Реалії Бахмутських окопів. Що розповіло про вінничанина британське видання

Реалії Бахмутських окопів. Що розповіло про вінничанина британське видання
Олег Легеза з британським журналістом Daily Mail Річардом Пендлбері на вулицях Бахмута, березень 2023 року
  • Фотографії бійця загону спецпризначення Олега Легези розмістило на своїх сторінках британське видання Daily Mail.
  • Що розповіли журналісти з Лондона про нашого земляка і його побратимів?

Daily Mai l — щоденне британське видання. Друкується тиражем понад два мільйони примірників. Це найбільший наклад серед усіх британських газет. Саме це видання розповіло про нашого земляка, бійця одного із загонів Сил спеціальних операцій Олега Легезу і його побратимів.

Публікація датована 13 березня 2023 року. З нею можна також ознайомитися в електронному варіанті видання. Там представлено відеоматеріал з Бахмута. Добратися у місто-фортецю на той час вдалося двом журналістам з Лондона —  Річарду Пендлбері і фотокореспонденту Джеймі Уайзману.

Відео дня

Їх супроводжував наш земляк Олег Легеза, який став одним з героїв публікації.

Обстріл окопа не залишив без ранкової кави

Він з ними на вулицях міста, в автомобілі, в окопі. Це битва за місто, яка може переламати хід війни в Україні. Так написали британські журналісти. Вони «малюють» картинки побаченого, аби їхній читач відчув, що таке війна, і в яких умовах українці відстоюють свою незалежність.

«Зупиняємося на розгрузлому від дощу схилі пагорба, — читаємо фрагмент публікації. — Тут дві колії зливають в одну і переходять у суцільну трясовину. Тільки що надійшло небажане для нас повідомлення. Безпечний об’їзд бахмутського виступу для нас став неможливим. На трасу потрапило декілька нерозірваних снарядів російської артилерії, їх зараз знешкоджують українські сапери.

Щоб проїхати вперед, нам необхідно буде розвернутися і обрати єдину більш пряму дорогу. Але її недолік в тому, що проходить приблизно за 700 метрів від позицій росіян і перебуває під ураженням російської артилерії».

Навіть розповідаючи про війну, британські журналісти не обходяться, як кажуть, без «лірики»

«Дощ, здається, ллє ще сильніше, ніж раніше, — продовжується опис ситуації. — Сутінки пізнього вечора пронизує спалах помаранчевої блискавки. Я не відчуваю бурі через шум двигуна і скаженої роботи склоочисників…».

Ще один фрагмент відео передає «приліт» кулі безпосередньо в окоп, де перебувають бійці. А вони в цей час готують каву. Незважаючи на обстріл, кажуть.без кави не обійшовся і той ранок.  

Навіть думки не подаруємо рашистам, що нас можна зламати

Британці охоче фотографуються з бійцем ССО Олегом Легезою.

Видно, як він розмовляє з ними, не стримуючи при цьому емоцій. Намагається донести до журналістів, а значить, і понад 2-мільйонної читацької аудиторії їхнього видання, що оборона міста-фортеці це не тільки символ спротиву українців російській орді. Це ще й розгром штурмових груп противника, що є кращими у рашистів, принаймні так вони самі про це стверджують.

— Ми не зупинимось, поки не переможемо, — говорить Олег Легеза. — Навіть думки не подаруємо ворогу, що нас можна зламати. Витримаємо темряву, холод, ракетні обстріли, але не здамося.  

Добровольцем пішов у ССО

Олег Легеза батько трьох дітей. Йому є кого захищати. З перших днів війни організував волонтерів для допомоги армії. Помітною справою стало налагодження випуску турнікетів. Робили їх у Жмеринці, де проживав до війни із сім’єю, а відправляли за потребою у різні райони бойових дій.

Пан Олег обраний депутатом облради, разом з колегою Андрієм Поліщуком, який також є депутатом облради, створили благодійний фонд «Енергія Відродження». Легеза очолює фонд. Організація продовжує активно надавати допомогу військовим, вимушеним переселенцям. Залучили партнерів з низки зарубіжних країн.

До речі, на фейсбук-сторінці названого фонду розмістили інформацію про розповідь британського видання про військового Легезу.

У квітні 2022-го Легеза добровольцем долучився до захисників країни, став бійцем одного з підрозділів Сил спеціальних операцій. Їм доручають одні з найскладніших завдань. Звільняв Ізюм, Лиман, інші міста. Протягом останнього часу боронить Бахмут. Два рази був поранений. Син пана Олега займається волонтерством. Доставляє гуманітарну допомогу на фронт, в тому числі у батьків підрозділ.
 

Читайте також:

«Ми їх знищуємо, а вони три дні йдуть тою самою посадкою». Як наш земляк захищає Бахмут?

«Немовби відчував — всім написав»: друзі згадують Віктора Стасюка, який загинув під Бахмутом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up