Про вінницький борщ з вишнями і політику: наша популярна страва — у книзі рецептів у Брюсселі. Хто представив її?

Про вінницький борщ з вишнями і політику: наша популярна страва — у книзі рецептів у Брюсселі. Хто представив її?
Світлана Ярова під час стажування у Європейському комітеті регіонів представила наш борщ з вишнями для книги рецептів з 20-ти країн Європи.
  • П’ятдесят популярних страв з двадцяти країн Європи нараховується у книзі «Cook, Eat, RepEat», виданій у Брюселі.
  • Серед них є рецепт вінницького борщу з вишнями.
  • Хто рекомендував видавцям збірника нашу страву?

Ця публікація про борщ і політику. Борщ за дещо незвичним рецептом можна скуштувати у нашому місті у деяких ресторанах. Особливість такої страви в тому, що до неї додають свіжі вишні. Страва сезонна.

Цей стародавній рецепт нашого міста відродила гастродослідниця Олена Павлова. Його можна побачити також у каталозі гастрономічної спадщини паломницького маршруту Camino Podolico, а тепер ще й у збірнику рецептів, виданому у Брюсселі і поширеному у країнах Європи.

Відео дня

Рецепт Павлової поширили у Європі

Хто запропонував видавцям збірки рідкісних європейських наїдків рецепт нашого борщу з вишнями?  Не пані Павлова. Зробила це інша вінничанка.

Світлана Ярова нині є стажеркою у Європейському комітеті регіонів. Вона, депутат міськради, виграла грант за програмою «Молоді обрані політики» на стажування у європейській інституції. Термін стажування один рік — з травня 2023-го по травень 2024-го.  Стажування проходить у політичній групі «Прогресивні європейські соціалісти» (ПЕС) Європейського комітету регіонів.

Про те, як пані Світлана запропонувала авторам збірки рецептів наш борщ, вона написала у себе на сторінці у Фейсбуці.

«Минулого року я подалась на програму Young Elected Politicians («Молоді обрані політики») від Європейського комітету регіонів, і з травня 2023 по травень 2024 року є стажеркою цієї програми у політичній групі PES, —читаємо у дописі. — Коли вони випускали цей альманах, я запитала, чи можна туди включити українську страву. Обрала цей рецепт тому, що борщ є українською стравою і світовою спадщиною ЮНЕСКО, а особливість пропонованого мною рецепту подільського борщу в тому, що він з вишнею. Його я куштувала від авторки рецепту — Олени Павлової, а також в кількох ресторанах Вінниці. Гадаю, коли будуть свіжі вишні, також буду його готувати».

Особливість збірки рецептів, про який йде мова, що в ньому представлено страви країн членів Євросоюзу, загалом 50 страв з 20-ти країн. Наприклад, у ній є рецепт німецького канцлера Олафа Шольща — «Яйця в гірчичному соусі» (Senfeier). Наша держава поки що не входить у згадану європейську співдружність, але видавці погодилися надати місце у збірці для нашого рецепту. Видання має сто сторінок. Його поширюють у країнах Європи. І в ньому тепер представлено вінницький борщ з вишнями.

Якщо вам ще не 35, подавайтеся на  програму

Невдовзі Світлана Ярова повернеться додому. Тим часом вона закликає молодих депутатів спробувати долучитися до програми «Молоді обрані політики». Нині якраз триває набір на стажування для нових учасників. Подавати свої кандидатури можуть депутати місцевих рад віком до 35 років з країн ЄС та країн-кандидатів на вступ до Євросоюзу. Програма повністю фінансується Європейським комітетом регіонів. Надає можливість особисто ознайомитися з роботою структур ЄС, молоді, як кажуть, подати свій голос, тобто брати участь у процесі формування політики євроспільноти, скористатися спеціальними тренінгами, познайомитися з молодими політиками з інших країн.

Зрештою, це гарна можливість особисто пропагувати свій регіон і країну загалом на шляху до вступу у Євросоюз. Та ще й робити це у самому «серці» ЄС.

Читайте також:

Знайомимо з майстрами смачних страв і гарного вина. Де придбати корисні харчі?

Відсьогодні трамваї у Вінниці їздитимуть швидше: на чотирьох перехрестях змінять режим роботи

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрій Калініченко

    "Рецепт німецького канцлера Олафа Шольща — «Яйця в гірчичному соусі»" - так от де вони, виявляється...
  • ТИСНИ НА ПРОФІЛЬ !

  • Григорий Пилипенко

    Це все на любителя. Мені, особисто, смакує молоко з окрайцем хліба, натертого часником, а вареники з сиром мають бути обов'язково солоні. Солодкі вареники - це збочення!

keyboard_arrow_up