Пироги печуть «бджілки». Переселенка з Криму відкрила пекарню за грант у 20 тисяч євро

Пироги печуть «бджілки». Переселенка з Криму відкрила пекарню за грант у 20 тисяч євро
«З відкриттям пекарні нам вдалося поєднати волонтерство і бізнес, це найважливіше», — каже ініціаторка і авторка бізнес-проекту переселенка з Криму Юлія Гаврилюк
  • Волонтерська організація «Степанівські бджілки» має тепер свою пекарню.
  • Відкрили її за грантові кошти, які виграла керівниця організації Юлія Гаврилюк.
  • Як пекарня змінила роботу «бджілок»?

Юлія Гаврилюк неабияк радіє відкриттю пекарні. Це відчувалося у її голосі під час розмови. А ще вона задоволена тим, що вдалося поєднати бізнес з волонтерським рухом.

Поєднали волонтерство і бізнес

Нагадаємо, Юлія переселенка з Криму. У Степанівку перебралася невдовзі після окупації Криму росіянами. Чоловік пішов в АТО, а вона з сином переїхала на його малу батьківщину у село, що недалеко від Вінниці.

Два роки тому, коли почалася велика війна, Гаврилюк створила волонтерську організацію «Степанівські бджілки». Весь цей час «бджілки» працюють на волонтерських засадах. Грошей за свою роботу не отримують.

Відео дня

— Але ж люди теж мають за щось жити, — говорить пані Юлія. — Умовами гранту передбачене працевлаштування у пекарні трьох людей. Взяла їх зі своєї організації. Тепер вони матимуть зарплату.

Є ще одна особливість у грантовій справі. Співрозмовниця каже, що їй не хочеться, аби в місцевих жителів склалася думка, що вони перевели свою волонтерську справу у бізнес.

— Люди нас знають, як волонтерів, підтримують з перших днів, надали для організації приміщення колишнього дитсадка, — розповідає пані Юлія. — Як тільки почали працювати, нам безкоштовно передали тушки тридцяти свиней! Ми їх переробили, закатали у банки і відправили захисникам на фронт. Продовжують допомагати.

Як стверджує співрозмовниця, «бджілки» й надалі залишаються волонтерами. Тільки тепер до волонтерської справи додали ще й бізнес, тобто поєднали волонтерство з підприємницькою діяльністю.

Пані Юля хоче, аби про це знали в селі. Для неї це важливо. Пояснює, як це відбуватиметься. 90 відсотків коштів від роботи пекарні витрачатимуть на допомогу військовим на фронт, а десять відсотків — на виробництво, для громади.

— Ось такий вийшов у нас соціальний проект — поєднали бізнес з волонтерським рухом, — наголошує співрозмовниця.

Їм ще й поталанило! Одна з «бджілок» має спеціальність пекаря-кондитера. Це Лариса Помацька. Вона переселенка з Херсонщини. Жінка каже, що робота їй дуже подобається. Тому за нову справу взялася із задоволенням і з душею, бо ж подобається.

Пані Лариса пояснює, які вироби випікають. Каже, це традиційні для покупців плюшки, пиріжки з яблуками, капустою, горохом, повидлом, згущеним молоком, сосики в тісті…

Роботу починають з самого ранку. Продають випічку на ринку у Вороновиці, що поруч з автомобільною трасою Вінниця-Немирів. Можливо, з часом розширять збут.

Пекарня дала можливість виготовляти додатковий продукт. Як каже пані Юлія, не збавити оберти, а навпаки, додати їх для наближення нашої Перемоги.

Що купили за грантові кошти?

Грант на відкриття пекарні Юлія Гаврилюк виграла у проекті благодійного фонду «Повір у себе» та компанії «Астарта» під назвою «Курс на Незалежність» або скорочено його ще називають одним словом — «Незалежні». Він спрямований на підтримку малого і середнього бізнесу у придбанні обладнання для розвитку діючих підприємств. Проект підтримує Федеральне Міністерство економічної співпраці та розвитку (BMZ), німецький банк розвитку DEG. Саме тому переможці отримують немалу суму коштів — 20 тисяч євро. Їх переказують на придбання обладнання.

«Степанівські бджілки» закупили пароконвектомат, морозильну камеру, холодильну вітрину, міксер, тістоміс, зварювальний апарат для реторт-пакетів, стелажі. А ще — провели каналізацію, освітлення.

До речі, благодійний фонд «Повір у себе» та компанія «Астарта» працюють над підготовкою нових проектів для підприємців. Про них інформують у Фейсбуці на сторінці Фонду «Повір у себе». Охочі взяти участь і також виграти кошти, як це зробили, зокрема, «Степанівсьбкі бджілки», можуть стежити за повідомленнями і долучатися до написання бізнес-планів. Важливо, що організатори проектів навчають це робити.
 

Читайте також:

Прокуратура зацікавилася продажем історичної гори у Буші. Чи можливе скасування торгів?

Вінничан кличуть на толоку в мікрорайоні Корея

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тетяна Ніколюк-Гарда

    Молодці! Чудова ініціатива!
    Автору статті рекомендую вказувати ще і район, бо у Вінницькій області не одна Степанівка.
  • юля гаврилюк

    Обладнання ми маємо під мій бізнес,яким ми підкріпили наш волонтерський рух,а освітлення,каналізацію,воду-власними силами!дякую за підтримку місцевій владі!

keyboard_arrow_up