Просять валідатори у маршрутки. А що взагалі відбувається з е-квитком у Вінниці?

Просять валідатори у маршрутки. А що взагалі відбувається з е-квитком у Вінниці?
  • До мерії подали петицію стосовно електронного квитка: вінничанин Артур Відавський пропонує поставити валідатори в маршрутках. 
  • У «Вінницякартсервіс» відповіли, що зроблять це до кінця року. І додали, що автоматизована оплата проїзду «плавно стартувала» з 2 жовтня. Хоча в цьому є нюанси.

Вінничанин Артур Відавський написав до міськради петицію з пропозицією поставити валідатори (жовті пристрої розрахунку за проїзд) в маршрутках.

«Обладнати всі маршрутки валідаторами е-квитка (безготівкової оплати) для зручної оплати проїзду. Розробити систему контролю оплати за допомогою е-квитка. Це зменшить корупційну складову і зробить оплату проїзду зручнішою. Та значно зменшить кількість ДТП, бо водія не будуть відволікати під час руху», — пояснює свою пропозицію Відавський.

Станом на 15.15 11 жовтня, його звернення підтримали 13 людей. Щоб петицію розглянули в міськраді, потрібно щонайменше 350 підписів. Посилання на петицію

Відео дня

Водночас, коли «20хвилин» розбиралися як змінить наші поїздки в транспорті е-квиток, у «Вінницякартсервіс» розповідали, що валідатори поставлять у всьому транспорті і у маршрутках також. Про це також повідомляли у серпні. Чи є зрушення?

— Валідатори в маршрутках почнемо ставити з 16 жовтня. Орієнтовно по шість машин на день, про що була домовленість з приватними перевізниками, — каже директорка «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна. — Загалом 265 машин, то в планах закінчити облаштування до кінця 2019-го року.

Е-квиток «живий»?

Анонсований на 1 жовтня старт системи не відбувся так, як обіцяли у «Вінницякартсервіс»: муніципальні картки не продають і не у всьому транспорті увімкнули валідатори. Хоча, як каже Бабіна, е-квиток усе ж «плавно стартував»:

— З 2 жовтня ми почали видавати картки пільговикам. Аби не утворювалася черга, видаємо по 200-700 штук на день. Люди отримують СМС-повідомлення і приходять за своїми картками до центрального офісу на Соборній, 36. Там вони їх одразу тестують на стенді з валідаторами та надалі можуть користуватися в громадському транспорті, — каже очільниця «Вінницякартсервіс».

Постійно «онлайн» валідатори у 55 трамваях. До кінця жовтня всі трамваї будуть їздити з увімкненими валідаторами, а до кінця листопада — всі тролейбуси. Пільговики вже можуть використовувати свої картки в громадському транспорті, щоб «відмічати» свій проїзд. Хоча «Муніципальною карткою» ще не можна сплачувати свій проїзд:

— Ми виконали технічне завдання щодо платіжної системи, готові запустити її (мобільний додаток, сервіс для поповнення карток на сайті et.vn.ua, електронний гаманець на картці - авт.) просто зараз. Але банківські установи підлаштовуються під наш електронний квиток і просять трохи більше часу, — каже Катерина Бабіна. — Як тільки врегулюємо питання, то крім платіжної системи запустимо в продаж неперсоніфіковані картки (сірі, без даних власника - авт.) у торгових точках біля зупинок громадського транспорту.

Кондуктори лишаються

Разом з тим, електронний квиток має покращити навігацію громадського транспорту: по місту розставлять 50 онлайн-табло, запустять GPS-маячки на бортах машин, що видаватимуть актуальне розташування кожного (!) транспорту.

— Те табло, яке поставили на Театральній, є пілотним. Ми зараз напрацьовуємо спільно з комунальним підприємством «Агенція просторового розвитку» інакшу схему розміщення. Перші 6 онлайн-табло ви побачите на Замостянській, до кінця 2019-го. До цієї ж дати увімкнемо GPS-систему, щоб пасажири на зупинках бачили, де їхній транспорт, — каже Бабіна.

Про офіційний запуск електронного квитка із продажем карток на зупинках та повноцінною роботою валідаторів, у «Вінницякартсервіс» не кажуть. Пояснюють, що старту з «перерізанням стрічки» не може бути, адже е-квиток у Вінниці запускають поступово:

— Старт стався після початку видачі карток. Так вважають Європейський банк реконструкції та розвитку (надав кредит Вінниці на е-квиток), наші англійські консультанти, — каже Катерина Бабіна. — Запуск автоматизованої оплати проїзду «Муніципальними картками», банківськими картками відбудеться вже найближчим часом. Разом з тим, продовжать працювати кондуктори, оплата у водія, через QR-коди, SMS-повідомлення та продаватимуть місячні проїзні квитки. Але, однозначно, ми будемо відзначати остаточне впровадження автоматизованої оплати проїзду і завершення проекту.

А ще у транспорті стане більше контролерів. Що їм показувати, якщо розплатилися електронним квитком?


Нагадаємо, у Вінниці хочуть запровадити електронний квиток ще з 2013 року. Мета — полічити пільговиків, щоб мати чітку суму для компенсації їхнього проїзду та отримати актуальні дані про пасажиропотік.  

Комунальне підприємство «Вінницякартсервіс», яке курує цей проект, у 2015 році отримало позику від Європейського банку реконструкції та розвитку на 8 мільйонів євро. У 2018-му після проведення міжнародного тендеру ціна знизилася до 5 мільйонів 531 тисяча 866 євро. 

Підряд отримала чеська компанія «Мікроелектроніка». До кінця 2019-го вони мають поставити у транспорт понад 2000 валідаторів, 635 бортових консолей, GPS-навігацію, 50 онлайн-табло на зупинках з актуальним графіком руху. І побудувати «мозок» — сервісний центр, який збиратиме та аналізуватиме дані з усіх вузлів системи.

Опитування

Чи будете купувати «Муніципальну картку вінничанина», щоб платити за проїзд у транспорті?

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Irina Zinchuk

    Водій має контролювати оплату проїзду, а з цією штукенцією не зовсім зручно, то картка в сумці, то забула, то рахунок не поповнив, а то розрахується при виході...І тд.
    Я особисто пересувають по місту на авто, але рідко можу скористатися міським транспортом, для чого мені ця картка??? Ще купи її за 60 грн!! Як на мене це зручно лише для людей , які постійно користуються міським транспортом
  • Алекс

    вот только в наших маршрутках валидаторов не хватало у людей вообще крыша поехала мало того что они тащаться чуть быстрее городского транспорта то теперь будет быстрее доехать общественным транспортом Помешались на этих валидаторах
  • Ols Kat

    а який зв'язок банківських установ з продажем неперсоніфікованих карток, чому без них не можна картки продавати?

    Валерий Чудновский reply Ols Kat

    Не зможете поповнити баланс на картці. Тому поки не почне діяти платіжна система не видають картки непільговикам.

    Ols Kat reply Валерий Чудновский

    Якби продавали за 260 грн вiдразу поповненою на 200 грн, я би придбав
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up