«Потрібно навчити сортувати сміття, дати умови і зробити штрафи». У Вінниці відбувся перший VIP екопікнік

«Потрібно навчити сортувати сміття, дати умови і зробити штрафи». У Вінниці відбувся перший VIP екопікнік
  • Сьогодні, 18 серпня, відбувся перший VIP екопікнік у Вінниці.
  • Що там було, хто його організував та яке його завдання, розповідаємо далі.

«Світ зіштовхнувся з найбільшою екологічною катастрофою — війною Росії проти України. Війною, яка завдає шкоди не лише здоров'ю, а також навколишньому середовищу. За 512 днів війни завдано шкоди на два трильйони гривень, дві з половиною тисячі злочинів було зафіксовано проти людства, гинуть наші рослини, тварини, в Чорному та Азовському морі за цей період загинуло 900 дельфінів, на Донбасі затоплено 49 шахт. Взагалі світ розуміє, цю катастрофу, допомагає нам, але нам з вами потрібно ще багато зусиль, щоб відновити Україну. Лише для розмінування України потрібно буде 30 років і сьогодні як ніколи потрібні наші спільні зусилля, наші об'єднання заради перемоги України, заради її відновлення в тому числі екологічного», — з такої промови було розпочато цей захід. 

Ця маленька статистика нам дуже гарно показує весь жах війни для нашої природи, країни та і планети в цілому. Тому сьогодні багато активістів закликають дбайливіше ставитись до нашого навколишнього середовища. Розповідають як сортувати сміття, діляться порадами, як заміняти не екологічні речі екологічними та усіма можливими способами намагаються популяризувати ідею екології.

Відео дня

І цей екопікнік організований Всеукраїнським молодіжним рухом «Let’s do it, Ukraine» є одним зі шляхів порушити гостре питання в суспільстві. Такі VIP екопікніки проводяться в Україні вже 9 років, але усі вони були в Києві. Цьогоріч ініціативу проявив наш місцевий рух «Let’s do it, Ukraine Vinnytsia», вони запропонували організувати його додатково в нашому місті.

Навіщо цей VIP екопікнік?

Координатор «Let’s do it, Ukraine» у Вінниці та Вінницькій області — Богдан Голумбйовський, про якого писали раніше, розповів основні ідеї та завдання цього заходу та чому це важливо.

— Ми хочемо показати, що у Вінниці також є відомі та круті люди, які впроваджують зміни на всеукраїнському рівні, — каже Богдан. — Сьогодні в нас зібранні представники бізнесу, влади, освітяни, громадські діячі, партнерські й громадські організації та усі разом ми будемо залучати їх до інформаційної компанії щодо всесвітнього дня прибирання, який відбудеться 16 вересня цього року.

Також, координатор руху розповів, що цей екопікнік містить екологічні лекції, про екосвідомість, про сортування сміття та про екологічність наших організацій і головною подією буде перший в України шитий перформанс.

— Раніше були перформанси екологічні, але ми дивилися, а там більше все оголені тіла, а у нас саме шитий. Ми шили образи, їх декорували й безпосередньо покажемо це гостям. Думаю їм має це сподобатися, адже це буде щось досить незвичне. Це не фешн дефіле, це буде перформанс, завдяки якому люди задумаються наскільки раціонально вони використовують ці ресурси, — розповідає активіст.

Тобто, як сказав Богдан, основною ідеєю є те, щоб люди задумались стосовно їхнього ставлення до природи та запрошені гості допомогли поширити екологічну думку і  залучати якомога більше громадян до такої екосвідомості.

Що відбувалося?

На VIP екопікнік завітало близько 30 осіб. Усі були різні за віком та статусом. Кожен з гостей має вплив на суспільство, хтось через соціальні мережі, хтось через посаду на роботі, а хтось через статус в суспільстві. 

