— Фестивалі борщу будемо продовжувати! Обов’язково! — без роздумів відповіла пані Ганна. — Не один ви запитуєте про це. Так сталося, що зупинилися на цифрі «13». Знаєте, як таке число називають між собою люди? Треба переступити через нього. Плануємо і 14-й, і 15-й… Скільки дасть Бог сили і здоров’я, стільки й буду запрошувати господинь з борщами.
За словами Ганни Секрет, попередній, 13-й, фестиваль відбувся у 2019-му році. У наступному його проведенню завадив коронавірус.
Нагадаємо, постійним місцем, куди з’їжджаються зі своїми борщами, є батьківське подвір’я Ганни Секрет. Це у селі Правилівка Оратівського району. Якщо точніше, то відбувається дійство на території, що має назву «Театр на городі».
Змінювати дату організаторка не має наміру. Як і всі попередні фестивалі, наступний відбудеться 21 вересня на Другу Пречисту. За її словами, швидше б ця корона звалилася з наших голів!..
Повідомлення про визнання українського борщу однією з 20-ти кращих страв світу нітрохи не здивувало мою співрозмовницю.
— Я не раз говорила і буду це повторювати надалі, наш Борщ це страва з великої літери, так і пишіть з Великої літери, — наголошує Ганна Секрет. — Україна зростає на борщах. Такими словами назвала книжку. Видала її на основі попередніх фестивалів. Зібрала усі рецепти борщів, про які розповідали ті, хто приїжджав на конкурс. У книзі також зібрано пісні і вірші про наш борщ. Словом, вийшла енциклопедія подільського борщу.
Ганна Секрет може багато розповідати про борщі. Сама його готує ще з дитячих років. Ось як вона розповідала про цю страву в одному з інтерв’ю.
— У твоєму розпорядженні вода, картопля, капуста, буряки, цибуля, сало: шість основних компонентів, шість «стовпових» продуктів. Але який діапазон вибору і можливостей використання! Картоплю можна варити цілою, розрізаною навхрест, на кубики, вкупі з іншими компонентами або окремо. Капусту — широкими й помірними пластівцями, тоненькою ниточкою; переварювати, недоварювати, залишати геть твердою, щоб навіть хруст у ній зостався. Буряки ріж кубиками, соломкою, витонченими кружальцями, теж — з хрустом або без нього. А цибулю, зазвичай, з салом, але не обов'язково підсмаженою до «рум'ян». Дуже добрий смак виходить і тоді, коли розтовчена сирою і перетерта зі старим салом.
Велике має значення, де ти вариш — на газовій чи електричній плиті, на відкритому вогні кабиці чи в печі, де твій борщ умліває, на черіні, чи під подушками, замотаний в газети і стару куфайку. А ще — в чому варився — в баняку, каструлі чи двадцятилітньому горщику, зв'язаному по «шию» дротом.
Це ми, так би мовити, про борщ-шестиклинку, скупий і скромний. А коли на нього працює вся «партитура» продуктів — м'ясо з кісточкою чи без неї, риба — свіжа чи сушена (карась, короп, щука, лящ, лин, краснопірка), квасоля, морква, помідори, томатна паста, часник, петрушка, лавровий лист, перець чорний або стручковий, пшоно, борошно, олія, сметана? Світе ясний! А затирати можна припаленим в ронделику борошном чи звичайним пшоном з сирим салом! І подавати з пампушками в часнику! А ще з гороховими пиріжками і теж в часнику! А ще, коли під пісню, то це вже вершина.
Інколи до Ганни Секрет приходять у гості у її вінницьку квартиру з… борщем. Так було декілька днів тому.
— Такого смачного борщу, яким мене пригостила Катерина Пірус, ніколи раніше не доводилося їсти, — розповідає співрозмовниця. — Страва має аж 35 інгредієнтів. Не пригадую, щоб на фестивалях у когось борщ складався зі стількох компонентів!
Катерина Пірус працює у педагогічному університеті імені Коцюбинського, допомагає Ганні Секрет з підготовкою книги. Приїжджала у справах. Заодне принесла борщ у двох півлітрових баночках.
— Наступного разу попрошу рецепт у пані Катерини, — говорить Ганна Секрет. — Спробую сама приготувати.
Пані Ганна також готує борщі. Жоден тиждень не минає без цієї страви на її столі.
— У мене борщ виходить швидко, — ділиться думками Ганна Серет. — Бо сестра Віра допомагає. Вона робить з осені у селі борщові набори. Мені залишається тільки довести їх, як кажуть, до кипіння, тобто завершити приготування.
Співрозмовниця зізнається, що їй більше смакує пісний борщ, тобто без м’яса. Не завжди вистачає часу на його приготування. Наприклад, нині працює над написанням книги. Але ж їсти все одно хочеться. Тоді й виручають Вірині заготовки.
Не більше двадцяти хвилин витрачає на доведення страви до повного приготування.
Попросили пані Ганну поділитися тим, як готуються такі борщові набори, а також, як потім доводити приготування страви до завершення.
Рецепт борщового набору від Віри Катрич, молодшої сестри Ганни Секрет.
Однієї банки буряково-морквяних інгредієнтів і стільки ж квасолевих вистачає на приготування 4-5 літрів борщу.
Тільки спершу треба начистити картоплю, цибулю, капусту. Порізані цибулини трохи підсмажити на олії на сковороді. Картоплю трохи проварити, а тоді додати вміст заготовок з обох банок, тобто квасолю і буряк, моркву, інші інгредієнти.
Варити на невеликому вогні. На завершенні не забути покласти в каструлю лаврове листя.
Такі борщові набори готують восени. Вони дуже виручають тих господинь, у кого не вистачає часу, бо багато працює на роботі або має інші клопоти.
Читайте також:
Корвет «Вінниця» стане першим у державі кораблем-музеєм. Раніше його хотіли утилізувати
Де меморіальна дошка у пам'ять про маму Лесі Українки? Будинок розвалили, а напис де поділи?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер
Только кастрюля борща стоит как 1/10 пенсии. Идиоты