Реконструкції, реставрації та нові послуги. Як Вінниця змінилася за останній рік

Реконструкції, реставрації та нові послуги. Як Вінниця змінилася за останній рік
  • Добігає кінця ще один рік з життя Вінниці. За цей час у нашому місті сталося чимало різноманітних подій, хороших й навпаки. Ми не станемо згадувати їх усі, натомість оберемо найпомітніші, які однозначно вплинули на сприйняття містянами простору навколо себе та якість отримання ними тих чи інших послуг у Вінниці

Батозька

Через війну чимало проєктів поставили на паузу або й зовсім відмовилися від планів на їх реалізацію. На «довгобуд» перетворилася вулиця Батозька, реконструкція якої мала завершитися ще у першому півріччі 2022-го, але активні роботи на ній тягнулися до листопада цього року. Держскарбниця забороняла виділення коштів з бюджету на подібні проєкти, будь-яку діяльність на вулиці зупинили, тому довгий час нею не міг курсувати ані приватний транспорт, ні громадський, основним з яких був трамвай, що їхав до залізничного вокзалу. 

Відновили роботи лише навесні цьогоріч. До кінця осені Батозька мала кардинально інший вигляд, з оновленими коліями, дорогами, тротуарами, зупинками, освітленням та багато чим іншим. Наразі нею активно користуються вінничани та гості міста. 

Відео дня

Швейцарські трамваї

Оновленою Батозькою, а також іншими вулицями, нині курсують й нові трамваї. Від квітня до Вінниці прибувають вагони моделі Tram-2000, зібрані для Цюриху у другій половині минулого століття. Оскільки швейцарці замінюють свій руховий склад, свої застарілі трамваї вони передають нашому місту. Ці вагони сучасніші та зручніші за ті, що вже курсують Вінницею, мають м'які сидіння, тепле освітлення салону, технічні переваги. Раніше у «Вінницькій транспортній компанії» повідомляли, що до кінця року місто отримає 35 таких вагонів, однак наразі встигли доставити лише 28, більшість з яких вже на лініях. 

Польські тролейбуси

Оновлюється й тролейбусний парк міста. Цьогоріч депо поповнилося двома десятками тролейбусів Solaris, які закупили у польського Любліна. Вони замінюють застарілі та енергозатратні ЗіУ-9. Ці машини не нові, але у гарному технічному стані. «Соляриси» розраховані до 110 пасажирів, вони низькопідлогові, у салоні є кондиціонер. Усі тролейбуси перефарбували та нанесли фірмову ліврею громадського транспорту Вінниці. 

Відновлення РАЦСу

Вінницький РАЦС постраждав після ракетного обстрілу площі Перемоги влітку 2022-го. Після цього у міській раді вирішили провести у ньому капітальний ремонт. У жовтні відбулося його відкриття. У РАЦСі повністю оновили залу очікування й залу урочистих актів для шлюбів, відремонтували й інші приміщення органу реєстрації актів цивільного стану, облаштували його спецпідйомниками для маломобільних людей.

Наразі там, як і раніше, надають послуги з реєстрації народження дітей, шлюбів та смерті. Крім того, там же тепер розміщено державну нотаріальну контору, де, наприклад, після одруження люди одразу можуть підписати шлюбний договір.

Меморіальна стела

Як нагадування про вчинений росіянами теракт 14 липня 2022 року, на вже згаданій площі Перемоги облаштували сквер з меморіальною стелою 29 жертвам, які загинули внаслідок нього. На стелі зображені голуби. Біля кожного птаха світлина з ім'ям та прізвищем людини, якої з нами вже немає. 

Стіна пам'яті

Іншим меморіальним місцем у Вінниці стала оновлена площа перед краєзнавчим музеєм. На ній облаштували Стіну пам'яті з іменами та фотографіями 400 Героїв та Геройок, які загинули за Україну, починаючи з Євромайдану і закінчуючи найгарячішими точками російсько-української війни. Навпроти створили невеликий сквер, який назвали «Маминою колисковою». Через те, що тут рідні загиблих зможуть згадувати та горювати за своїми синами та доньками, які загинули на війні. Для створення цього мініскверу демонтували частину лавок, розширили територію площі та виклали її гранітною бруківкою.

