Воювати або працювати. Безробітних залучатимуть до громадських робіт

Воювати або працювати. Безробітних залучатимуть до громадських робіт
Безробітних залучатимуть до розбору завалів, будівництва захисних споруд
  • Кабінет міністрів у вівторок, 21 червня, прийняв рішення про залучення зареєстрованих безробітних, які протягом місяця не змогли знайти нову роботу, до виконання суспільно корисної праці.
  • Коли реформа стартуватиме у нас — запитали у місцевих центрах зайнятості.

Відтепер за байдикування центри зайнятості платити не будуть. На період воєнного стану офіційно зареєстрованих безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Братимуть лише тих, хто не працевлаштувався впродовж 30 днів. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив під час засідання Кабміну.

«Працювати на перемогу»  

Спочатку в центрах зайнятості людям пропонуватимуть вакансії, що відповідають їхнім умінням, навичкам та професії. А якщо такі не підходять — запропонують громадські роботи.

Які громадські роботи виконуватимуть безробітні в тому чи іншому регіоні — визначатиме місцева влада. За працю платитимуть мінімальну зарплату 6500 гривень, в той час як середня виплата по безробіттю становить 4750 грн. Хто відмовлятиметься від громадських робіт — доплати автоматично скасують, з обліку центрів зайнятості знімуть.

Відео дня

«Уряд сьогодні затвердить документ, який передбачає, що офіційно зареєстровані безробітні, які протягом 30 днів не працевлаштовані, будуть залучатися до суспільно корисних робіт, — заявив  прем’єр-міністр 21 червня.— Це може бути розбір завалів, будівництво захисних споруд, благоустрій, ремонтні чи сільськогосподарські роботи. Що саме потрібно робити в кожному конкретному регіоні — визначатиме місцева влада». 

В Кабміні також наголосили, що статус та виплати по безробіттю відтепер втрачаються, якщо під час воєнного стану людина перебуває за кордоном більше 30 днів. 

За словами  прем’єр-міністра, в умовах повномасштабної війни потрібно мобілізувати всі можливі ресурси для перемоги над російськими окупантами. Це стосується і організації роботи в тилу.

«Ми фактично усуваємо можливість, коли люди могли отримувати кошти від держави та відмовлятися від запропонованої роботи, — наголосив Денис Шмигаль.— В умовах воєнного часу в держави немає для цього ресурсів. Усі мають або воювати і захищати Батьківщину, або працювати на перемогу і для фронту».

 Розпоряджень не було

Тимчасове працевлаштування людини, яка втратила постійну роботу та перебуває на обліку в службі зайнятості, і раніше давало можливість покращити фінансовий стан безробітних і допомогти громаді підтримувати порядок.

Найпоширенішими видами громадських робіт до війни були: благоустрій та озеленення території, прибирання вулиць, кладовищ, зон відпочинку, упорядкування пам’ятників, розчищення придорожніх смуг.

Про нововведення у вінницьких центрах знають, проте офіційного документу з механізмом впровадження реформи поки не отримали. Одне відомо — перелік робіт будуть визначати військові адміністрації.

— Безробітних можуть відправляти прибирати території, можуть і на сільгоспроботи, а також відправлятимуть у відрядження на розбір завалів після ракетних ударів, або на будівництво захисних споруд, — говорить Юрій Парфенюк, керівник районної філії Вінницького обласного центру зайнятості.— Перелік суспільно-корисних робіт будуть визначати військові адміністрації. Однак, поки постанови не бачили, офіційних розпоряджень не було.

 

Читайте також:

Гарячі вакансії в сільському господарстві Вінниччини. Що пропонують та скільки платять?

Філіал Харківського університету внутрішніх справ тепер у Вінниці. Які умови вступу?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (124)
  • Читач56

    .
  • Вікторія Боримська

    Усі мають або воювати і захищати Батьківщину, або працювати на перемогу і для фронту.Але у нас люди хотять получати гроші і не робити, просять у роботодавця підпишіть, що я вам не підходжу і так місяць за місяцем , щоб получати гроші і не процювати. Тому рішення правильне,відсіються ледацюги, а залишуться кому дійсно потрібні гроші і будуть працювати.
  • Віта Боримська

    Скоти, що тільки не придумають, щоб не платити людям! А якщо людина за станом здоров'я не може завали розбирати?
  • Людмила Кураш-Олейник

    Такого рішення уряд і президент не приймав-залучати до суспільно корисних робіт і платити то правильно

keyboard_arrow_up