«Повертаємо їм радість до життя». У Вінниці відкрили оздоровчі табори для дітей переселенців

«Повертаємо їм радість до життя». У Вінниці відкрили оздоровчі табори для дітей переселенців
Оздоровчий центр «Я Маріуполь. Родина»
  • Відпочинок на природі і активності для дітей. Для внутрішньо переміщених осіб у Вінниці відкрили два оздоровчих табори.

Навіть у відносно спокійних регіонах скоротили програми оздоровлення і відпочинку дітей, через те, що приміщення, де раніше приймали малечу, немає укриттів. Поки літні оздоровчі табори для малечі Вінниччини все ще чекають дозволу на відкриття від військових адміністрацій, запрацювали два табори для переселенців.

Оздоровчий центр «Я Маріуполь. Родина»

У лісовій місцині на околиці Вінниці для переселенців з Маріуполя відкрили оздоровчий центр «Я Маріуполь. Родина». Створили його на базі відомчого дитячого табору ім. Юлії Рябчинської. Перші зміна, а це 35 сімей з дітьми, заїхали в середині червня.

Відео дня

— Умови для дітей переселенців та їх батьків створили комфортні, — каже Сергій Остапенко, керівник оздоровчого центру. — Меблі для відпочивальників, постільну білизну та рушники придбали за гроші з бюджету міста Маріуполь. На це потратили понад два мільйони гривень. За ці гроші оздобили спортивний майданчик і зону відпочинку. 

Витрати на харчування та організацію дозвілля бере на себе вінницька мерія. Оскільки центр на базі табору Нацполіції — територія буде під цілодобовою охороною. Укриття у таборі теж організоване.

В таборі буде вісім змін. Кожна триватиме 12 днів. Загалом, за літо тут зможуть відпочити та оздоровитись понад 1000 маріупольців.

— Будуть стартапи різні, концерти, активний відпочинок, робота в командах, також плануємо багато поїздок у Вінницю, відвідаємо музеї, зоопарк, — розповідає керівник центру.— Маленькі маріупольці пройшли страшні випробування, тож нині слід зробити все для того, щоб повернути їм нормальне життя.

Путівку на безкоштовний відпочинок можна взяти у будь-якому центрі «Я Маріуполь»: 

  • Київ — вул. Антоновича, 39
  • Запоріжжя — пр. Соборний, 150
  • Дніпро — вул. Воскресенська, 23
  • Вінниця — вул. Соборна, 50.

Центр дозвілля на базі ВДПУ

У Вінницькому педагогічному університеті ім.Михайла Коцюбинського організували центр літнього оздоровлення та дозвілля для дітей-переселенців з окупованих територій України. Табір для сімей переселенців, які тимчасово оселились у гуртожитку Вінницького педуніверситету, розгорнули на території закладу. Ідея відкрити Центр дозвілля для дітей належить ректору Наталії Лазаренко та факультету дошкільної освіти. 

— Дуже цікаво спостерігати як посміхаються діти — вони приїхали з певним стресом з певними психологічними травмами, — каже ректор ВДПУ.— А зараз вони починають трішечки відживати, радіти, відчувати дитинство так, як це має бути завжди.

Мета в організаторів Центру дозвілля одна — відволікти переселенців від війни. Для цього підготували різні інтерактивні заняття та ігри. Замість аніматорів та вихователів розважають малечу студенти вишу. 

— Щиро пишаємося нашими студентами, які огорнули любов'ю та турботою дітей, які змушені були покинути свої домівки,— говорить Наталія Лазаренко.— У ВДПУ діткам спокійно і цікаво. Ми організували різні локації — і спортивні, і художні, і музичні театральні. Щодня відбуваються нові події для дітей. 

Колектив університету впевнений, що після перемоги України, кожна дитина знову зможе повернутись до своєї рідної домівки, а теплі спогади про Вінницю обов'язково залишаться в серці кожного.

Читайте також:

Літні табори з укриттям та для переселенців. Де малеча може відпочити влітку на Вінниччині?

Воювати або працювати. Безробітних залучатимуть до громадських робіт

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up