Закінчення пандемії

Три роки ми жили пліч-о-пліч з коронавірусом, купували захисні маски та антисептики за цінами, що в десятки разів перевищували розумні. Потім цими самим засобами захисту ми ж таки й нехтували, відмовляючись ними користуватися. З нетерпінням чекали на вакцину, а потім незадоволено погоджувалися на китайську замість американської, яка була в дефіциті. Пережили епопею з ковідними сертифікатами та витрачали ковідну тисячу на книги та кіно. Врешті, 1 липня в Україні скасували карантин через COVID-19. Загалом за час пандемії на К-19 перехворіло майже 180 тисяч жителів Вінниччини. На жаль, хвороба забрала життя 3,8 тисячі людей. 

Розвиток трансплантології

Дві перші трансплантації органів у Вінниці провели у 2021-му та 2022-му. Події безумовно знакові, але вони були від родинних донорів, коли одні родичі погоджувалися на пересадку своєї нирки іншому родичу. Та в лютому цього року у «пироговці» провели першу трупну трансплантацію. До того ж подвійну. Завдяки ниркам померлого від інсульту чоловіка, та згоді його рідних на посмертне донорство, двоє важкохворих вінничан отримали ще один шанс на повноцінне життя. Наразі у лікарні імені Пирогова провели значно більше подібних операцій, зокрема, у нашому місті вже виконують успішні пересадки серця. 

Оновили «Хімік»

Влітку завершили реконструкцію парку Хімік, що на Замості. Там оновили вхідну групу, повністю замінили огородження та заасфальтували пішохідну частину навколо парку. Будівельники облаштували спортивні та дитячі майданчики, встановили модульну вбиральню та суттєво змінили концепцію парку. Огороджена парканом територія призначена для вигулу та дресування тварин, там є всі необхідні для цього тренажери. Для любителів бігу та скандинавської ходьби облаштували бігову доріжку. За тендером, капітальний ремонт Хіміку обійшовся у 32,7 мільйона гривень.

Реставрація «Шоколадного» будинку

«Шоколадний будинок» знаходиться по вулиці Симона Петлюри, 24. Довгий час цю історичну будівлю впізнавали за пошарпаним виглядом, що його вона мала: тинькування місцями відвалилося, вікон не було, попід стінами росли чагарники, а стіни розмальовані різноманітними написами. Орендарем будинку з 1995 року є Вінницька торгово-промислова палата, вони й займаються його реставрацією, і вони ж розмістять у ньому свій офіс.

Наразі ця пам'ятка архітектури має пофарбований у світло-коричневий (шоколадний) колір фасад, вікна та відновлені оригінальні двері. Після завершення всіх робіт будинок має виглядати аналогічно до того, як він виглядав понад сто років тому, коли його тільки здали в експлуатацію. 

Шлях святого Якова

Біля костелу Діви Марії Ангельської, що на Соборній, відкрили відправну точку культурного маршруту Camino Podolico. Виглядає вона як п’єдестал зі скульптурою святому апостолу Якову і облаштована зона довкола нього з озелененням, сходами і пандусом. Звідси паломники стартуватимуть українською гілкою шляху, яка веде до Кам’янця-Подільського.

Скульптура зображує святого великомученика з хрестом-мечем та мушлею — атрибутами пілігримів, які проходять шлях до однієї з трьох головних святинь західного християнства — собору апостола Якова в іспанському місті Сантьяго-де-Компостела. Наміри на благоустрій цієї ділянки мали ще до початку повномасштабного вторгнення. Але реалізовували вже у воєнний час.

Помічники ветеранів

Від жовтня у Вінниці працюють помічники ветеранів — це колишні учасники бойових дій або члени їхніх родин, які допомагають ветеранам та їхнім близьким в оформленні усіх необхідних документів та пільг, надають супровід й сприяють в адаптації до цивільного життя. Працюють такі фахівці у прозорих офісах міста. Наразі у Вінницькій ОТГ їх працює менш як два десятки, але надалі їхня кількість збільшуватися. 

Читайте також:

Десять найбільш резонансних надзвичайних подій Вінниччини за рік, що минає

Податки, пенсії, соцдопомога: що зміниться для вінничан з січня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • АННА

    Шоколадний будинок століття стояв без ремонту в бур'янах, на нього тільки зараз звернули увагу...
  • АННА

    Реставрації...реставраціїї.., та щож таке коїться, воїни на війні купляють одежу за свої кошти...і т.д...
  • людмила шаталова

    чому по Хіміку тільки 30млн цьогорічних зазначили, а 150млн року 2022 стидливо замовчали ?
  • Vasiliy

    Громадський контроль за витраченими коштами з бюджету, для чиновників страшніше судового вироку...

keyboard_arrow_up