Літні табори з укриттям та для переселенців. Де малеча може відпочити влітку на Вінниччині?

Літні табори з укриттям та для переселенців. Де малеча може відпочити влітку на Вінниччині?
Літня профільна школа «Юннат»
  • Дитячі табори в Україні цього літа працюватимуть, але переважно у західних регіонах. 
  • На Вінниччині відкрилися лише ті табори, в яких є укриття.
  • Які заклади для літнього відпочинку малечі все ж запрацювали? А що з тими, які не відкрились?

Прилаштувати дитину на літні канікули — для багатьох батьків було проблемою і до повномасштабної війни, а зараз тим більше. Мільйонам сімей довелося відмовитися від планів на відпочинок. Через бойові дії, цьогоріч працюватиме й набагато менше літніх таборів. Які працюватимуть, а які — під питанням?

Ліквідувати організацію

Оздоровчий дитячий табір «Казкова долина» — не одне десятиліття є улюбленим місцем літнього відпочинку для малечі Вінниччини. Заклад знаходиться в Літинській ОТГ. Це дійсно казкова долина в сосновому лісі неподалік від розливу річки Згар, з ігровим майданчиком у центрі та великими альтанками на березі озера. 

Відео дня

За словами директора Андрія Мартинюка, є мала ймовірність, що табір запрацює цього літа, адже на території немає бомбосховища.

— Військова адміністрація поки не дала добро, щоб ми почали свою роботу, — говорить директор. — Якщо після пандемії 2020-го ми дивом вижили, то нині не зможемо. Вже середина червня, а табір не функціонує. В мене немає такого укриття, де можна розмістити сотні дітей. А працівникам хоч мінімальні, але зарплати потрібно платити, а це приблизно 20 тисяч гривень в місяць. Чи буде табір функціонувати надалі — будемо думати. Прийдеться ліквідувати організацію, на її місці створити новий заклад.

Ми зателефонували в усі дитячі літні табори Вінниччини. Десь телефони мовчали. Хтось розповідав, що сподівань на цей рік немає: зарплату боргують, табір можливо запрацює лише після війни. Деякі керівники оздоровчих закладів сказали, що працівникам зарплату справно платять, укриття в них є, табір готується приймати малечу, проте військова адміністрація дозволу поки не дала. 

Табір для дітей переселенців

Натомість відкрилися літні табори для дітей-переселенців, де пропонують безкоштовний відпочинок або надають знижки внутрішньо переміщеним сім'ям.

Оздоровчий табір «Я — Маріуполь» для дітей вихідців із Маріуполя працюватиме на околиці Вінниці, у лісовій місцевості. Там раніше діяв дитячий табір. Тепер його взялися відновлювати, щоби надати безкоштовну можливість дітям відпочити від війни.

За інформацією з відкритих джерел, Національна поліція надала у користування свій заклад посеред хвойного лісу, міська влада Вінниці допомогла з підготовкою комплексу до роботи, організацією харчування, а вінницька молодь — з прибиранням території. Також для юних гостей запланували екскурсії, майстер-класи та активності. Представники Маріупольської міськради оновили наповнення будинків, встановили на території спортивний та дитячі майданчики. 

У комплекс заїхали 35 сімей з дітьми. Табірні зміни триватимуть з червня по вересень цього року. За вісім змін тут зможуть оздоровитися майже тисяча маріупольців.

Які ще табори працюватимуть?

Як повідомили у департаменті гуманітарної політики ОВА, з 6 червня у Вінниці запрацювали перші табірні зміни.

— Загалом, у Вінниці відкрили літні табори на базі чотирьох обласних закладів позашкільної освіти, — розповідає фахівець обласного департаменту гуманітарної політики Тетяна Лісогурська. — У них зможуть відпочити та оздоровитися 104 дитини, 52 з яких — переселенці. Серед них:

  • літня профільна школа «Юннат» — на базі Вінницької обласної станції юних натуралістів, 
  • літня профільна школа «ProfiCamp» — на базі Вінницького обласного центру технічної творчості учнівської молоді,  
  • літня відпочинкова зміна «Веселий вулик» — на базі Вінницького обласного центру туризму, спорту, краєзнавства та екскурсій,
  • відпочинково-виховна зміна «Перлинка» — на базі Вінницького обласного Будинку культури учителя.

В профільному департаменті ОВА повідомили, що на Вінниччині, як і в інших відносно спокійних регіонах, скоротили програми оздоровлення і відпочинку дітей, через те, що в приміщеннях літніх таборів, де раніше приймали малечу, немає укриттів. Там де є бомбосховища, заклади чекають дозволу на роботу від військових адміністрацій.

 

Читайте також:

Подорожі під гул сирен. Де в Україні можна відпочити цього літа?

З виїздом із Вінниці. Туроператори пропонують подорожі Україною, Європою і на морські курорти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up