Пишіть Борщ з великої літери! Він у списку 20-ти найсмачніших страв світу

Пишіть Борщ з великої літери! Він у списку 20-ти найсмачніших страв світу
В області провели 13 фестивалів борщу, їх продовжать, як тільки відступить коронавірус
  • Український борщ у списку 20-ти найсмачніших страв світу. Такою є версія американського видання CNN.
  • Наші кухарі добиваються занесення цієї трави у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
  • У нашій області провели 13 фестивалів борщу. Чи будуть вони мати продовження, запитали в ініціаторки і незмінної організаторки фестивалю Ганни Секрет.

— Фестивалі борщу будемо продовжувати! Обов’язково! — без роздумів відповіла пані Ганна. — Не один ви запитуєте про це. Так сталося, що зупинилися на цифрі «13». Знаєте, як таке число називають між собою люди? Треба переступити через нього. Плануємо і 14-й, і 15-й… Скільки дасть Бог сили і здоров’я, стільки й буду запрошувати господинь з борщами.

Незвична приправа — вірш і пісня

За словами Ганни Секрет, попередній, 13-й, фестиваль відбувся у 2019-му році. У наступному його проведенню завадив коронавірус.

Відео дня

Нагадаємо, постійним місцем, куди з’їжджаються зі своїми борщами, є батьківське подвір’я Ганни Секрет. Це у селі Правилівка Оратівського району. Якщо точніше, то відбувається дійство на території, що має назву «Театр на городі».

Змінювати дату організаторка не має наміру. Як і всі попередні фестивалі, наступний відбудеться 21 вересня на Другу Пречисту. За її словами, швидше б ця корона звалилася з наших голів!..    

Повідомлення про визнання українського борщу однією з 20-ти кращих страв світу нітрохи не здивувало мою співрозмовницю.

— Я не раз говорила і буду це повторювати надалі, наш Борщ це страва з великої літери, так і пишіть з Великої літери, — наголошує Ганна Секрет. — Україна зростає на борщах. Такими словами назвала книжку. Видала її на основі попередніх фестивалів. Зібрала усі рецепти борщів, про які розповідали ті, хто приїжджав на конкурс. У книзі також зібрано пісні і вірші про наш борщ. Словом, вийшла енциклопедія подільського борщу.

Смак залежить і від того, де вариш

Ганна Секрет може багато розповідати про борщі. Сама його готує ще з дитячих років. Ось як вона розповідала про цю страву в одному з інтерв’ю.

— У твоєму розпорядженні вода, картопля, капуста, буряки, цибуля, сало: шість основних компонентів, шість «стовпових» продуктів. Але який діапазон вибору і можливостей використання! Картоплю можна варити цілою, розрізаною навхрест, на кубики, вкупі з іншими компонентами або окремо. Капусту — широкими й помірними пластівцями, тоненькою ниточкою; переварювати, недоварювати, залишати геть твердою, щоб навіть хруст у ній зостався. Буряки ріж кубиками, соломкою, витонченими кружальцями, теж — з хрустом або без нього. А цибулю, зазвичай, з салом, але не обов'язково підсмаженою до «рум'ян». Дуже добрий смак виходить і тоді, коли розтовчена сирою і перетерта зі старим салом.

Велике має значення, де ти вариш — на газовій чи електричній плиті, на відкритому вогні кабиці чи в печі, де твій борщ умліває, на черіні, чи під подушками, замотаний в газети і стару куфайку. А ще — в чому варився — в баняку, каструлі чи двадцятилітньому горщику, зв'язаному по «шию» дротом.

Це ми, так би мовити, про борщ-шестиклинку, скупий і скромний. А коли на нього працює вся «партитура» продуктів — м'ясо з кісточкою чи без неї, риба — свіжа чи сушена (карась, короп, щука, лящ, лин, краснопірка), квасоля, морква, помідори, томатна паста, часник, петрушка, лавровий лист, перець чорний або стручковий, пшоно, борошно, олія, сметана? Світе ясний! А затирати можна припаленим в ронделику борошном чи звичайним пшоном з сирим салом! І подавати з пампушками в часнику! А ще з гороховими пиріжками і теж в часнику! А ще, коли під пісню, то це вже вершина.

А в ньому аж 35 інгредієнтів

Інколи до Ганни Секрет приходять у гості у її вінницьку квартиру з… борщем. Так було декілька днів тому.

