«Річка була біла, пливла щука і навіть марена». Хто винен у масовій загибелі риби у Мурафі?

«Річка була біла, пливла щука і навіть марена». Хто винен у масовій загибелі риби у Мурафі?
У Черніцях ще не бачили такої масової загибелі риби, кажуть місцеві рибалки. Скрін з відео у Фейсбуці на сторінці «Чернівецькі плітки»
  • У селищі Чернівці зафіксували масову загибель риби у річці Мурафа,  притоки Дністра.
  • Місцеві розповідають, що на поверхні пливла не тільки щука, а й червонокнижна марена, а карасі вистрибували на берег.
  • Що вдалося дізнатися про причини екологічної біди?

 

Місцева жителька Оксана Закревська розмістила відео факту загибелі риби. Його можна побачити у Фейсбуці на сторінці «Чернівецькі плітки». Побачена картина вражає.

Журналіст «20 хвилин» спілкувався з очевидцями ситуації. Свою точку зору висловила керівниця Чернівецької селищної ради Олена Бень. Виконавчий директор місцевого сир заводу Олена Рябчун пообіцяла журналісту поспілкуватися з цього приводу завтра. Підприємство розташоване майже на березі річки, на узвишші від води.

Відео дня

«А смажити її можна?»

Ось що розповіли очевидці екологічного лиха. Люди просили не називати свої прізвища.

У суботу вранці, 24 червня, один з чоловіків зателефонував до поліції і повідомив, що бачить, як Мурафа «біла від води». Потім на березі стали збиратися люди. Такого, кажуть, у Чернівцях ще не бачили.

— Я був шокований від того, наскільки багато у нашій річці риби! — ділиться думками один з чернівчан. — Не тільки щука, а й червонокнижна марена плили по воді. Ця риба, наскільки мені відомо, занесена до Європейського червоного списку та Червоної книги України.  

За словами співрозмовника, найбільш живучими виявилися карасі. Вони тріпалися і з останніх сил викидалися у неприродне для себе середовище. На березі їх намагалися зловити діти. Дорослі застерігали їх не робити цього.

Один із співрозмовників зізнався, наскільки неприємно його вразив у цій ситуації дехто із земляків.

— А смажити її можна? — кричав дехто із роззяв з містка. — Ви тільки подивіться, скільки риби! Може, все-таки її ще кинути на пательню?

Після цього стільки риби, як тепер тут уже не буде мабуть, десятиліттями. Звідки стільки риби у невеликій річці? Місцеві рибалки висловили припущення, що вона зайшла з водосховища у Скалополі. Воно знаходиться вниз по течії річки.

Частину здохлої риби понесла далі течія. Ту, що застрягла у верболозах чи очереті, виловили місцеві активісти. Поліцейські забрали її у чорні пакети. Де поділи решту, дізнатися не вдалося.

«Можливо, баньку з-під хімії хтось помив?»

Селищний голова Олена Бень у розмові з журналістом каже, що їй невідомо, де поділи здохлу рибу. За її словами, про це треба запитувати в активістів. А якщо раптом та ж щука чи марена з’являться у продажу?

На згаданому відео видно, як селищний голова на березі річки оглядає рибну «картину».

Посадовець говорить, що приїжджали представники Державної екологічної інспекції, відбирали проби води. «Поки нема результатів дослідження, не можна стверджувати причину загибелі риби, а відповідно, і винуватця», — говорить Олена Бень.

Запитую, чи були представники заводу на місці, чи знайомі вони з ситуацією. Каже, так були. Нині завод не працює.

Селищний голова зазначила, що у громади є претензії до заводу. Селищна рада виділила підприємству землю на території села Борівка для створення полів фільтрації. Наскільки ефективно вони використовуються і чи використовуються взагалі, посадовець не змогла чітко сказати.

За її словами, завод не працює, але неприємний запах залишається у низині, зокрема, і на березі річки. Нагадаємо, саме підприємство знаходиться на узвишші над берегом.

Співрозмовниця не заперечує, що причиною загибелі риби є людський фактор. Але назвати винуватця можна буде після розслідування і висновків екологів.

— Може таке бути, що хтось з одноосібників помив у річці баньку з-під хімії? — говорить селищна голова. — Звичайно, може. А хіба не було такого, що у річку викинули здохлу свиню? Не всі бережуть річку. Навіть ті, які проживають на її березі.

Про екоцид у Чернівцях повідомили у Міндовкілля

Один з колишніх керівників Чернівецького району розповів журналісту, що проблема скидів у річку продуктів переробки молочного підприємства не нова. На жаль, всі намагання вирішити її не дали бажаного результату.

Власники підприємства не місцеві, вони з Рівненської області. Тому і нині мої співрозмовники припускають ймовірність заводських скидів у річку.

— Мабуть, у воду потрапив аміак, — каже один з чоловіків. — Це та речовина, що найбільше «зїдає» кисень. Бачили б ви, як риба кидалася, тріпотіла. Вона просто задихалася.

Про «екоцид у Чернівцях» місцеві повідомили на гарячу лінію Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

— Йдеться не тільки про загибель риби, — каже один з активістів. — Здохлу рибу ми бачимо очевидячки, але так само постраждала сама річка і все, що в ній знаходиться. Тому сподіватися, що тут знову з’явиться риба, марно. Бо станеться це не скоро.

Мої співрозмовники мало вірять в те, що наші структури встановлять винних. Кажуть, якщо навіть це їм вдасться, ті все одно уникнуть покарання.

Редакція ще повернеться до болючої теми екології річки Мурафа.

До речі, в обласній екологічній інспекції поки що не відповіли на запит журналіста про результати дослідження води у Мурафі у місцях загибелі риби.
 

Читайте також:

За ремонт турбіни здерли 26 тисяч, а «Спринтер» повзе, як «газон». Чому на СТО викликали поліцію?

Розпочали з танцю. На Європейській площі провели благодійний ярмарок в підтримку ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Александр Бабак

    А якогось діда оштрафували більш ніж на 70000 гр.за 20 карасів
  • Валентина Самань

    Якесь підприємство щось злило у річку.Думаю всі хто має це знати і цим займатись уже отримали свою винагороду і все так в залишиться,трохи у фейсбуці люди покіпішують і все
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Наталія Козюк Кучеренко

    У нас ,,купа'' всяких інспекцій, а як до діла, то толку з них не багато.

keyboard_arrow_up