Під звуки джазу відкрили музей моделей транспорту. Що там є?

Під звуки джазу відкрили музей моделей транспорту. Що там є?
  • На Соборній відкрили черговий музей. На цей раз — перший в Україні музей моделей транспорту, де представлені машини у мініатюрі.
  • Його засновник, викладач ВНТУ Олександр Вдовиченко, виставив на вітринах музею свою колекцію — понад 5000 моделей. І її визнали найбільшою в Україні.

Американські машини, кадилак Преслі, танки, гвинтокрили, кораблі — усе це в мініатюрі є у нововідкритому Музеї моделей транспорту.

Усі 5037 міні-моделей виставлені на першому поверсі в скляному будинку на Соборній, 64. До речі, колекціонера Олександра Вдовиченка відзначили у «Книзі рекордів України».

Відео дня

— Деякі кажуть, що колекціонери — це хворі люди. Так воно і є, але в здоровому розумінні цього слова. Ми йдемо до своєї мети, досягаємо її, знаходимо однодумців. І у результаті — отримуємо бажане, — розказав засновник музею Олександр Вдовиченко.

Для чоловіка цим «бажаним» стало приміщення, яке він отримав від міськради. Раніше він знімав приміщення у ТЦ «Кемпа», потім — в «Універмазі». Але там було мало місця. 

Перший день роботи музею відкривали разом з депутатами міськради та міським головою Сергієм Моргуновим. Олександр Вдовиченко, разом з мером Вінниці та істориком Олександром Федоришеним натиснули на червону «кнопку», яка символізувала початок роботи музею транспорту.

Чіпати не можна

У той же час прямо на вулиці грав джазовий оркестр, що виконували хіти Френка Сінатри та інших відомих співаків.


 

А в самому музеї не проштовхнутися: десятки відвідувачів роздивлялися скляні вітрини, на яких виставлені моделі.

— Мені тут дуже подобається. Захоплююсь американською класикою. Той самий Додж Вайпер, Корвет, Імпала. Крутий музей, — сказав студент донецького вишу імені Стуса Максим.

— Мій одногрупник сказав, що якби він був ще дитиною, то обов’язково б забрав собі одну з машинок на пам’ять (сміється), — розказала студентка Вікторія.

Щоправда, всі експонати у скляних вітринах й відкривати їх не можна. Як розказав працівник музею Сергій, це буде погано для модельок.

— Ви вже не перша людина, хто про це питає. Тому кажу — ні чіпати, ні гратися цими моделями не можна. Річ у тому, що це елементи цінної колекції. Кожна з модельок дорого коштує, — розказав працівник музею.

Уся колекція коштує 100 тисяч доларів

Як розказував власник музею Олександр Вдовиченко він нарешті зміг перевезти всю свою колекцію в експозиції. Розпитали про приблизну вартість колекції.

— Найдорожча модель коштує близько 200 доларів. Усю колекцію можна оцінити близько 100 тисяч умовних одиниць. Але для мене все це коштує значно дорожче. Колекціонувати почав з 8-річного віку. Це була машинка «Фіат» 125, вартістю 1 рубль, виробництва донецької фабрики іграшок, — сказав Вдовиченко.

Власник музею замовляв машинки з понад 30 країн світу. Серед експонатів музею легкові автівки, вантажівки, військова техніка, автомобілі медичної служби, пожежна техніка, серія поліцейських автомобілів світу, трактори, мотоцикли, тощо. Більшість експонатів представлена у масштабі 1:43. А ще є кілька моделей 1:24.

Щороку на базі музею відбуватиметься Всеукраїнський з’їзд колекціонерів моделей транспорту. І перший розпочнеться вже завтра, 28 квітня.

Музей моделей транспорту знаходиться на першому поверсі будинку на Соборній, 64. Вхід в музей — 10 гривень для школярів, студентів, пенсіонерів та інших пільговиків. Повний квиток —  20 гривень. Попередній запис на групові екскурсії за телефоном: (097)678-68-19

Соборна — місце, де живуть музеї

Концентрація музеїв у Центрі (Соборна та найближчі вулиці поряд), мабуть, найбільша серед інших місць у Вінниці. Тут є:

  • Ретро-музей Автомотовеломотофототелерадіо «Володимир» (Соборна,1)
  • Обласний Краєзнавчий музей (Соборна,19)
  • Обласний художній музей (Соборна, 21)
  • Музей Науки (ТЦ «Скайпарк»)
  • Єдиний музей Української марки імені Якова Балабана (Соборна, 26)
  • Кав’ярня-музей «Monocle» (за кінотеатром Коцюбинського)
  • Кав’ярня-музей «Пан Заваркін та син» (Соловйова, 3)
  • Музей пам’яті воїнів Вінниччині (у водонапірній Вежі, Європейська площа)

Разом з музеєм транспорту, це вже 9 таких закладів у центрі Вінниці. До того ж, ще планують відкрити як мінімум три. Музей судової справи у готелі «Савой» бажають зробити працівники ВААС.

Ще «забронювали» приміщення під два музеї у майбутньому торгово-офісному центрі, який планують збудувати на місці аварійного дому на Соборній, 29.

Читайте також:

Історичний «Діснейленд» пропонують зробити на Старому місті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    ...Уся колекція коштує 100 тисяч доларів... - пусть не заливает, максимум 35-40 тис. дол. и то если продавать поштучно. Рынок коллекционирования ОЧЕНЬ сильно просел, а народ обнищал, сейчас предложений больше чем спроса.

    Так как он говорит коллекция стоила при курсе 8 грн./дол., а сейчас увы и ах.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up