У Чечельнику, що на Вінниччини, іудеї планують відреставрувати синагогу XVIII століття.

Нині синагога у занедбаному стані: немає вікон, дверей та покрівлі, більше того приміщення і земля під ним у приватній власності. Та єврейська громада з Ізраїлю готова інвестувати кошти у відновлення культової споруди. Про це повідомив начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА Ігор Салецький та інформує видання День.

«Нещодавно я разом із рабином, головою іудейської релігійної громади «Бейс Менахем Любавич Вінниця» Шаулем Хоровіцем відвідали Чечельник, щоб зрозуміти, у якому стані знаходиться приміщення колишньої синагоги та визначити механізми, яким чином можна повернути цю культову споруду єврейській громаді, — розповідає Ігор Салецький. — До війни в Чечельнику мешкала велика єврейська громада, 66 % від загальної кількості населення. Але у 1926 році єдиним указом було націоналізовано культове майно усіх релігійних організацій, в тому числі під закриття потрапила і синагога в Чечельнику. Радянська влада облаштувала у цьому приміщенні меблевий магазин, який існував до незалежності України. Потім споруда була передана у приватну власність, як комерційний об’єкт, де перебуває до сьогодні.

На початку єрусалимська єврейська громада звернулася з проханням посприяти у поверненні культової споруди, відновленні історичної справедливості. Але зважаючи на те, що споруда колишньої синагоги приватна і не є пам’яткою архітектури місцевого чи національного значення, органи державної виконавчої влади не можуть надати дозвіл на її передачу. Зараз в іудеїв є два варіанти вирішення ситуації: домовлятися із власником (і вони готові до цього) або ж шукати юридичні механізми судового розірвання договору купівлі-продажу. Але спершу єврейській громаді слід створити осередок у Чечельнику, який міг би представляти їхні інтереси».

Відео дня

Тим часом у Чечельнику місцеві мешканці вже почали розчищати територію довкола колишньої синагоги, наводять лад і на єврейському кладовищі, де захороненні люди, які вважаються для іудеїв святими. Жителі розраховують, що під час щорічного паломництва до Умані та Брацлава, хасиди заїжджатимуть і до Чечельника.

 

Читайте також:

У Центральному парку роблять ремонт. Що там змінюють і скільки це коштує?

В Тяжилові продовжують облаштовувати двори і пішохідні зони. Що і де роблять?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Светлана Сомик

    А,нічого ,що зараз війна?Може спочатку всі кошти на перемогу.
  • Людмилка Сломінська

    Новини Вінниці  на 20хвилин соромно тирити чужі фото без підпису. Чи ви не чули про авторські права?
  • Oleksandr Malyon

    Дивіться, або ви підписуєте моє авторство фото, або я пишу скарги і ми фейсбук видалить новину, а ще може бан накладе
  • Yana Rubak

    Ще нам тільки хасидів до війни не вистачало.

keyboard_arrow_up