Пишіть Борщ з великої літери! Він у списку 20-ти найсмачніших страв світу

Пишіть Борщ з великої літери! Він у списку 20-ти найсмачніших страв світу
В області провели 13 фестивалів борщу, їх продовжать, як тільки відступить коронавірус
  • Український борщ у списку 20-ти найсмачніших страв світу. Такою є версія американського видання CNN.
  • Наші кухарі добиваються занесення цієї трави у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
  • У нашій області провели 13 фестивалів борщу. Чи будуть вони мати продовження, запитали в ініціаторки і незмінної організаторки фестивалю Ганни Секрет.

— Фестивалі борщу будемо продовжувати! Обов’язково! — без роздумів відповіла пані Ганна. — Не один ви запитуєте про це. Так сталося, що зупинилися на цифрі «13». Знаєте, як таке число називають між собою люди? Треба переступити через нього. Плануємо і 14-й, і 15-й… Скільки дасть Бог сили і здоров’я, стільки й буду запрошувати господинь з борщами.

Незвична приправа — вірш і пісня

За словами Ганни Секрет, попередній, 13-й, фестиваль відбувся у 2019-му році. У наступному його проведенню завадив коронавірус.

Нагадаємо, постійним місцем, куди з’їжджаються зі своїми борщами, є батьківське подвір’я Ганни Секрет. Це у селі Правилівка Оратівського району. Якщо точніше, то відбувається дійство на території, що має назву «Театр на городі».

Змінювати дату організаторка не має наміру. Як і всі попередні фестивалі, наступний відбудеться 21 вересня на Другу Пречисту. За її словами, швидше б ця корона звалилася з наших голів!..    

Повідомлення про визнання українського борщу однією з 20-ти кращих страв світу нітрохи не здивувало мою співрозмовницю.

— Я не раз говорила і буду це повторювати надалі, наш Борщ це страва з великої літери, так і пишіть з Великої літери, — наголошує Ганна Секрет. — Україна зростає на борщах. Такими словами назвала книжку. Видала її на основі попередніх фестивалів. Зібрала усі рецепти борщів, про які розповідали ті, хто приїжджав на конкурс. У книзі також зібрано пісні і вірші про наш борщ. Словом, вийшла енциклопедія подільського борщу.

Смак залежить і від того, де вариш

Ганна Секрет може багато розповідати про борщі. Сама його готує ще з дитячих років. Ось як вона розповідала про цю страву в одному з інтерв’ю.

— У твоєму розпорядженні вода, картопля, капуста, буряки, цибуля, сало: шість основних компонентів, шість «стовпових» продуктів. Але який діапазон вибору і можливостей використання! Картоплю можна варити цілою, розрізаною навхрест, на кубики, вкупі з іншими компонентами або окремо. Капусту — широкими й помірними пластівцями, тоненькою ниточкою; переварювати, недоварювати, залишати геть твердою, щоб навіть хруст у ній зостався. Буряки ріж кубиками, соломкою, витонченими кружальцями, теж — з хрустом або без нього. А цибулю, зазвичай, з салом, але не обов'язково підсмаженою до «рум'ян». Дуже добрий смак виходить і тоді, коли розтовчена сирою і перетерта зі старим салом.

Велике має значення, де ти вариш — на газовій чи електричній плиті, на відкритому вогні кабиці чи в печі, де твій борщ умліває, на черіні, чи під подушками, замотаний в газети і стару куфайку. А ще — в чому варився — в баняку, каструлі чи двадцятилітньому горщику, зв'язаному по «шию» дротом.

Це ми, так би мовити, про борщ-шестиклинку, скупий і скромний. А коли на нього працює вся «партитура» продуктів — м'ясо з кісточкою чи без неї, риба — свіжа чи сушена (карась, короп, щука, лящ, лин, краснопірка), квасоля, морква, помідори, томатна паста, часник, петрушка, лавровий лист, перець чорний або стручковий, пшоно, борошно, олія, сметана? Світе ясний! А затирати можна припаленим в ронделику борошном чи звичайним пшоном з сирим салом! І подавати з пампушками в часнику! А ще з гороховими пиріжками і теж в часнику! А ще, коли під пісню, то це вже вершина.

А в ньому аж 35 інгредієнтів

Інколи до Ганни Секрет приходять у гості у її вінницьку квартиру з… борщем. Так було декілька днів тому.

— Такого смачного борщу, яким мене пригостила Катерина Пірус, ніколи раніше не доводилося їсти, — розповідає співрозмовниця. — Страва має аж 35 інгредієнтів. Не пригадую, щоб на фестивалях у когось борщ складався зі стількох компонентів!

Катерина Пірус працює у педагогічному університеті імені Коцюбинського, допомагає Ганні Секрет з підготовкою книги. Приїжджала у справах. Заодне принесла борщ у двох півлітрових баночках.

— Наступного разу попрошу рецепт у пані Катерини, — говорить Ганна Секрет. — Спробую сама приготувати.

Пісний, швидуого приготування

Пані Ганна також готує борщі. Жоден тиждень не минає без цієї страви на її столі.

— У мене борщ виходить швидко, — ділиться думками Ганна Серет. — Бо сестра Віра допомагає. Вона робить з осені у селі борщові набори. Мені залишається тільки довести їх, як кажуть, до кипіння, тобто завершити приготування.