Першим спікером був Богдан, він наголосив та пояснив чому важливо бути екосвідомим, навів дуже влучні та переконливі аргументи, один з яких звучав так: «Якщо ми не думаємо про інших та їх майбутнє, то мусимо хоча б подумати про майбутнє наших дітей». І справді це є так, адже наші захисники воюють з ворогом за майбутнє, тому ми повинні хоча б попіклуватися про екологічне майбутнє України.

Багато людей погоджуються з такою думкою, та чому ж вони нічого не роблять, чому відмовляються від банального сортування сміття або використання екологічних речей?! На ці питання дала відповідь наступний спікер — Ольга Маліновська, речниця компанії «Еко-Сервіс».

— Багато людей, кажуть, що вони сміття сортують, але насправді дуже мала кількість це робить, а ще менша робить це правильно. В нас вінничани думають, що якщо вони окремо винесли пляшки до сміття і там хтось їх забере, то це вони сортують, але ні, це вони викидають, — каже Ольга. — І проблема Вінниці в тому, що з самого початку був вибраний неправильний підхід на сортування сухого і вологого сміття. На додаток, багато людей стали свідками, що одна і та сама машина вивозить на одне сміттєзвалище всі ці відходи. Тому у людей і пропадає мотивація сортування. А взагалі, потрібно навчити людей робити це правильно — це є перша складова, друга — створити їм умови для цього, і третя — це штрафи. Тільки таким способом можна подвигнути людей до сортування.

Речниця також відмітила, що досвід різних країн, показує, що буде в кожного своя схема і в Україні це теж буде, оскільки ми йдемо до Євросоюзу і нас просто примусять це робити.

У своїй промові Ольга Маліновська розповіла, як звичайні люди можуть сортувати сміття, поділилася порадами, як це робити саме у Вінниці, пояснила проблему сортування у нашому місті та навіть країни, та зауважила, що багато закордонних компаній, які займаються сортуванням відмовляються працювати в Україні через корупцію, яка проявляється навіть на екологічних засадах. Навела приклад з одним зі сміттєспалювальним заводом.

— У нас є один сміттєспалювальний завод в Києві, але через нього відмиваються корупційні гроші, а робить це Київська міська рада, — так впевнено про це заявляє вона, через те, що сама колись була журналістом і працювала з матеріалами про ці корупційні схеми. — Він побудований в 70-х роках, і все що він робить це просто «смердить». Він, коли заводиться, там постійно щось ламається, щось лагодиться, і ось коли приїжджають туди іноземні експерти, вони кажуть: «О Боже, в нас таке б не дозволили, в нас це б вже закрили». І його справді краще закрити, адже від нього більше шкоди ніж користь. 

Також, Ольга пригадала, що під Вінницею кілька років тому, хотіли зробити ще один такий сміттєспалювальний завод.

— Ініціатива ніби не погана, але його хотіли зробити за 30 кілометрів від міста, вирубити там великий гарний ліс, залишити там сміття, і лише тоді, коли знайдуться інвестори почати там будівництво, — з насмішкою розповідає жінка. — Коли приїхали експерти з якими співпрацює наша компанія, вони сказали, що це великі й не раціональні розходи, і такий завод має знаходитися в межах міста, щоб не витрачати багато грошей на логістичні питання.

Тому, як бачимо, пані Ольга не планує надягати «рожеві» окуляри суспільству і говорити, що це легко і в нашій країні це підтримається, але закликає не опускати руки, а доєднуватися до такого способу життя зі справжнім розумінням ситуації й знати, що є люди, які усе розкажуть та допоможуть.

Для прикладу може бути партнер, який допоміг організувати цей захід — Михайло Ганчук, керівник «ПРОМАВТОМАТИКА». Він у своїй промові поділився досвідом переходу на екологічні варіанти використання речей та зауважив чому ж це потрібно робити. Однією з показових історій, він поділився з гостями.

