«Потьомкінські» сходи вели до паромної переправи. Розповідаємо про маєток купця Кумбарі у Вінниці

«Потьомкінські» сходи вели до паромної переправи. Розповідаємо про маєток купця Кумбарі у Вінниці
Маєток грецького купця Кумбарі на березі Південного Бугу
  • Високий правий берег Південного Бугу у Вінниці називають Кумбарами.
  • Цю неофіційну назву мікрорайон отримав від імені купця Олександра Кумбарі, грека за походженням.
  • Кумбарі мав особняк, розташований на самому початку нинішньої вулиці Миколи Оводова, саме над Бугом.

На березі Південного Бугу, на розі вулиць Оводова та Магістратської знаходиться одна з найстаріших будівель Вінниці — будинок Кумбарі. Автором проекту, як і багатьох інших приватних будинків заможних містян початку XX століття, став головний міський архітектор Григорій Артинов.

За однією з версій, будували його на замовлення одеського купця грецького походження, цукропромисловця, орендаря нафтоносних земель на Кавказі Олександра Клеантовича Кумбарі. Своїм існуванням будинок завдячує його дружині — Софії. Саме задля неї багатий купець побудував цілий маєток. Згодом усю місцевість поблизу будинку почали називати прізвищем одесита.

Відео дня

За іншою версією, замовником будівництва став лікар Костянтин Романович Новінський, який мав широку приватну практику у місті. Й лише згодом у ньому оселився Олександр Кумбарі.

Побудували споруду в архітектурному стилі модерн, який став дуже популярним на зламі XIX – XX століть. Справжньою окрасою будівлі став півциркулярний еркер на другому поверсі. Під час будівництва використовували найновітніші технології того часу: залізобетон, сталь та цегляну кладку.

У 1910 році за проектом Артинова неподалік споруди будують кам'яні сходи, які вели до поромної переправи. Жителі міста називають їх «Потьомкінськими», за аналогією із знаменитими одеськими сходами. Хоча, звісно, їхній масштаб значно менший, й до води ведуть лише 118 сходинок, а не 192.

По поромній переправі можна було дістатися до острову Спорт, який свого часу був популярним місцем для занять спортом. На жаль, у зв'язку з підвищенням рівня води після будівництва Сабарівської ГЕС, острів затопило.

Поблизу будинку розташований чудовий парк із зеленими,але занедбаними алеями. У парку стоїть пам'ятний знак відомому полководцю часів Хмельниччини Івану Богуну. Його встановили на честь переможної битви: у березні 1651 року у Вінниці козацькі загони під приводом Богуна повністю розгромили польське військо.

У радянський період у будівлі розміщувалась дитяча поліклініка. Також поблизу облаштували танцювальний майданчик, де ввечері грав духовий оркестр, а поруч розташовувався популярний серед вінничан пляж. У роки незалежності у приміщенні знаходився Центр обслуговування ТОВ «ЖЕО» та сільськогосподарське товариство.

Сьогодні будинок Кумбарі є пам'яткою архітектури місцевого значення, яка розташована в однойменному мікрорайоні.

 

Читайте також:

Хата на хуторі діда Абаза. До 95-річниці музею М.Коцюбинського розповідаємо його історію

Була естрада, водна станція, ходили трамваї. Історія острову Кемпа у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Ирина Куперштейн

    Гарна будівля. Дитяча поліклініка. Шкода, що закрили і віддали незрозуміло кому за безцінь
  • Костя Семкин

    В цій дитячій лікарні працювала моя
    Мама.
    Це було її останнє місце роботи.
    Звістно,я облазив всі куточки парку,мав багато схованок,цілимт днями з друзями пропадали тут
    Буг поруч ,що ще треба хлопчакам влітку
  • Таня Дубривная

    Мерія будує нові мікрорайони,а такі красиві  історичні місця залишаються занедбаними.Ось як наша влада піклується про місто.І так повсюди в Вінниці...
  • Аліна Вінниця

    От якби зараз зробили такий пором на тому ж місці...

keyboard_arrow_up