Подалі від війни. Як перевезти бізнес до Вінниці з зони бойових дій

Подалі від війни. Як перевезти бізнес до Вінниці з зони бойових дій
Пріоритет на переїзд надається фірмам, які виробляють продукти першої необхідності. Пришвидшить переміщення — змога самим доставити виробничі потужності до залізничної станції
  • Вінниччина — одна з дев’яти областей, куди наразі рекомендують евакуйовувати виробництва, що знаходяться на Сході та Півдні України. Зокрема, до Вінниці переїхали вже 11 компаній.
  • Хто може скористатися програмою вимушеного переміщення? Яку допомогу надає держава? Та куди можна телефонувати за консультаціями? Зібрали корисну інформацію.

Фірма «Абіфарм» перенесла свої виробничі потужності із Дніпра до Вінниці. Про це повідомив міський голова Вінниці Сергій Моргунов у телеграм-каналі.

«Цей завод виготовляє каремати, спальні комплекти з полімерних матеріалів», — написав він.

За словами заступника міського голови Андрія Очеретного, підприємство має широкий великий спектр можливостей.

Відео дня

«Крім спальних комплектів тут ще виготовляють одноразову постільну білизну, одяг та рушники із таких матеріалів, як спанборд, мельтблаун і спанлейс. Наразі це речі першої потреби в умовах масового переміщення людей», — написав Очеретний.

Відтак, за словами посадовця, міська влада купуватиме у «Абіфарм» набори одноразової білизни для шкіл, які є тимчасовим прихистком для переселенців.

«Зауважу, що серед переваг таких речей не лише низька собівартість, а й швидкість та можливість виготовлення у необмеженій кількості. Тому, думаю, такі набори одноразової постільної білизни дуже згодяться для наших вимушених переселенців», — додав заступник міського голови Андрій Очеретний.

Також у мерії повідомили, що дніпровська фірма стала 11 підприємством, яке переїхало до Вінниці з початку повномасштабної російсько-української війни.

Відповіді на питання про релокацію

Раніше, на порталі Дія.Бізнес, дали відповіді на поширені запитання щодо переміщення (релокації) підприємств з зони бойових дій.

Хто може скористатися?

Будь-яке підприємство, яке знаходиться у зоні ризику та активних бойових дій. Учасником може бути не лише велике виробництво, але й малі бізнеси з 10-20 людьми у штаті. 

У першу чергу допомогу держави для вимушеної релокації отримають стратегічно важливі підприємства та підприємства, які виробляють товари першої необхідності (хліб та інша їжа, питна вода, одяг та інше) для забезпечення потреб цивільного населення, військових та бійців тероборони.

Також пріоритет у черговості вимушеного переміщення надається підприємствам, які можуть самостійно забезпечити демонтаж та перевезення своїх потужностей до найближчої станції АТ «Укрзалізниця».

Під час заповнення заявки важливо максимально деталізувати інформацію про підприємство, що спростить та пришвидшить процес подальшого транспортування.

Куди можна переїхати?

Зараз підприємства можуть переїхати до дев’яти областей: Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької, Вінницької, південних територій Волинської і Рівненської.

Фахівці в областях контактують з підприємством, спільно шукають варіанти для розміщення виробничих потужностей, вирішують питання оренди, підключення мереж, розселення персоналу і членів родин.

Як подати заявку на переміщення?

Для подачі заявки на участь у програмі необхідно заповнити форму за посиланням: https://auction.e-tender.ua/#/register. Користування платформою для усіх користувачів безплатне. 

Військові адміністрації, компанії, які допомагають з логістикою та інші учасники процесу зможуть опрацьовувати заявки на релокацію у системі, що спростить та оптимізує процес управління процесом переїзду.

Бізнес бачитиме актуальний статус своєї заявки в особистому кабінеті на майданчиках, які допомагатимуть з організаційними питаннями.

Які нормативні документи регламентують релокацію підприємств?

Наразі реалізація програми здійснюється на основі таких нормативно-правових актів:

  • Постанова Уряду №305 від 17.03.2022: регламентує безоплатне перевезення майна вітчизняних підприємств, установ та організацій згідно з переліком, який формується Міністерством економіки та передається до Міністерства інфраструктури.
  • Розпорядженням Уряду №246-р від 25.03.2022: передбачає план невідкладних заходів з переміщення у разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію.

Повністю ознайомитись з інструкцією релокації можна на порталі Дія.Бізнес.

Корисні контакти

Деталі щодо проекту релокації на Вінниччині доступні за контактами:

  • Департамент міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної військової адміністрації +38(068) 111-18-75;
  • Управління Держпраці у Вінницькій області +38(0432) 67-29-80;
  • Сектор звернення громадян та доступу до публічної інформації +38(099) 439-13-41;
  • Вінницький обласний центр зайнятості: Відділ організації надання послуг роботодавцям +38(050) 931-46-38; Відділ організації рекрутингу +38 (0432) 55-17-82.

Також консультації щодо переміщення бізнесу можна отримати у спілці підприємців «СТІНА»: 063-778-16-16, Олександр Печалін

У Вінниці, нагадаємо, працівники переміщених фірм можуть купувати квартири в рамках програми «Муніципальне житло».

 

Читайте також:

Як допомагають бізнесу під час війни? Податкові пільги, допомога з переїздом та фінансова підтримка

Компанії, які продовжують працювати у воєнний час. Повний список і нові графіки роботи на top20.ua

Посівна-2022. Як працюють вінницькі аграрії в умовах війни?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up