Рейдерське захоплення чи добровільний перехід? У Вінниці спалахнув черговий релігійний конфлікт

Рейдерське захоплення чи добровільний перехід? У Вінниці спалахнув черговий релігійний конфлікт
Представники московського патріархату на мирній акції протесту проти переходу храму під юрисдикцію ПЦУ. Фото: Вінницька єпархія УПЦ мп
  • У нашому місті нова сварка між представниками Української Православної Церкви московського патріархату та Православної Церкви України. Цього разу причиною став маленький храм на Хмельницькому шосе. 
  • Поговорили з представниками обох Церков, представницею громади, керівником Управління у справах релігій та поліцією. Дізналися, що стало причиною конфлікту, що там відбувається зараз і яка подальша доля церкви. 

Поряд з обласним пансіонатом для літніх людей та дитячою обласною клінічною лікарнею знаходиться храм, названий на честь ікони Божої Матері «Скоропослушниця». Будівля непримітна, а її розміри дозволяють проводити службу хіба що для 2-3 десятків людей. 

Від дня свого заснування храм підпорядковувався Українській Православній Церкві московського патріархату, а його настоятелем був протоієрей Ілля Лаврененко. Наприкінці січня цього року священник помер. За кілька тижнів потому між парафіянами виник конфлікт: частина хотіла залишитися в єдності з УПЦ мп, інші заявили про наміри змінити підлеглість й стати частиною Православної Церкви України. 

На тлі конфлікту до храму почали сходитися люди. В один із вечорів їх прийшло туди кілька сотень. Свої зібрання вони назвали «молитовними стояннями», а ситуацію з храмом — «рейдерським захопленням». Присутні виступали за те, аби храм продовжив своє підпорядкування московському патріархату. 

Відео дня

У коментарі журналісту «20 хвилин» секретар єпархіального управління УПЦ мп Андрій Балан розповів, що одного дня вони виявили, що невідомі повішали замки на двері та ворота храму, через що всередину тепер неможливо потрапити.

— Вся громада бажає залишитися у складі УПЦ, але людей до церкви не пускають, —  говорить Балан. — Неважливо, хто саме організував зміну замків, головне, як в цей процес включається єпархія ПЦУ. Замість того, щоб засудити будь-які рейдерські захоплення, вони їх благословляють. Впродовж останніх п'яти років стосовно нашої Церкви регулярно відбуваються такі дії. І всюди один і той самий сценарій.

У Православній Церкві України спростовують заяви представника УПЦ мп, наголошуючи, що замки у храмі ніхто не змінював. За словами прессекретаря Вінницько-Барської єпархії ПЦУ Софронія Чуприни, парафія на чолі з настоятелем давно хотіли приєднатися до ПЦУ, але не встигли зробити цього через раптову смерть останнього. Втім, продовжує Чуприна, після смерті Іллі Лаврененка процес переходу продовжила його дружина — матушка храму. 

— Неочікувана смерть настоятеля не вплинула на бажання парафіян перейти до Православної Церкви. Однак московському патріархату це не сподобалося. Вони почали організовувати так звані молитовні стояння, куди насправді звозили людей з усіх усюд, а не членів громади. Матушку відсторонили і запропонували віддати їм ключі. Натомість призначили своїх людей і нового настоятеля, — розповідає Софроній Чуприна. 

За словами Чуприни, на молитовних стояннях під церквою можна було побачити, як він висловився, професійних провокаторів, зокрема в особах священників мп. Саме вони кричали про рейдерські захоплення, заявляли про утиски православних вінничан тощо.  

Молитовні стояння біля храму. Фото: Вінницька єпархія УПЦ мп

Редакції також вдалося зв'язатися з матушкою храму Іриною Лаврененко. Вона підтвердила наміри їхньої громади приєднатися до Православної Церкви України. Говорить, що насправді замків ніхто не змінював. Це вона закрила всі двері, щоб храм не могли захопити представники московського патріархату. 

— Я дружина настоятеля. У мене всі документи і всі ключі. Тому заяви про якісь рейдерські захоплення — неправдиві, — пояснює Ірина Лаврененко. — У нас дуже маленька церква, і вміщується у ній 25-30 людей. Однак на молитовні стояння, організовані московським патріархатом, приходило значно більше людей, більшість з яких насправді навіть не знає про існування нашого храму.

За словами Лаврененко, бажання змінити підлеглість виникло в її чоловіка давно, але він боявся провокацій зі сторони мп й тому зволікав. Саме це, каже вона, відбувається зараз, коли під стінами церкви збираються прибічники УПЦ. 

— Ми подали всі необхідні документи на перехід, зокрема на перереєстрацію будівлі. Фактично ми вже частина Православної Церкви України У найближчу неділю (17 березня, — авт.) ми плануємо провести перше богослужіння, — продовжує Ірина Лаврененко. — Ми бачимо, що зараз відбувається в державі. Ми бачимо, що люди не хочуть ходити до московської церкви. Ми хочемо належати України. Бути українською церквою і молитися українською мовою. Тому ми й пішли з московського патріархату.

Дружина колишнього настоятеля також сказала, що з боку УПЦ мп на них чиниться тиск. За її словами, тамтешнє керівництво не готове приймати їхнього рішення, заявляючи, що воно незаконне.

Поліція чергує біля храму

Керівник Управління у справах національностей та релігій Вінницької ОВА Ігор Салецький не згоден з таким трактуванням священників УПЦ. Він каже, що перехід згаданої громади відбувається згідно з чинним законодавством. Посадовець також додає, що юридично храм вже у складі Православної Церкви України. 

— Перша служба, яку вони як ПЦУ проведуть у неділю — законна, — зазначає Салецький. — Варто також додати, що українським законодавством передбачено, що під час зміни підлеглості й все майно лишається з релігійною громадою. Тобто храм тепер належить не УПЦ мп, а ПЦУ.

Представник московського патріархату Андрій Балан розповів нашій редакції, що вони написали заяву до поліції й збираються оскаржувати рішення про перехід храму до ПЦУ в суді. 

В головному управлінні Національної поліції у Вінницькій області нам повідомили, що на прохання громади храму Божої Матері «Скоропослушниця», поблизу нього чергують правоохоронці. Для уникнення можливих конфліктів поліція буде присутньою й під час недільного богослужіння. 

Додамо, що наразі у Вінницькій області юридично зареєстровано 570 релігійних громад в єдності з ПЦУ. До УПЦ московського патріархату належить 840 громад, 540 з яких є юридичними особами. Решта 300 — діють поза реєстрацією. 

Читайте також:

Суд у Вінниці забрав квартиру в прихильниці «руського мира». Ми дізналися, які були підстави

Понад 5 мільйонів гривень Вінниця може зекономити на закупівлі 300 «Мавіків» для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • Читач37

    Гнати курва цю гундяєвську мразоту підсрачниками за той поребрик та й гойда !
  • __

    Мпшних попів на розмінування України без прибора тоді може якась користь від них буде..
  • Анжела

    Церкви це бізнес, невже ви ще це не зрозуміли! Вас використовують у своїх цілях.
  • Николай

    Потрібно для стада баранів зробити Жидівські синагоги😂😂😂😂😂

keyboard_arrow_up