— Такого смачного борщу, яким мене пригостила Катерина Пірус, ніколи раніше не доводилося їсти, — розповідає співрозмовниця. — Страва має аж 35 інгредієнтів. Не пригадую, щоб на фестивалях у когось борщ складався зі стількох компонентів!

Катерина Пірус працює у педагогічному університеті імені Коцюбинського, допомагає Ганні Секрет з підготовкою книги. Приїжджала у справах. Заодне принесла борщ у двох півлітрових баночках.

— Наступного разу попрошу рецепт у пані Катерини, — говорить Ганна Секрет. — Спробую сама приготувати.

Пісний, швидуого приготування

Пані Ганна також готує борщі. Жоден тиждень не минає без цієї страви на її столі.

— У мене борщ виходить швидко, — ділиться думками Ганна Серет. — Бо сестра Віра допомагає. Вона робить з осені у селі борщові набори. Мені залишається тільки довести їх, як кажуть, до кипіння, тобто завершити приготування.

Співрозмовниця зізнається, що їй більше смакує пісний борщ, тобто без м’яса. Не завжди вистачає часу на його приготування. Наприклад, нині працює над написанням книги. Але ж їсти все одно хочеться. Тоді й виручають Вірині заготовки.

Не більше двадцяти хвилин витрачає на доведення страви до повного приготування.  

Готуємо інгредієнти про запас

Попросили пані Ганну поділитися тим, як готуються такі борщові набори, а також, як потім доводити приготування страви до завершення.

Рецепт борщового набору від Віри Катрич, молодшої сестри Ганни Секрет.

  1. Взяти три кілограми червоних буряків (жінка радить вибирати з хвостиками і не обрізати їх до початку приготування, буряки треба трохи проварити).
  2. Один кілограм моркви (моркву не проварюють).
  3. Один кг цибулі, стільки ж перцю солодкого (порізати). Моркву і проварений буряк протерти на тертці (найкрупніша фракція).
  4. Два кг помідор пропустити через м’ясорубку.
  5. Олія 0,5 літра. Соус краснодарський 0,5 літра. Оцет 13 столових ложок. Цукор 10 столових ложок. Сіль три столові ложки (не повні). Одна чайна ложка чорного меленого перцю.
  6. Все разом проварити пів години. Після вистигання розкласти у стерильні банки 0,5 л і закрити металевою кришкою ключем.
  7. Окремо готується квасоля.
  8. Один кг квасолин замочити на ніч водою. Наступного дня промити і залити їх водою ( чотири літри).
  9. Три кг помідор пропустити через м’ясорубку. Додати три столові ложки цукру, 1,5 столової ложки солі.
  10. Варити все разом до приготування квасолі.
  11. Після остигання закрити у стерильні баночки металевою кришкою ключем.

Як із заготовки приготувати страву?

Однієї банки буряково-морквяних інгредієнтів і стільки ж квасолевих вистачає на приготування 4-5 літрів борщу.

Тільки спершу треба начистити картоплю, цибулю, капусту. Порізані цибулини трохи підсмажити на олії на сковороді. Картоплю трохи проварити, а тоді додати вміст заготовок з обох банок, тобто квасолю і буряк, моркву, інші інгредієнти.

Варити на невеликому вогні. На завершенні не забути покласти в каструлю лаврове листя.

Такі борщові набори готують восени. Вони дуже виручають тих господинь, у кого не вистачає часу, бо багато працює на роботі або має інші клопоти.


Читайте також:

Корвет «Вінниця» стане першим у державі кораблем-музеєм. Раніше його хотіли утилізувати

Де меморіальна дошка у пам'ять про маму Лесі Українки? Будинок розвалили, а напис де поділи?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Торон Туй

    Вроде последнее что осталось?

    Vik Vet reply Торон Туй

    борщ это закваска буряка  и было такое выражение кислый как борщ и смердел он на всю хату имеется в виду одна комната где жыли и готовили а с уксусом это простой вид супа
  • Николай Коваленко

    Ой знатоки! Ще в радянськi часи писали що борщ займае 1 мiсце по корисностI для органiзму людини, тому олiмпiйцiв був в рацiонI i сало тэж.
  • Valerii Rudkov

    Агоу! Пенсионеры! Теперь уж вам точно легче стало ?

    Только кастрюля борща стоит как 1/10 пенсии.  Идиоты
  • Vik Vet

    этот рецепт что здесь не имеет ничего общего  с борщом дебилы
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up