Ще досі на полицях? Ми перевірили, чи продаються російські товари у вінницьких магазинах

Ще досі на полицях? Ми перевірили, чи продаються російські товари у вінницьких магазинах
  • У нашій країні ще з 2015 року введене повне торговельне ембарго проти рф. Заборонений імпорт на митну територію України будь-яких товарів з росії. Чи можна ще досі побачити товари з росії на полицях магазинів Вінниці? 
  • Ми перевірили п'ятірку магазинів міста. 

Скоро буде рік від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України. У травні 2022 року ми перевіряли полиці вінницьких магазинів на наявність товарів російського виробництва, і результати цієї перевірки були не втішні. 

Прочитати наш репортаж можете ТУТ. З того часу пройшло понад вісім місяців, чи змінилося щось у магазинах Вінниці?

Як розпізнати російські товари

Товари виробництва рф в магазинах розпізнати дуже легко — вони промарковані штрих-кодом, що починається з цифр «46». Діапазон цифр на початку коду може бути від «460» до «469».

Відео дня

Також є корисний додаток, який допомагає розпізнати російські товари в магазинах. Називається застосунок «Сканер QR і штрих-коду», що доступний для iOS та Android.

Однак варто звертати увагу не лише на російські товари, а й крам тих міжнародних компаній, які ще досі не вийшли з ринку рф, і продовжують сплачувати податки в росії. Такі компанії також варто бойкотувати, і, на жаль, їх чимало та вони не зникають з полиць наших магазинів. 

Найлегший спосіб, на нашу думку, як дізнатися, чи компанія працює на росії — за допомогою телеграм-бота BoycottRussiaBot. Його створили українські розробники. 

До прикладу, за допомогою нього, ми дізналися, що Nestle, якій належить волинська ТМ «Торчин», не пішла з російського ринку. Тож, наприклад, купуючи кетчуп «Торчин», ви підтримуєте компанію, яка все одно продовжують виплачувати зарплату своїм співробітникам у рф, а відповідно і сплачувати податки до бюджету росії. 

Які ще популярні компанії не вийшли з рф:

  • Bonduelle;
  • Always;
  • Vivienne Sabo;
  • Redmond;
  • METRO;
  • Leroy Merlin;
  • Auchan;
  • Procter & Gamble;
  • Pfizer;
  • Philip Morris;
  • Lenovo;
  • Asus. 

Це далеко не вичерпний перелік. Як читаємо на сторінці радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, нещодавно НАЗК визнало американську корпорацію міжнародним спонсором війни. Компанії належать такі дочірні підприємства та бренди, як Gillette, Fairy, Tide, Ariel, Lenor, Mr. Proper, Pampers, Always, Head & Shoulders, Pantene, Old Spice, Hugo Boss, Max Factor тощо.

Вони не лише не вийшли з ринку рф, але й продовжують роботу комбінату побутової хімії, що є найбільшим у світі виробником мийних засобів для P&G, і заводу з виготовлення лез та станків для гоління Gillette.

«Працюючи у рф, міжнародні компанії сплачують у російський держбюджет податки, які використовуються для виготовлення продукції оборонно-промислового комплексу.Загальний річний виторг цих 1200+ компаній у Росії — майже 290 мільярдів доларів. Це п’ята частина ВВП рф», — пояснює Подоляк. 

Хочемо наголосили, що більшість міжнародних компаній, які ми перерахували вище, можна без проблем придбати у мало чи не кожному вінницькому магазині. Тож, варто ретельно стежити, що ви купуєте, аби не підтримувати ці несвідомі бізнеси. Пасивна бездіяльність — це також злочин.

А ми відправилися шукати у магазинах Вінниці товари з російськими штрих-кодами. 

Що є у вінницьких магазинах?

Спершу ми завітали у «Сільпо». Там, роблячи перевірку у травні, ми не знаходили товарів з російським штрих-кодом. Однак зараз помітили у магазині воскові смужки зі штрих-кодом «46».

Також на полицях можна знайти зубну пасту Splat, яку для українського ринку виробляють у Болгарії. Однак цю марку заснував російський підприємець, і на росії продовжує діяти один із заводів бренду. Майже у всіх магазинів, що ми в них заходили, є зубні пасти від цього виробника. 

Далі ми відправилися в АТБ, і результат перевірки нас знову не потішив. Бо у травні там ми не знайшли товарів з російськими штрих-кодами. А зараз помітили на полиці ополіскувач «Лесной бальзам» зі штрих-кодом, що починається з цифр «460». 

А також знайшли крем «Бархатные Ручки». Цей крем виробляють в Україні, і на упаковку навіть наклеїли наліпку «український продукт». Мабуть, щоб назва крему не відлякувала покупців. Але виробляє цей крем британська компанія Unilever, яка не вийшла з ринку рф. Вони лише заявили, що скорочують свою діяльність на росії. 

Далі ми завітали у «Шик і блиск». Під час нашої попередньої перевірки, ми знаходили там ополіскувач «Лесной бальзам» зі штрих-кодом рф. Цього разу знайшли той ополіскувач, але вже вироблений в Україні. 

Наступний магазин, в який ми зайшли, це Eva. Там ми одразу ж помітили різноманітні засоби для епіляції від компанії Veet з російськими штрих-кодами. На прилавках цього магазину з'явилося чимало позначок «Продукт України», що не може не тішити, і полегшує пошук товарів, вироблених в нашій країні. 

Останній магазин на нашому шляху — «Щодня». Там ми знову ж таки знайшли товари від компанії Veet зі штрих-кодами «46». На упаковці написано, що виробник Франція. 

Однак ця компанія не вийшла з ринку рф, і чомусь полиці вінницьких магазинів досі повні товарами від Veet, попри те, що є аналоги цих товарів від інших виробників. 

А чи звертаєте ви увагу на країну-виробника товарів, купуючи щось в магазинах? Чи бойкотуєте продукцію з рф? У яких магазинах ви бачили російські товари та як реагували? Пишіть у коментарях./

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

Є кілька способів зменшити шкоду від генератора. Але за це доведеться доплатити

«Буде чистою і зеленою». Якою вінничани уявляють Вінницю після перемоги у війні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач88

    Усі магазини Аврора торгують товарами з РФ і РБ приховуючи область на товарі де вказано країну виробника бумажною стрічкою,або ж замальовують ту область маркером.

    Найлегше дізнатися що товар підсанкційний це коли на нього ліплять всілякі сердечка та прапорці символічні українському прапору.

    Бачите жовто-блакитне сердечко на товарі шукайте підвох.

    Цей товар країни яка спонсорує війну.
  • Читач87

    Усі магазини Аврора торгують товарами з РФ і РБ приховуючи область на товарі де вказано країну виробника бумажною стрічкою,або ж замальовують ту область маркером.

    Найлегше дізнатися що товар підсанкційний це коли на нього ліплять всілякі сердечка та прапорці символічні українському прапору.

    Бачите жовто-блакитне сердечко на товарі шукайте підвох.

    Цей товар країни яка спонсорує війну.
  • Олег Каськов

    Ви ще про "Зубрівку" забули. Її польський виробник належить російській Roust Corporation.
  • Светлана Огородник

    Ничего личного.... Просто бизнес. Бизнес на крови... Особенно возмутил огромный список компаний США, которые не покинули российский рынок...

keyboard_arrow_up