Поліцейських засудили і відпустили, але мають відправити в тюрму. Справа про побиття студента

Поліцейських засудили і відпустили, але мають відправити в тюрму. Справа про побиття студента
-Поліцйеські робили все, щоб затягнути справу і потім закрити її за терміном давності, - каже Наталія Клебан, мати потерпілого Василя. - Ми за ці вісім років судів стільки всього пережили!...
  • Двоє колишніх засуджених поліцейських отримали три роки реального позбавлення волі.
  • Чому ж тоді їх не відправили за грати, а відпустили на волю?

Вчора, 20 червня, на сайті «20 хвилин» розповідали про завершення розгляду справи про побиття колишніми міліціонерами Олександром Гончаруком і Сергієм Швецем студента Василя Клебана. Публікація називається  «Часто сниться, як ці виродки у погонах б’ють сина». Поліцейських засудили на три роки тюрми».

Вінницький міський суд розглядав справу вісім (!) років. Нарешті 31.03.2023 ухвалив вирок — засудив Гончарука і Швеця на три роки позбавлення волі, але з іспитовим строком на два роки.

Після оскарження такого рішення потерпілим і прокурором, крапку у справі поставив Вінницький апеляційний суд — скасував рішення міського суду і ухвалив нове.

Відео дня

Засідання колегії відбулося 15.06.2023. Гончаруку і Швецю призначили реальний термін відбуття покарання у місцях позбавлення волі.

В ухваленому колегією суддів рішенні зазначено, що воно набуває чинності з моменту його оголошення. Тобто засуджених із зали суду мали відправити відбувати покарання. А їх відпустили на волю. Чому?

Після затримання відправлять у місця позбавлення волі

Журналіст сайту «20 хвилин.Вінниця» звернувся до прес-служби Вінницького апеляційного суду з проханням роз’яснити ситуацію. Нам надали відповідь з посиланням на коментар судді-спікера Володимира Медяного. До речі, він один із трьох суддів, які розглядали справу про поліцейських.

—Після повернення справи в суд першої інстанції буде надіслано розпорядження про набрання вироком законної сили і відповідно працівники поліції на виконання вироку затримають вказаних осіб і направлять їх в місця позбавлення волі, де вони відбуватимуть покарання, — йдеться у коментарі судді-спікера Володимира Медяного.

Він також роз’яснює, чому суд не взяв під варту засуджених у залі засідання.

—Суд апеляційної інстанції не взяв засуджених під варту в залі засідання, оскільки вони розкаялися у вчиненому з першого дня розгляду справи в суді першої інстанції та не ухилялися від слідства та суду. Тому не було підстав вважати, що надалі можуть ухилятися від призначеного їм покарання, — зазначає Володимир Медяний.

Та й прокурор не клопотав у заяві про взяття під варту.

Слід ізолювати від суспільства

У рішенні суду їх визнали такими, що треба ізолювати від суспільства і —відпустили у те само суспільство.

—Для виправлення і перевиховання обвинувачених необхідний певний строк ізоляції від суспільства, — читаємо у коментарі судді-спікера. — Призначене покарання, яке обвинувачені мають відбути реально, буде необхідним та достатнім для їх виправлення та попередження вчиненими ними нових кримінальних правопорушень.

Ще суддя наголошує на особливій жорстокості і цинізмі колишніх поліцейських. За його словами, про це свідчить той факт, що били потерпілого у відділку поліції, у присутності інших працівників.

Що каже адвокат?

Адвокат Ярослав Бляхарський перед початком розмови уточнив, що він не перший у цій справі, адже вона тягнеться довгі роки. Каже, не брав участі у захисті своїх клієнтів на самому початку розслідування.

На його думку, розгляд справи, без сумніву, затягнули у часі.

—Такі справи розглядаються максимум за рік, — говорить захисник Клебана. — У ній є свідки, є відео фіксація подій…

За його словами, тепер все залежить від того, коли повернуть справу у суд першої інстанції із зазначенням того, що вирок набув законної сили. Після чого має відбутися затримання засуджених.

Станом на 21 червня матеріали ще не повернули до Вінницького міського суду.

У прес-службі ВАС пояснили, що є клопотання одного із засуджених про ознайомлення з матеріалами справи.

 

 

 

Читайте також:

«Викликали вогонь на себе». Чому «штурмовик» Руслан Клименюк заслуговує звання Героя України?

Розвідники вінницької 59-бригади взяли в полон 22 російських штурмовиків

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Pravdorub

    З самого початку війни знав, що воювати за цю країну, немає ніякого сенсу. І не помилився ☝️
  • Pravdorub

    Ось чому я не воюю за цю корумповану "до зубів" країну. Немає ніякого сенсу. Нехай краще мене рашка пристреле, ніж я буду воювати за цю країну, без майбутнього ☝️😏☝️😏
  • Валентина Самань

    Як легко все пояснити.За украдену бутилку горілки 5 років і ніхто не спитав чи розкаявся злодіїв,а запитують і дотримуються закону тільки з вбивцями і гвалтівниками в погонах і чинах.З такою судовою системою ми ніколи не будемо вНАТО.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up