Підвищити якість води: де будуть чистити річку Південний Буг в 2019 році?

Підвищити якість води: де будуть чистити річку Південний Буг в 2019 році?
  • З 2018 року взялися чистити русло річки Південний Буг земснарядами.
  • За кошти обласної та міської влади придбали земснаряди, які висмоктували з дна річки намул.
  • Цього року продовжать очищення річки. І вже окреслили напрямки роботи.

З минулого року і мерія, і облдержадміністрація взялися за очищення річок на Вінниччині. Для цього чиновники закупили два земснаряди, якими чистили як головну річку області, так і її притоки.

У облдержадміністрації згодом відзвітували, що у 2018 році очистили 900 метрів русла притоки Південного Бугу — річки Десна та рукав староріччя довжиною 60 метрів.

А також ще 300 метрів русла річки Південний Буг у санітарній зоні КП «Вінницяводоканал». Там же річку чистив земснаряд, придбаний за кошти міського бюджету Вінниці.

Відео дня

Утім, суттєвого покращення якості води це не дало: вінничани скаржаться на неприємний смак та запах водопровідної води. А чиновники відповідають, що очистка питної води — це цілий комплекс робіт, які не можна виконати одразу.

«Із 2010 року, тобто вісім років, річка Південний Буг не розчищалася. Раніше русло розчищалося силами земснарядів Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг, в них було 13 власних земснарядів. З часом земснаряди вийшли з ладу, були списані й відправлені на брухт.

Розуміючи, що Басейнове управління, як державна структура, не має  достатньо коштів, ми придбали у минулому році один земснаряд за кошти обласного бюджету і Вінницька міська рада , як основний споживач питної води, теж купила земснаряд. У минулому році обидва земснаряди вже працювали по розчистці  річки», — передає слова першого заступника голови ОДА Андрія Гижка прес-служба області.

Він також анонсував цьогорічну роботу по очищенню річки Південний Буг:

«Розпочнемо із найбільш проблемних ділянок річки Південний Буг, це при в'їзді у Вінницю (селище Стрижавка), де найбільша притока — річка Десенка.

Далі — в турбівській громаді річка Вільшинка, де є велике водосховище, яке вважається резервним для питного водопостачання міста Вінниці і Калинівки, плануємо розчистити це водосховище.

Спланували роботу в місті Хмільник, це вверх по течії. Цей комплекс заходів дасть поштовх, що вода стане кращої якості на вході в питне водопостачання водоканалу», — сказав Гижко.

За кошти області вже взяли херсонський землесосний снаряд з баржою за 5,9 мільйона гривень. А от мерія Вінниці все ще проводить тендер — за земснаряд марки НСС 800/40-ГР-Ф (або еквівалент) дають 6,3 мільйона гривень.

Міська влада має масштабний план: розчистити 11 кілометрів акваторії Південного Бугу в межах Вінниці, що за попередніми оцінками коштуватиме 120 мільйонів гривень. Утім, термін на виконання цієї роботи — невідомий, бо досі немає проекту розчистки Бугу.

Читайте також:

Фото та відео з архіву «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Yaroslav Yashchuk

    Треба, повністю зпустити воду і вичистити
  • Катюша Шевчук

    Давно пора це зробити...
  • Олег Норман

    И позакрывать слив дерьма с прибрежных домов.
  • Dmitry Koval

    Думаю доцільно починати від початку русла і по течії, що дасть окрема ділянка, поясніть? Збільшить швидкість течії?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up