Поруч з бібліотекою ім. Бевза мала бути «пивнуха». Як вирішився конфлікт?

Поруч з бібліотекою ім. Бевза мала бути «пивнуха». Як вирішився конфлікт?
  • Поруч з бібліотекою імені І. В. Бевза у Вінниці, на Хмельницькому шосе, планували облаштувати пивбар. Місцеві активісти зробили все, аби цього не допустити. Як вирішилось питання? Ми дізнались.

Бібліотека імені І. В. Бевза, яка існує вже 50 років, знаходиться на першому поверсі житлового будинку за адресою Хмельницьке шосе, 4 та є комунальним закладом міськради. Арсенал книгозбірні налічує біля 300 тисяч книг.

Ще з 80-тих років приміщення бібліотеки не ремонтувалось й відтак було у занедбаному стані. Та 1 грудня 2017 завершився ремонт, проведений коштом Вінницької міської ради і бібліотека відкрила свої скарби вінничанам. Бібліотека «обзавелась» новою підлогою та стелею, вікнами та меблями, стелажі з книгами також замінили. 

Крім прямого призначення тут проводяться культурно-освітні заходи, майстер класи для дітей, програми підтримки, також функціонують гуртки та клуби за інтересами. Сюди приходять не лише за ексклюзивними екземплярами і книгами для душі, — бібліотека стала пунктом незламності під час блекаутів. 

Через стіну з приміщенням бібліотеки розташувався магазин антикваріату. Нещодавно мешканці будинку забили на сполох — поруч з бібліотекою також планують відкрити пивбар. Про це написала в Інстаграмі вінничанка Катерина Поліщук. Цитуємо:

«Один приватний підприємець вирішив поруч з бібліотекою зробити «Клуб пива»! В тій же будівлі, стіна до стіни! Що думаєте про це? Як так? 

Невже міська влада вважає, що таке сусідство є нормою? Культура та освіта зараз не на часі? А от «пивнуха» — саме те, що потрібно людям?

Підкажіть, хто поведе свою дитину на майстер-клас туди, де поруч будуть сидіти п'яні люди? Чи відпустять відповідальні батьки дитину в бібліотеку, коли є потенційна небезпека поруч? Як швидко бібліотека перестане функціонувати з таким «сусідом»?».

До власника приміщення звернулася голова об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Люди дізналися, що у власника є всі необхідні дозволи на відкриття закладу, а також на облаштування поруч тераси та паркінгу. Проте документального підтвердження не бачили.

Мешканці навколишніх будинків вирішили, що пивнусі не бути біля бібліотеки: призначили зустріч підприємцю на минулих вихідних. Але питання вирішилося позитивно і без особистих зустрічей, завдяки представникам ОСББ.

— Наскільки мені відомо, члени правління ОСББ зв'язалися з Києвом (головний офіс організації), і там заборонили здавати приміщення для таких цілей, — розповіла авторка вищевказаного допису Катерина Поліщук.

Що робити, якщо може подібне сталося з вами: поруч зводять незаконне будівництво, роблять реконструкцію чи відкривають розважальний заклад? Запитали у вінницької адвокатки.

Мар'яна Слізяк, адвокат:

— Питання досить обширне і залежить від ситуації. В першу чергу, слід розуміти, що будь-яке будівництво чи то реконструкція повинні відповідати існуючій документації та цільовому призначенню будівель.

За загальним правилом заборонено розміщувати обʼєкти комерційного призначення в будинках житлового фонду без зміни їх цільового призначення .

Відповідно, у випадку виявлення такої реконструкції доцільно запитати забудовника з приводу наявності відповідної документації. Якщо забудовник відмовляється таку надати і є підозри, що будівництво може бути незаконним, слід звернутися до органів ОМС та/або до Державної інспекції архітектури та містобудування України із відповідною скаргою, де вказати загальний опис робіт, що проводяться, та точну адресу, доцільним є додати фотокартки таких робіт.

Із скаргою може звернутися як будь-який мешканець будинку, так і ОСББ (у випадку його функціонування). Можливим є також написання заяви органам Національної поліції.

