«Щоб гріли й були гарними». Буржуйки та турбопечі для ЗСУ виготовляє майстер з Вінниччини

«Щоб гріли й були гарними». Буржуйки та турбопечі для ЗСУ виготовляє майстер з Вінниччини
Фото: Суспільне Вінниця
  • Майстер Олег Поважнюк з Вінниччини виготовляє буржуйки та турбопечі для захисників.
  • Що спонукало чоловіка до цієї справи та чим його обігрівачі відрізняються від інших?

Виготовляти буржуйки та турбопечі Олег Поважнюк почав, втративши на фронті рідного брата Віталія Поважнюка, що із села Озаринці Могилів-Подільської громади, та двох товаришів. За інформацією Суспільного, майстер таким чином намагається зробити свій внесок у перемогу України.

«Брат Віталій захищав Україну з 2014 року, був в Авдіївці. Відслужив рік та чотири місяці. Після повномасштабного вторгнення 8 березня знову пішов на війну в Авдіївку. Був водієм, вивозив продовольчі товари. 15 квітня їхня колона потрапила у засідку, її розбили. Братові під ребра потрапив осколок, поза бронежилет. Від цієї травми він загинув», — говорить Олег Поважнюк.

Розповідає, що має трьох братів. Але з Віталієм стосунки були особливими.

Відео дня

«Так склалося, що з ним ми були дуже близькими: і братами, і друзями. Немає таких слів, щоб пояснити, що він для мене значив. Після брата загинув мій товариш Ігор Бойко із села Рожнятівка, з яким разом росли. З тої пори вирішили з дружиною, що допомагатимемо, як можемо», — каже майстер.

Такі пічки дуже зручні

Олег Поважнюк із села Комаргород Тульчинського району на Вінниччині буржуйки і турбопечі почав виготовляти два місяці тому.

«Я за спеціальністю зварювальник. Люблю щось робити своїми руками, колись виготовляв мангали, — розповідає Олег Поважнюк. — Тому, коли почав займатися буржуйками, мав уявлення, як це відбуватиметься, щось друзі підказали, Від 5:30 до 12:00 працюю — розвожу хліб у магазини. Після роботи до вечора займаюся буржуйками й турбопечами. Якщо є вільний час, одну буржуйку можна зробити за день. Хочеться, щоб вони й гріли, й були гарними».

Майстер каже, що в роботі йому допомагають товариші Валерій Подолян та Володимир Закураєв. Вони вирізають, чистять метал й займаються підготовкою до зварювання. Буржуйки чоловік виготовляє із газових балонів.

«Перш за все, випалюю. Потім розрізаю на дві частини. Тому що з одного балону виходить дуже важка і велика піч. Це незручно.Легкість для мене у пріоритеті, щоб були транспортабельні. А так з одного балону виходить дві буржуйки. Одна важить 12-15 кілограмів. Потім із листкового металу вирізаю верх, вварюю рушту, вирізаю дверцята. За бажанням бійців фарбую. Використовую термостійку фарбу».

З гербом України

На кожній буржуйці майстер ставить своє клеймо — вирізає герб України.

«На кожній буржуйці можна варити їжу, адже роблю верх плоским, — говорить Олег Поважнюк.— Також роблю ніжки, які регулюються вище й нижче. На них можна чіпляти гачки та сушити форму і взуття. окрім буржуйок, роблю турбопечі. Вони по собівартості виходять трохи дорожчими, але набагато краще гріють і мають менший розхід дров. Побачив в інтернеті, що ними користуються на вулиці. Вигадав, як зробити так, щоб користуватися у приміщенні й зварити їжу. Зробив пристосування, яке назвав «капюшоном».

Із матеріалами майстру допомагає підприємець і волонтер Сергій Тімков. Купує за свій кошт і за донати в соцмережах. Олег Поважнюк вдячний усім, хто допомагає матеріалами й грошима.

«Для буржуйок завжди потрібні труби — 15, 20, 25 міліметрів, профільні труби 120 на 120 міліметрів.Також дуже багато витрачається відрізних дисків на кутову шліфувальну машинку. На одну буржуйку йде 11 чи 12 штук. Також потрібні пелюсткові зачисні круги, фарба термостійка. Вона коштує 273 грн — 400 міліграмів, а вистачає на дві буржуйки», — розповідає майстер.

Чоловік передає буржуйки та печі волонтерами та бійцями, які приїхали на ротацію, або ж відправляє новою поштою. Також, окрім буржуйок, чоловік купує та передає бійцям компактні пічки для кемпінгу.

«Такі пічки дуже зручні. Військові мають у них велику потребу, — каже Поважнюк. — Разом із ними відправляємо різноманітні смаколики. Також дружина збирає кошти на прилади нічного бачення. Один уже відправили. Наразі прийшов ще один, який теж передамо захисникам».

 

Читайте також:

«Зараз ми всі один за одного». Як вінницькі заклади відпочинку підтримують ЗСУ

Від модних костюмів до плитоносок: дизайнер Дмитро Чернега шиє амуніцію для захисників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Андрій Петрович

    Сон_ прорив тероборон. Двох сонна артерія й каже : Проснетесь в морзі.?  Переміна погоди?. //молодець, (я теж зварювальник)
  • Tatyana Shiptya

    Молодець,дай боже вам здоров'я.
  • Николай Диденко

    Дякую
  • Лілик Тетяна

    Молодчинка, це дуже гарна справа. Так і будемо підтримувати хлопців, які нас захищають.

keyboard_arrow_up