— Ми перейшли на екологічну папір і вона мала такий жовтуватий колір, і як тільки ми почали їх видавати нашим клієнтам в них була досить дивна реакція. Здавалось вони думали, що у фірми є певні фінансові проблеми, — сміючись розповідає історію Михайло. — То ми вирішили в низу листочка під нашою емблемою писати: «Ми проаналізували, що наша компанія витратила дуже багато паперу, майже у співвідношенні горі Яйко-Ілемське».

Таким шляхом компанія пояснює причину незвичності листка і провокує замислитись своїх клієнтів, про те скільки паперу використовують вони. 

Перший в Україні шитий перформанс

Коли завершились промови та лекції гостям дали можливість поспілкуватися між собою та насолодитися фуршетом, який був організований за підтримки готельно-ресторанного комплексу «Хутір». 

Поки гості насолоджувались компанією один одного, то учасники всеукраїнського екологічного руху «Let’s do it, Ukraine» готувалися до перформансу. Як тільки все було готово, всіх запросили зайняти свої місця та приготуватись до вистави. 

Так, саме вистави, адже це було не просте дефіле, чотири дівчини вбраних в різні наряди створенні з пластикових стаканчиків, поліетилену та інших не екологічних речей показали весь жах їх впливу на нашу природу. 

Кожний образ мав різні значення, наприклад Анастасія, розповіла, що її завданням було показати узагальнений образ проблеми із забрудненнями.

— Сам образ створювали я та Богдан. Дуже довго ми робили крила і взагалі не знали чи у нас це вдасться. Коли одягла на себе весь образ разом, то чомусь одразу відчула весь цей біль, особливо, бо це було на показі під музику, то хотілося просто йти, плакати й кричати, — каже дівчина.

Друга модель, на ім'я Анастасія, має образ про нелегальне забруднення природи від бізнесу.

— Я як тільки одягнула цей капелюх, то одразу відчула усі ці екологічні проблеми, на мене нахлинули відчуття болю за нашу природу. А насправді образ робив Богдан, але я відчувала, що маю місію просто донести до суспільства важливу роль, яку ми маємо відігравати у житті нашої України та як має формуватися наше суспільство, — ділиться думками про свою роль учасниця показу.

Ще одну дівчину звати Вікторія, її образ розповідає більше про забрудненість наших водойм, берегів.

— Емоційно це дуже важко, оскільки особливо зараз влітку, коли ти в жаркий день хочеш прийти до річки та поплавати, мусиш зіштовхнутися з її забрудненням. І замість того, щоб банально відпочити, ти починаєш прибирати, хоча знаєш, що кожен може взяти пакет і після себе зібрати сміття, — ділиться думкою дівчина, біла сукня якої має забрудненні жовті плями, які показують що буде з речима, які просто потраплять до такої води.

І останньою, моделлю є Катерина. Її образ зроблений з великої кількості поліетиленових сміттєвих пакетів, їх кількістю дуже велика, і робився образ прямо на дівчині.

— Складним було те, що воно на мені ледви тримається і в ньому дуже жарко. Морально готувалася я за годину до виходу, намагалася удати пафосним, адже ідея в тому, що цих пакетів використовують дуже багато, вони королі поліетилену, тому і поводитися я мала відповідно, — пояснює Катерина.

Ідея цього заходу справді благородна і її варто підтримувати усім мешканцям міста та області. Тому для початку ви можете прийти на Всесвітній день прибирання, який відбудеться 16 вересня. Для того, щоб дізнатися про майбутні локації прибирання, можете підписатися на інстаграм сторінку «Let’s do it, Ukraine».