Питання розміщення магазинів з продажем алкоголю є сферою відповідальності органів місцевого самоврядування. Відповідним рішенням ОМС встановлюється заборона на продаж алкоголю на певній відстані від шкіл, медичних установ, адміністративних установ, тощо. В кожному регіоні відстань на якій дозволено розміщення таких закладів може різнитися (залежить від рішення ОМС). Однозначним є те, що пивний бар чи магазин не може межувати з бібліотекою чи школою. Якщо такий випадок має місце потрібно звернутись з скаргою до органів місцевого самоврядування.

 

Читайте також:

Перейде майно і борги. За яких умов можна отримати спадок військового?

З якими запитами військові звертаються до правозахисників? Розповіла вінницька адвокатка

Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії? Рекомендації адвоката

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Alla Schastye

    А дискосрач відкрили на 24 лютого напроти шпиталю((((
  • Маргарита Никольская

    Цікаво.  А там шо велохаус накрився чи меблі з Італії зліва.    Не можу уявити куди там пивнуху
  • Tatiana

    Все правильно! Береш книжку і бібліотеці та йдеш до «пивнухи» читати)))
  • Александр Логинов

    Что за нах книгозбирня?забыли слово библиотека?

    Nadia Kyrychenko reply Александр Логинов

    Александр Логинов йди спати 😀

    Nadia Kyrychenko reply Александр Логинов

    Александр Логинов я,да?🙈🤣

    Александр Логинов reply Александр Логинов

    Domaretskiy Dima поучи жену борщ варить

    Александр Логинов reply Александр Логинов

    Nadia Kyrychenko это не мова а диалекты селян попавших город,причем очень часто с западной Украины,где намешано куча языков

    Domaretskiy Dima reply Александр Логинов

    Александр Логинов вчи українську мову!

    Александр Логинов reply Александр Логинов

    Oleksandra Zaiats вот когда вас ткнешь мордой в реальный факт начинаете мычать что то нечленораздельное

    Oleksandra Zaiats reply Александр Логинов

    Александр Логинов є проблеми, про які не говорять 🤡

    Александр Логинов reply Александр Логинов

    Oleksandra Zaiats это зовётся деградация,покажи мне штамп на книге-кныгозбирняк?

    Oleksandra Zaiats reply Александр Логинов

    Александр Логинов
    Якщо у мові є синонімічні слова, то чому б для різноманіття не вживати слова відповідники? Чи у твоїй голові більше одного слова на значення не вміщається?)

    Bell Simon reply Александр Логинов

    Александр Логинов каждый день 5-10 новых суржиков толкают, жена училась в укршколе но этой мовы что теперь половины не понимает, что творится?

    Александр Логинов reply Александр Логинов

    Anatoliy Shef а вот в это верю

    Александр Логинов reply Александр Логинов

    Nadia Kyrychenko меня коробит от придуманных слов которые придумывают селяне,втуливая свои диалекты

    Александр Логинов reply Александр Логинов

    Новини Вінниці  на 20хвилин нормальное?чувствуется что писак учили в хацапетовке

    reply Александр Логинов

    Nadia Kyrychenko не зря,а даремно.

    Nadia Kyrychenko reply Александр Логинов

    Anatoliy Shef не хочу влазити в цей срач, не чіпайте його, він військовий, в нього своє бачення мабуть. А що Фаріон?
    Вона галичанка і слово любов не розуміє, Кохання то є все...далі не буду.

    Anatoliy Sheff reply Александр Логинов

    Александр Логинов це Фаріон навчила. 😅

    Nadia Kyrychenko reply Александр Логинов

    Александр Логинов ану не матюкайся, ти ж гарний хлоп 🥰🙏

    Nadia Kyrychenko reply Александр Логинов

    Александр Логинов Саша а ти напиши нормально Бібліотека, щось тебе коробить від української мови, а зря....ну в принципі ,ми знайомі, геть на весіллі твоєму гуляли. Лєні-Привіт.

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Александр Логинов

    Александр Логинов нормальне слово, синонім до «бібліотека» 😉

keyboard_arrow_up