Знести дім на Соборній заради ТЦ? Думки архітектора, історика та власника будівлі

Знести дім на Соборній заради ТЦ? Думки архітектора, історика та власника будівлі
  • У мерії дозволили розробити проект нового торгового центру на Соборній.
  • Новобуд зведуть на місці старого готелю 19 сторіччя, якраз навпроти костьолу капуцинів. Чиновники не вбачають сенсу його відновлювати.
  • А що на це кажуть історик, архітектор та саме один з нових власників будинку?

У рішенні, яке прийняв міськвиконком, дозволили товариству «Поділля Приват» почати розробку проекту під забудову торгово-офісної будівлі. Вона буде знаходитися на вулиці Соборній, 29, де стоїть будівля колишнього готелю «Центральний».

На раритетних фото, у 19-20 сторіччі, цей будинок мав розкішне оздоблення та балкони. Але вони не дожили до сучасності.

Відео дня

Стіни будівлі пошарпані та сірі, вікна — брудні та побиті. На першому поверсі діє магазини, а два інші — закинуті. На фасаді є табличка, що приміщення здаються в оренду. Але за номером телефону ніхто не відповідає.

Головний архітектор Вінниці Олександр Рекута запевняє, що будівлю відновити вже не можна. Та й ні до чого це, бо дім не є пам’яткою архітектури.

Читайте також: На Соборній буде ще один торговий центр. Для нього знесуть закинутий готель

Старий дім знаходиться впритул до інших будинків на Соборній — до №33 та №25/2. А під центром Вінниці досі існують численні підземні ходи, яких не досліджували. Хоча Олександр Рекута в цьому небезпеки для новобуду не бачить. Крім того, він розказав, що новий офісний центр не буде сильно відрізнятися від інших будинків на головній вулиці Вінниці.

 

Труднощі будуть з підземними ходами

Віталій Плясовиця, аріхектор, директор майстерні «Плясовиці»

— Виявляється, цінності сама будівля не несе. Вона не є пам'ятником архітектури, мабуть, тому що її не Артинов проектував та будував. А можливо, її прибрали зі списку пам'яток, така схема теж існує. Цінність несе земля та місце розташування! Знести її під нуль дозволяє закон, і інвестор прийняв правильне з фінансової точки зору та логічне рішення.
Чомусь усі розкритикували, що це черговий торговий центр. Назва об'єкта — торгово-офісний центр. Припускаю, що торгівля там буде тільки на першому поверсі із входом з вулиці Соборної! Офіси займуть другий, третій і мансардний поверхи із входами з двору. У внутрішньому дворі є невелика територія для паркування, але її катастрофічно не вистачає.

Труднощі та складність будуть у проектуванні фундаменту через підземні ходи. І найголовніше, який стиль фасаду буде у майбутньої будівлі? На що дивитимуться архітектор, інвестор та головний архітектор міста? На поруч розташовані будинки, на історичний центр, на костел або на сучасну «хмаринку», яка вишикувалася без єдиного паркувального місця, «задавила» візуально костел на останньому вільному клаптику землі на Соборній!?
До речі, у 1991 році під час проектування реконструкції Костелу планували зробити сквер. Він мав бути на місці ТЦ «Хмара», але це вже історія...

Це спадщина, яку не внесли в перелік

Олександр Федоришен, історик

— Це найстаріший зі збережених готелів Вінниці – «гостинница «Центральная». Згідно з дослідженнями історика Валерія Франчука, готель почав функціонувати у 1893 році. Його власником був Іцек Гофштейн. На жаль, до нас дійшло дуже мало архівних матеріалів щодо долі будинку в 20 столітті. Територія споруди суміжна зі знищеними пам’ятками: православною парафіяльною церквою святих Кузьми й Дем'яна 18 ст. та синагогою кінця 19 ст. Варто зважати й на близькість Мурів та католицьких монастирів.

