Що буде на території колишнього дитячого санаторію Коцюбинського — ваші пропозиції?

Що буде на території колишнього дитячого санаторію Коцюбинського — ваші пропозиції?
  • Проект, що визначить розвиток території колишнього дитячого санаторію імені М. Коцюбинського, відомого, як «Територія SUN», розпочався і буде тривати до серпня.
  • І перший крок у цьому проекті: дізнатися, що про цю територію і її майбутнє скажуть вінничани — їх думка буде врахована.

З чого все почалося. Є територія дитячого санаторію, який вже давно перестав функціонувати, а в 2019 році мистецьке об’єднання «Плай» шукали локацію для власного фестивального проекту.

— Нас тоді підтримали в департаменті маркетингу і туризму, ми стартанули і назвали наш проект «Територія SUN», — розповідає Олександра Венславовська голова Мистецького об’єднання «Плай» і керівниця проекту «Platform of Action: розвиток Території SUN». — Тому що місце там дуже сонячне, екологічне і пов’язне з Коцюбинським, а його називала сонцепоклоником. Плюс, заходи, які там відбуваються, вони мають особливу атмосферу — тут люди потрапляють наче в такий своєрідний мікрокосмос.

Відео дня

За словами керівниці проекту, після цього стартового фестивалю тут провели ще низку різних заходів — мистецькі вихідні Ticket to the SUN, Вікенд мандрівників, Urban Weekend, Еко-фест «Діли» та інші. І, звісно, побачили потенціал території, що з нею можна працювати. Але для цього потрібне дослідження, створення концепцій, бізнес-план. Тому розпочалася робота, пошук фінансування, але потім була пандемія, а в 2022 році почалась повномасштабна війна.

І от зараз з’явилась можливість

— Минулого року, незважаючи на війну, ми провели тут Ticket to the SUN — це був благодійний фестиваль, де ми збирали кошти на підтримку ЗСУ і паралельно створювали, в якійсь мірі, арт терапевтичні заходи, — розповідає керівниця проекту. — Аудиторія тут дуже перемішалася, було багато переселенців, і та взаємодія, як глядачів, так і учасників івенту, вона була дуже цікавою. І ми побачили, що територія жива. Тож написали проект і отримали підтримку і фінансування Goethe Institut у рамках програми EU4 Culture.

За словами Олександри Венславовської, ця територія знаходиться на межі міста і лісу, вона дуже зелена і може бути привабливою для культурних подій, для розвитку креативних індустрій. Тут можуть бути майстерні, може бути прокат якогось спорядження, або влаштовуватись виставки художників, чи місця для роботи цих художників посеред лісу.

— Ми хочемо щоб у Вінниці з’явився потужній проект, який буде привабливим на рівні всієї України і для міжнародних партнерів, міжнародних резиденцій, щоб сюди приїздили художники, митці або делегації, — говорить голова мистецького об’єднання. — Але без дослідження, без врахування того, що потрібно людям, які живуть поруч, що вони можуть, або що не можуть допустити, нічого не буде.

До 20 лютого проводиться опитування мешканців, до якого можуть долучитися всі бажаючі. Це опитування дуже розгорнуте, і кожен можете залишити там ідею про те, як він бачить цю територію, чим вона може бути.

Це проект взаємодії, який буде працювати в трьох напрямках: екологія/ландшафт, ревіталізація/урбаністика, туризм та культурні/креативні індустрії.

Після опитування

— В першу чергу, має бути дослідження потреб аудиторії, потім ми це все аналізуємо і стартуємо з резиденціями, на яких відкрито все обговоримо, — говорить Олександра. — Потім спільно з міською радою, будуть створюватися робочі групи, де будуть працювати представники різних департаментів і паралельно будуть працювати експерти, які будуть мати свою професійну думку на те, чим ця територія може стати в майбутньому.

До резиденцій запрошують досвідчених експертів з різних міст України, в тому числі і локальних експертів, які працюють за вищенаведеними напрямками.

— До яких рішень ми дійдемо після резиденцій — невідомо. Це процес партисипації (демократичний метод вирішення конфліктних ситуацій - авт,) запрошених та локальних експертів за напрямками, враховуючи дослідження потреб громади, — говорить керівниця проекту. — Але з іншого боку точно зрозуміло, що будь-яку територію або об’єкт радянської спадщини варто переосмислили, враховуючи війну і важливість пропагування української культури.

А мистецтво, навіть те, що ми бачили минулого року, виконує неймовірну функцію, окрім освітньої і культурної, воно допомагає людям просто розслабитися, побути в стані захисту, в атмосфері, де тобі все не вороже.

 

Читайте також:

Вінничанка Аліна Бурик вразила суддів на «Майстер шеф». Розпитали її про участь в конкурсі

Фіналіст «Голосу країни» зняв ліричний кліп у Вінниці. Які локації можна побачити на відео?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Pchesja

    ЖК ПОБУДУЄ МОРГУНОВ ЧИ ГРОСЯ.
  • Читач64

    Ну звичайно, сонячне місце, найчистіша екологія, поряд ліс та річка, та й земельки так дай Боже. Це ж для хворих діток за багато. От здоровенним дядечкам з товстими гаманцями-то як раз. Але все буде так як захочуть дядечки. Мені цікаво, вони не бояться Божого суду бо не вірять, а людського теж не бояться? Терпіння має звичку закінчуватись, а тоді.....ой Боже-Боже.
  • Tetjana_A

    А що, усі діти вже здорові у нас? Куди спеціалістів діли? - Городи копати!
  • Людмила Зайцева

    У нашому місті все потроху знищується,немає оздоровчих таборів (с.Коло Михайлівка), + старе місто,всі медичні заклади ( вузькі спеціалісти) знаходяться на окраїнах міста,в центрі тільки платні, пологовий будинок закрили,відкриті платні, а далі ....?

keyboard_arrow_up