Підготовка до зими: що вінничанам треба купити завчасно?

Підготовка до зими: що вінничанам треба купити завчасно?
Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • Зима близько. Очевидно, що росіяни повторятимуть атаки по нашій енергетичній інфраструктурі. Тож вінничанам варто готуватись до найгіршого сценарію. Чим варто запастись на випадок блекаутів, відсутності опалення, газу та води?

Для вінничан минула зима була складною: через атаки росіян по інфраструктурі сиділи годинами без світла. Найважче було тим, в кого будинки повністю на електриці — через часті відключення електроенергії мешканці цих будинків мерзли та не мали змоги готувати гарячу їжу.

Зима 2023/2024 може бути ще складнішою, прогнозують експерти. росія, з великою ймовірністю, повернеться до терору, атакуючи ракетами і дронами наші електростанції. Більш того, їх ремонти тривають досі. Від цього блекаути можуть стати довшими, прогнозують в «Укренерго».

Як підготуватися до наступної зими, що варто придбати та чим запастись? Для відповіді на ці питання також спираємося на досвід попередньої зими. 

Відео дня

Як утеплитись

Перед зимою варто запастися зручним теплим домашнім одягом та ковдрами. Вони допоможуть зігрітися на той час, коли не буде опалення.

Допоможуть зігрітися термобілизна, одяг з бавовни та шерсті, грілки. Якщо ж доведеться спати у холодному приміщенні, то в пригоді стане спальний мішок та каримат.

Удома слід перевірити кріплення та ущільнювачі на вікнах, щоб не було протягів. Старі дерев’яні вікна краще замінити на металопластик або ж ретельно заклеїти щілини. Прибрати щілини можна за допомогою прозорого герметика, монтажної піни або поролону.

Попіклуйтесь, аби вхідні та міжкімнатні двері щільно зачинялися. Стіни за батареями обклейте тепловідбивним матеріалом.

Подбайте про альтернативні джерела тепла: у квартирі це може бути кондиціонер, конвекторний чи масляний обігрівач, а для приватного будинку згодиться піч, твердопаливний котел чи генератор. Зважайте на розміри вашого помешкання та потужність приладів. 

Чим запастись на час блекаутів

На випадок тривалих відключень електроенергії варто запастись павербанками (акумулятори, місткістю від 20 тисяч мАг, зараз коштують від 700 гривень), гірляндами на батарейках (від 80 гривень) та ліхтариками (від 70 гривень). Подбайте про те, щоб у вас була достатня кількість батарейок для пристроїв.

Для тих електроприладів, які повинні бути ввімкненими завжди (холодильник, наприклад) варто придбати стабілізатор напруги — реле. У інтернет-магазинах зараз ці пристрої коштують від 1900 гривень.

Якщо є фінансова можливість — можна розглянути купівлю автономних джерел живлення. Це можуть бути: домашня сонячна електростанція, зарядна станція, генератор (для приватних будинків).

Їжа та вода

Сформуйте запаси їжі, яка має тривалий термін зберігання та не потребують зберігання в холодильнику. Це, зокрема, консерви, каші, сухофрукти та горіхи, їжа швидкого приготування.

Якщо ж ви придбали туристичну плиту, щоб вдома готувати гарячу їжу, то не зайвим буде завчити правила поводження з газовими балонами:

  • зберігайте балони в приміщеннях, які добре провітрюються, або на відкритому повітрі, уникаючи потрапляння прямих сонячних променів та опадів;
  • уникайте перепаду температур, адже газ в балоні стискається в холоді та розширяється у теплі, що при різкій зміні температури може призвести до вибуху;
  • провітріть приміщення після використання туристичної плитки чи балона: зріджений газ важчий за повітря, отже вентиляція кімнати унеможливить його скупчення;
  • перевіряйте, чи закритий вентиль: газ може просочуватись і заповнювати приміщення;
  • не залишайте портативну плиту без нагляду та не тримайте балон у кімнаті, де спите;
  • обирайте балони з ізобутаном: цей газ вважають найбільш безпечним, і він горить за низьких температур;
  • не користуйтеся протермінованими та пошкодженими балонами, пристроями без написів та з несправними вентилями;
  • не можна використовувати газові плити для опалювання приміщень;
  • періодично змінюйте балон, не користуйтеся пристроєм до останньої краплини блакитного палива.

Не зайвим буде зробити запас технічної та фільтрованої питної води. Купити вологі серветки та одноразові вологі рушники. Адже, наприклад, «Вінницяоблводоканал» уже зараз попереджає, що на випадок тривалих блекаутів у вінничан не буде централізованого холодного водопостачання.

Опитування

Як ви будете готуватись до другої зими під час повномасштабної війни?

Раніше, нагадаємо, ми дивились, скільки коштують бензинові генератори у Вінниці.

 

Читайте також:

Старе місто на добу залишиться без води. Яка причина?

Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач07

    Я перед вибором: платити за комунальні послуги чи купувати необхідне для зимівлі? Напевно комунальні платежі нехай зачекають, субсидії не виплачують з травня місяця, то як виживати в таких умовах напевно знає  ХТО?
  • Наталья Заяц

    Це якась така дурня,чому вони літом не руйнують а зимою.
  • Сергій Романов

    Білетами в Європу, Канаду, і чим далі.
  • Аліна Володимирівна Аліна

    За які кошти що купувати?? Багатії можуть собі дозволити.
    Тут заплатили за газ, воду, світло, квартплату і грошей,, пшик,,  , решту тримаємо на хліб.

    Елена Петривна reply Аліна Володимирівна Аліна

    Аліна Володимирівна Аліна а їм пофіг на то що в нас тільки на хліб .

keyboard_arrow_up