Де меморіальна дошка у пам'ять про маму Лесі Українки? Будинок розвалили, а напис де поділи?

Де меморіальна дошка у пам'ять про маму Лесі Українки? Будинок розвалили, а напис де поділи?
Михайло Каменюк отримав премію імені Лесі Українки, обіцяв долучитися до відновлення памяті про її родину у місті над Дністром
  • Сьогодні, 25 лютого, у день 150-рччя ювілею Лесі Українки, згадуємо про те, що родина письменниці проживала у Могилеві-Подільському.
  • У дитинстві Леся разом з мамою Оленою приїздили до міста над Дністром.
  • Будинок не зберегли. А де меморіальна дошка?
  • Можливо, її зберігає хтось з могилівчан, повідомте!
  • Лауреат Лесиної премії буде відновлювати стерту сторінку. Як саме?

Вулиця Піонерська, 11. За цією адресою знаходився будинок, в якому проживала Олена Пчілка. На той час, у 1920-1924 роках, вона мала назву Виноградна. У 1996-му перейменували на Олени Пчілки.

Меморіальну дошку встановили ще у 1972-му. З таким написом: «У цьому будинку у 1920-1924 роках проживала письменниця Олена Петрівна Косач (Олена Пчілка), мати видатної поетеси Лесі Українки».

Відео дня

Будинок розвалили, але ж дошка десь мала б зберегтися?

Що кажуть могилівчани?

Автор пам’ятає цей будинок. У свій час працював у Могилеві-Подільському. Тоді у будівлі знаходилася організація «Лісгоспзагу».

— Будинок давно розвалили, — повідомила сьогодні по телефону знана майстриня народної творчості, художниця, поетеса з Могилева-Подільського Оксана Городинська. — Коли я навчалася в школі, щоразу проходила повз нього. Моє дитяче серце сповнювалося гордістю від того, що цією вулицею ходила мама Лесі Українки. З шкільних років знала, що Леся приїжджала до нашого міста.

Пані Оксані нічого не відомо, де могла подітися меморіальна дошка.

— Плануємо відновити її, — каже пані Оксана. — Будемо думати, де саме можна встановити.

Ще одна співрозмовниця Лариса Хухлей, колишня завідувачка районного відділу культури, також сказала, що їй невідомо, куди передали меморіальну дошку з будинку по вулиці Піонерська,11.

Висловила припущення, що інформацію можуть мати в названій організації.

Пані Лариса пообіцяла розшукати колишніх працівників, поцікавитися у них, що знають про пам’ятний напис на честь мами Лесі Українки.

Поетеса Марія Гоцуляк згадує, як ще у радянські часи зверталися до міської влади з листами з проханням зберегти будинок.

— Планували створити в ньому літературну студію, — каже пані Марія. — На прийом до місцевих керівників ходили відомі на той час літератори Олекса Гринчук, Іван Глинський, Микола Горобець. Нам не відмовляли, але й не допомогли.   

Зберіг проект будівлі

— У мене зберігається декілька черепиць з цього будинку, — каже голова Могилів-Подільського краєзнавчого товариства Валерій Войтович. — Покрівля була жерстяна. Черепицю знайшов на горищі. Взяв на згадку.

— Було зрозуміло, що будинок ніхто не врятує, він ветхий, — продовжує співрозмовник. — Запропонував владі запросити фахівців, які б зняли «копію» будівлі. Хоча б креслення зберегти. І нам це вдалося. Міська влада оплатила роботу, яку виконали фахівців  спеціалізованого науково-реставраційного інституту «Укрзахідпроектреставрація», аби зняли «копію» будівлі.

Підготовлені ними документи з кресленнями, розмірами, розташуванням кімнат тощо Валерій  Войтович дотепер зберігає в себе. Надрукував їх в одній зі своїх книг.

Співрозмовник уточнив, що Косачі проживали у Могилеві-Подільському декількох місцях. Про це дізнаємося з їхніх листів. В одному з них значиться провулок Романівський, нині Кармалюка. Однак там уже не збереглися старі будівлі.

— Ми все-таки вшанували пам'ять матері Лесі Українки, — каже Валерій Войтович. — Не лише за те, що дала світові літературний талант такого високого рівня. Вона також була знаною письменницею, активною громадською діячкою, яка боролася за незалежність України. Меморіальну дошку на її честь встановили на фасаді  Будинку школярів.

На жовтень нинішнього року у Могилеві-Подільському запланована Всеукраїнська конференція краєзнавців. «Драгоманови і Косачі на Поділлі» — така назва одного з тематичних розділів планованого зібрання.

Виходець з Могилева лауреат Лесиної премії

Вінницький поет Михайло Камеюк названий лауреатом міжнародної премії імені Лесі Українки за 2021 рік. Цього звання він удостоєний  «За значну літературно-культурологічну діяльність».

Диплом лауреата вручили пану Михайлу під час літературно-мистецького вечора «Ні, я жива, я буду вічно жити!», що відбувся в обласній науковій бібліотеці імені Тімірязєва.

Могилів-Подільський мала батьківщина Каменюка. Розповів йому про історію з пам’ятною дошкою.

Співрозмовник відповів, що теж долучиться до пошуків. Зробить це через давніх друзів, знайомих.

— Наша громадська організація «Русалка Дністровая» візьме участь разом з небайдужими жителями міста у тому, щоб у Могилеві було більше інформації про родину Косачів. Один з наших літературно-мистецьких фестивалів присвятимо цій родині. Треба відновити стерту сторінку в історії славного міста над Дністром.

Хто з Косачів проживав у Могилеві

«Родина Косачів і Поділля» — це назва літературно-краєзнавчого дослідження, авторами якого є вінницькі історики К.Завальнюк, І.Журавлівський та Т.Стецюра.

Вони детально дослідили маловідомі сторінки перебування родини Косачів у Могилеві-Подільському. І не тільки. Вони бували і в інших містах краю.

Перша частина дослідження присвячена перебуванні Лесі Українки у місті над Дністром. Вона приїздила туди разом з мамою до знайомих. Цей факт підтвердила її молодша сестра  Ісидора. Нагадаємо, що поетеса присвятила вірш нашому краю «Красо України, Подолля!».

У книзі описано  друзів-подолян Лесі Українки.

У другій частині дослідження йдеться про рідних письменниці, доля яких закинула до Могилева.

Першою приїхала до міста молодша сестра Лесі Ісидора у 1912 році. Її чоловік  Юрій Борисов був агрономом-землевпорядником. Коли у Могилеві створили сільськогосподарський технікум, він очолив навчальний заклад. Ісидора працювала викладачем.

Технікум знаходився у приміському селі Немія. Приміщення збереглося до нашого часу. Нині в ньому загальноосвітня школа.

Ще одна сестра поетеси Ольга також проживала у Могилеві разом з чоловіком Михайлом Кривинюком.  

У Лесі був старший брат Михайло. Він передчасно помер. Його дружина Олександар Судавщикова також проживала з Косачами у місті над Дністром.

У 1920 році до міста приїхала Олена Косач.

Репресії 30-х років не обминули цю патріотичну родину. Подробиці можна дізнатися зі згаданого літературно-краєзнавчого дослідження.


Читайте також:

Подарували на іменини… бджіл. Як чиновник став пасічником і для чого він робить вулик зі скла?

Подарували на іменини… бджіл. Як чиновник став пасічником і для чого він робить вулик зі скла?

Зв’язав дівчину, приставив до голови пістолет, вимагав грошей. Гвалтівника відправили під варту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up