Читайте також:

Нагородили найкращого футболіста, бомбардира і тренера за підсумками обласного чемпіонату

Повертаємось до школи: скільки цьогоріч стане зібрати дитині портфель?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Василий и Светлана Рулько

    Я й наразі сортую, бо в приватному будинку маю компостну яму і туди йде вологе харчове, папір окремо(для розтопки на зиму або на мангал, а вже хім відходи і пластик здаю разом з іншим, хоча за можливості окремого вивозу й те сортувала б...
  • Василий и Светлана Рулько

    Я вже не раз пропонувала владі приймати від населення(особливо- приватний сектор,який у місті має більше 1/3 за площею) вже сортоване сміття. Тобто. люди вдома можуть відсортувати рідке(те, що йде або в компостну яму- харчові відходи) на викид або в відведений для такого полігон, окремо папір(що можна спалити в печі(взимку на розпал  або на розпал мангалу/бані і т.д), пластик окремо(кульки та пакети поліетиленові, флакони від хфм засобів ) це все здається окремо на машину в інший день і машина має бути іншого кольору, а ті, що збирають сміття, мають брати лише таке сміття і не брати інше,яке стоїть поруч(бо несумлінні господарі можуть викинути і таке), ну і окремо скло(це ж вторсировина) для цього окремо машина раз на місяць , але щоб люди знали по графіку,яка машина їхатиме і де та що збиратиме. Останній вид сміття це те,яке не може йти на переробку і повинно спалюватися. Це фольговані пакетики від харчової промисловості(не тетрапак,а морозиво/цукерки), памперси, пляшки від олії і фарб, можливо- одяг,фекалії тварин домашніх Такі речі неможливо виділити , тому мусять бути вивезені і спалені . Машини на кожен вид сміття мають бути різними і приїздити забирати такі відходи у різні дні відповідно до графіка. Ща куди можна сортувати: кожному домогосподарству роздати плакати- куди і що сортувати і як це називається. Тим, хто сортує- надавати знижку на оплату вивезення відходів у 50%, тим хто не сортує- штрафи (оплата несортованого сміття дорожча на 100% . З сміттєприбиральниками має їздити людина,яка перевірятиме,чи правильно люди посортували і відмічатиме, кому знижка, а кому штраф(фото ). Але для того, аби люди не скидали з домів у пакети- видати кожному домогосподарству стандартні великі урни(пластикові) різнокольорові,які будуть стояти і з яких прибиральники будуть викидати сміття в машину та з яких можна зробити фотозвіт. Різні кольори урн для різного сміття: для скла- синя, для харчових відходів- зелена, для паперу(де люди не спалюють у власних цілях- жовта), для пластику- червона ф для того, що не можна відсортувати через повну непридатність і воно не може бути вторсировиною- чорна. Всього 5 контейнерів. Можна домовитись для декількох будинків виділити місце і огородити, щоб інші не несли. А вхід зробити карточкою. Або кожен у власному подвір'ї повинен мати всі 5 видів урн. І машина в той день чи тиждень) забирає виключно один вид сміття.
  • Багира Безымянная

    Зважаючи на площі наших кухонь, то це сортоване сміття займе половину їх площі.
    До речі, за кордоном в кухнях приватних будинків смітник поділений на окремі контейнери з метою сортування сміття. В квартирах так сортувати просто нереально.
  • S D

    Лише маленькі комуни в Європі можуть видавати пакети, і то лише для пластику. Скляні відходи необхідно відносити/відвозити самостійно до найближчого сортувального майданчика, а часто це один на квартал.

    В Україні ж ситуація із сміттям просто катастрофічна! Тонни відходів на полігонах отруюють навколишнє середовище. Так, потрібно вимагати певних дій від влади, але найперше - потрібно почати з себе! У Вінниці існує не один пункт прийому вторсировини, потрібно сприяти їх популяризації.

    Моя сім'я сортує вже більше 3-х років, як тільки взнали про існування учнівської сортувальної станції Eco Shuttle. І повірте, при бажанні можна знайти місце для сортування навіть на найменшій кухні (з власного досвіду). А стимул - це не зменшення плати, чи сортувальна станція біля кожного під'їзду, а відчуття того, що гори використаного пластику не опиняться на полігоні просто неба.

    А ще я сподіваюсь, що наряди перформансу із пластикових стаканчиків та поліетилену були утилізовані правильно)

keyboard_arrow_up