Співрозмовниця зізнається, що їй більше смакує пісний борщ, тобто без м’яса. Не завжди вистачає часу на його приготування. Наприклад, нині працює над написанням книги. Але ж їсти все одно хочеться. Тоді й виручають Вірині заготовки.

Не більше двадцяти хвилин витрачає на доведення страви до повного приготування.  

Готуємо інгредієнти про запас

Попросили пані Ганну поділитися тим, як готуються такі борщові набори, а також, як потім доводити приготування страви до завершення.

Рецепт борщового набору від Віри Катрич, молодшої сестри Ганни Секрет.

  1. Взяти три кілограми червоних буряків (жінка радить вибирати з хвостиками і не обрізати їх до початку приготування, буряки треба трохи проварити).
  2. Один кілограм моркви (моркву не проварюють).
  3. Один кг цибулі, стільки ж перцю солодкого (порізати). Моркву і проварений буряк протерти на тертці (найкрупніша фракція).
  4. Два кг помідор пропустити через м’ясорубку.
  5. Олія 0,5 літра. Соус краснодарський 0,5 літра. Оцет 13 столових ложок. Цукор 10 столових ложок. Сіль три столові ложки (не повні). Одна чайна ложка чорного меленого перцю.
  6. Все разом проварити пів години. Після вистигання розкласти у стерильні банки 0,5 л і закрити металевою кришкою ключем.
  7. Окремо готується квасоля.
  8. Один кг квасолин замочити на ніч водою. Наступного дня промити і залити їх водою ( чотири літри).
  9. Три кг помідор пропустити через м’ясорубку. Додати три столові ложки цукру, 1,5 столової ложки солі.
  10. Варити все разом до приготування квасолі.
  11. Після остигання закрити у стерильні баночки металевою кришкою ключем.

Як із заготовки приготувати страву?

Однієї банки буряково-морквяних інгредієнтів і стільки ж квасолевих вистачає на приготування 4-5 літрів борщу.

Тільки спершу треба начистити картоплю, цибулю, капусту. Порізані цибулини трохи підсмажити на олії на сковороді. Картоплю трохи проварити, а тоді додати вміст заготовок з обох банок, тобто квасолю і буряк, моркву, інші інгредієнти.

Варити на невеликому вогні. На завершенні не забути покласти в каструлю лаврове листя.

Такі борщові набори готують восени. Вони дуже виручають тих господинь, у кого не вистачає часу, бо багато працює на роботі або має інші клопоти.


Читайте також:

Корвет «Вінниця» стане першим у державі кораблем-музеєм. Раніше його хотіли утилізувати

Де меморіальна дошка у пам'ять про маму Лесі Українки? Будинок розвалили, а напис де поділи?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Коментарі (7)
  • Торон Туй

    Вроде последнее что осталось?

    Vik Vet reply Торон Туй

    борщ это закваска буряка  и было такое выражение кислый как борщ и смердел он на всю хату имеется в виду одна комната где жыли и готовили а с уксусом это простой вид супа
  • Николай Коваленко

    Ой знатоки! Ще в радянськi часи писали що борщ займае 1 мiсце по корисностI для органiзму людини, тому олiмпiйцiв був в рацiонI i сало тэж.
  • Valerii Rudkov

    Агоу! Пенсионеры! Теперь уж вам точно легче стало ?

    Только кастрюля борща стоит как 1/10 пенсии.  Идиоты
  • Vik Vet

    этот рецепт что здесь не имеет ничего общего  с борщом дебилы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
22:00 ТОП новин тижня: найцікавіше на 20minut.ua від 12 до 19 квітня, що ви могли пропустити 21:00 Лікарка розповіла про п'ять секретів корисного і правильного сніданку 20:05 Травневі свята та інші вихідні дні: такого місяця не було давно 19:19 Три ситуації, коли водій, який ударив машину ззаду, не винен Від читача 20:49 Польський ліцей гуманітарних наук та інформаційних технологій імені Януша Корчака у Вінниці 18:30 П'яне пограбування: чоловік зайшов на подвір'я та вирвав з рук велосипед 18:10 Що важливо знати про дитячий імунітет? На поширені питання відповіла лікарка Ольга Зборовська play_circle_filled stars 17:40 На Вінниччині понад п'ять тисяч людей протягом тижня захворіли на грип 16:50 Вінницю прикрасять кущами ялівцю «Блю Арроу». Розпочали з площі Гагаріна 16:20 ФОТО ДНЯ: у Вінниці зацвіли магнолії photo_camera 16:05 Просять впізнати чоловіка з сумкою, який потрапив у камеру на фото 15:43 «Це справжній музей каменів…» Пропонуємо оглянути дивовижні зображення на березі Бугу stars 15:20 Психоемоційні розлади при COVID-19: вінницькі лікарі розповіли симптоми 15:05 Екскурс у минуле триває: краєзнавчий музей презентував старовинні світлини Гайсина photo_camera 14:45 Де у Вінниці запланували планові відключення світла? Графік на тиждень 14:10 За минулий тиждень 108 вінничан померли від коронавірусу. Дані по області 13:33 «Гордон в шоколаді» - такі цукерки виготовляють у Вінниці. Хто саме і скільки вони коштують? 13:27 Як Україна буде святкувати Великдень і як його відзначали інші країни 12:40 Домристки Світлана та Катерина стали призерками Всеукраїнського фестивалю 12:20 Кіноновинки, або Прем’єри яких серіалів можна подивитись найближчим часом? play_circle_filled stars
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up