У 1990-х роках історичний готель фігурував як «нововиявлена пам’ятка, рекомендована до внесення в реєстр пам’яток архітектури місцевого значення». Але цього не сталось. Нині будинок в аварійному стані, від краси і величі фасаду залишився тільки карниз. Проте «Центральний» – це свідок епохи. Такий же, як готель «Савой» чи «Франція».

Нещодавно у Фейсбуку опублікували карту підземних ходів кварталу, складену у 90-х спелеологами. Але відповіді на питання «ким вони споруджені?», «їх типологія цегляна чи глиняна?», «це катакомби чи господарські підвали?», «чи не руйнація підземель в кварталі стала причиною аварійного стану будинку?» може дати лише археологічне дослідження.

Як вчинити далі? Варіантів є декілька. Збереження фасаду або, в разі його аварійності, створення реставраційної копії. Або ж абсолютно нове «обличчя» будинку, де варто зберегти висотність споруди та, можливо, обриси готелю «Центральний».

Загалом, така реакція суспільства є чітким сигналом, що Вінниці необхідна цілісна концепція розвитку історичного центру міста, де були б закладені принципи збереження спадщини та її співіснування з сучасною архітектурою.

Новобуд стане прикрасою Соборної
Сергій Капуста, один з власників будівлі на Соборній, 29

— Цей будинок є в супер аварійному стані. У нього повністю відсутній фундамент. Якщо б був шанс, то ми зробили щось на кшталт того, як відновлювали готель «Франція». Але тепер дім врятувати вже неможливо. Старовинні підземні ходи, про які розказують в соцмережах, такого під старим будинком немає. Там тільки розвалини та закинуті підвали.

У новому будинку перший поверх залишиться під ті магазини, які є зараз. У нас є інвестиційна угода з міською радою, за якою ми цю будівлю купували. У ній вказано, що третій поверх новобуду маємо віддати під музей. Ще одне приміщення на іншому поверсі здаємо в безкоштовну оренду місту строком на 10 років під другий музей. Що там будуть за експозиції — точно не знаю. Крім того, позаду нового будинку створимо двоповерховий паркінг, що розвантажить вулицю Соборну. Будівництво почнемо після того, як буде проект та документи. Зараз узгоджуємо їх, на це потрібно десь півроку. Можливо більше або менше часу.

Фасад буде доволі цікавим: там буде і старовина, і скло. Він стане прикрасою центру Вінниці. Можу сказати точно — стиль будинку не буде таким, як у торгового центру, що збудували біля костьолу.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Mr. Deimos

    Біля костелу Капуцинів, тосканське барокко 18-сторіччя, вже побудували безлике скляне уродство. Тепер варвари і сюди добрались, знесли готель 19-сторіччя, придумали казочку для =ніби то реконструкція не можлива і все і всім плювати. Тепер залишилось знести костел і побудувати черговий скляний хлів, впевнений що, і це можливо в нашому недо-європейсикому місті. І всім на все плювати! Тільки Моргунов буде бігати і як завжди гучно кричати "Вінниця це Європа" і розповідати мантри про європейські технології і стандарти. На жаль Вінниця перетворюється в не приглядне захалустя з убогою архітектурою.
  • небайдужий

    Архітектура і Конструкція будинку пристосовані для існуючих обмежень від підземних ходів і геології грунтів, будинок ймовірно спеціально вивели з списку обєктів культурної спадщини
  • Жора

    В Европе если есть такие здания то обычно делают реставрацию, и потом строят офисное здание, все  от сдачи в  аренду идет в местные  бюджеты.

    У нас же наоборот все за копейки продать, а потом мафиози,бандиты горе бизнесмены уже сами будут сдавать в аренду офисы.... А  мэр Моргунов будет говорить... _нет денег в бюджете города... Ну правильно если городом правят бандиты, и бандиты бандитам продают  землю и дома... ,то откуда  в бюджете города Винницы будут деньги.......
  • Жора

    мэр города Винницы  сделал  такую антирекламу что  еще ни один мэр  так не  позорился...

    Я не ходил никогда на выборы , но когда будут выборы там где фамилия Моргунов я ставлю НЕТ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up