«Проходячи це місце, неможливо дихати»: в районі колишнього хімзаводу задимлення й сморід

«Проходячи це місце, неможливо дихати»: в районі колишнього хімзаводу задимлення й сморід
  • Вінничани скаржаться, що впродовж останніх кількох тижнів з труби одного із підприємств в районі колишнього хімзаводу валить сильний та неприємний дим. Що сталося? 

«Звідти постійно валить ядучий дим. Проходячи це місце, неможливо дихати», — скаржиться вінничанка Діана Степаніщева. За її словами, ТОВ «Агровіт Груп», що знаходиться на території колишнього хімзаводу, не перший тиждень забруднює навколишнє середовище своїми викидами. Це впливає на якість життя місцевих, зокрема мікрорайону Хутір Шевченка.

Діана говорить, що сильний дим з підприємства, основним видом діяльності якого вказується «виробництво пестицидів та іншої агрохімічної продукції», йшов лише у вечірній та нічний час. Однак, каже, тепер вінничан «труять» й серед білого дня. Ось відео, яке зняла Діана:

Відео дня
v class="video-block">

Місцеві розповідають, що зверталися зі скаргами до Цілодобової варти «15-60». Та поки на ситуацію це не вплинуло. Ми зателефонували до «Муніципальної варти», аби дізнатися чи відомо їм про ситуацію. За словами керівника Віталія Чигура, працівники «Муніципальної варти» виїжджали на місце. Їх допустили на територію підприємства. 

— Зі слів власників, пара утворюється через технологічний процес, нашим працівникам це дійсно показали, — розповідає Віталій Чигур. — Звісно, візуально ми розуміємо, що ці викиди можуть нашкодити здоров’ю вінничан, але зробити заміри у нас немає можливості. Якби мова йшла про спалення чогось, ми б могли відреагувати, скласти протокол, але у цьому випадку це не наш профіль.

У «Муніципальній варті» нам також повідомили, що інформацію про ситуацію передали до Держпродспоживслужби та Державної екологічної інспекції. Для більш оперативного реагування, місцевим мешканцям там радять писати скарги про задимлення на керівників цих установ. 

Депутатка Вінницької міської ради Олена Верлан-Кульшенко розповідає, що до неї також зверталися місцеві мешканці, які скаржилися на задимлення й сморід. Депутатка говорить, що вже звернулася до Держспоживслужби з проханням розібратися та вплинути на ситуацію. Верлан-Кульшенко сподівається, що впродовж найближчих днів ними буде створена виїзна комісія, що робитиме необхідні заміри забруднення.

— Для місцевих це доволі болісна тема, адже вони й без того сусідять із не найбільш екологічним об’єктом, — вважає депутатка. — Можливо, підприємство мало б встановити якісь фільтри, аби бути більш екологічним. Питання також є в тому, що там взагалі такого робиться, що настільки сильне задимлення. 

Голова квартального комітету мікрорайону Хутір Шевченка Тетяна Мащиць говорить, що до неї зі скаргами на шкідливі викиди регулярно звертаються мешканці. За словами голови, вона зверталася до поліції, однак, приїхавши на місце, поліціянти говорили, що справа не в їхній компетенції. 

Тетяна Мащиць каже, що для врегулювання ситуації, вони звертатимуться до Держпродспоживслужби та Державної екологічної інспекції. 

Редакція намагалася зв’язатися за вказаним на сайті ТОВ «Агровіт Груп» номером, однак він виявився недійсним.

Читайте також:

«Виїжджаю з депо, коли місто ще спить», — вінничанка, яка працює водійкою тролейбуса 43 роки

Село було в оренді за 48 тисяч злотих. Історія виникнення мікрорайону Пирогове

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Анатолий Гордий

    бабло  побеждает  зло
  • Staric Henk

    Навіть в районі  міського стадіону два дні смерділо страшно. Як старий хімік, можу зробити висновок, що це якісь речовини, похідні від хлору. Але я можу помилятись...
  • Валентина Быковская

    Два дня в2 часа ночи вонь стояла, глаза ела и все молчат.
  • Олена Соловйова

    Власники заводу росіяни, влада має звернути на це увагу.

keyboard_arrow_up