«Cавой» відкриють вже цього року. Що за дверима готелю зараз?

«Cавой» відкриють вже цього року. Що за дверима готелю зараз?
  • Семирічна реконструкція будівлі готелю «Савой», що у центрі Вінниці, може завершитися цього року.
  • Орендар будівлі, апеляційний суд, незабаром переїде до цих приміщень. Тоді як загальний «цінник» всього відновлення готелю сягатиме близько 80 мільйонів. І що вже зробили?

«Савой» розсипається. У новині з таким заголовком у місцевому виданні розповідають про те, що фасад колишнього готелю обсипається. Судді Вінницького апеляційного адміністративного суду болісно відреагували на таку критику і запросили журналістів подивитися, як нині виглядає «Савой». І найголовніше — розказали про те, коли ж завершаться ремонти.

Якраз ВААС і є орендарем історичного готелю. Працівники суду мають наміри переїхати у це приміщення до кінця 2018 року. Крім того, вони розповіли, що загалом на реставрацію готелю мають витратити близько 80 мільйонів гривень з Держбюджету.

Відео дня

Як новий

Ззовні видно, що елементи штукатурки, старовинні барельєфи обсипаються. Увійти всередину неможливо — двері закриті для відвідувачів. Але інколи чутно, що гучно шумить інструмент — працюють робітники комунального підприємства «Рембудгазмонтаж» із Хотина, Чернівецька область. Саме ця компанія і є нині генеральним підрядником.

Журналіста впустили всередину приміщення. Прогрес ремонту добре видно, якщо порівнювати з тим, що було на кінець 2016 року.

Стіни в більшості кабінетів — пофарбовані та готові до фінішного оздоблення. Прокладені комунікації та встановлені вікна. Відкриті для огляду всі п’ять поверхів разом з горищем. А у минулий раз, коли судді показували свій майбутній «дім», можна було пройти не вище третього поверху — далі були відсутні підлога та зламані сходи.

Керівник апарату ВААС Інна Грищук розповіла, що, фактично, реставрація відбувалася тоді, коли на це давали гроші з держбюджету.

— Із 2012 року вдалося отримати фінансування на реставрацію будівлі. Варто зазначити, що з 2012 по 2014 роки було виділено з держбюджету лише чотири мільйони гривень. У 2015 році взагалі не виділялися кошти, — сказала керівник апарату ВААС Інна Грищук. — По суті, належне фінансування для проведення комплексу реставраційних робіт почалося із кінця 2016 року. Минулого року на реставрацію «Савою» виділили найбільше грошей — близько 18 мільйонів гривень. Усе, що ви бачите всередині вдалося зробити завдяки коштам, отриманим у 2017 році.

80 мільйонів на реконструкцію

Робітники не припиняють роботу навіть під пильним оком камер — шліфують стіни, свердлять, щось забивають. Але так було не завжди. Як розповіла начальник відділу забезпечення діяльності голови суду та його заступника ВААС Олена Міленко, активна фаза ремонтів почалася з кінця 2016 року.

— Приміщення будувалося 10 років. Після того, як воно було зруйновано (у часи Другої світової війни) — його відновлювали 9 років. Активна фаза реставрації триває два роки і бачите, що у нас є гарний результат.

Питаємо, чи буде «Савой» відкритий для екскурсій? Зокрема, чи зроблять тут музей?

— Звичайно. Екскурсії у нас будуть на постійній основі. Стосовно музею - він запланований. Зокрема, буде експозиція з етапами відновлення «Савою» та виставка зі світлинами про становлення адміністративного судочинства. Наш пріоритет — бути відкритими для громадян, — сказала Міленко.

Олена Міленко та Інна Грищук, представники ВААС (зліва направо)

За словами пані Олени, судді зможуть переїхати у нове приміщення вже цієї осені.

— Будівельники обіцяють, що ми зможемо переїхати в приміщення уже цієї осені. Щодо фасаду ще раз наголошую — поки що виконані тільки протиаварійні роботи. За висновками генпідрядника — фасад потрібно ремонтувати після того, як будуть завершені внутрішні роботи. Нині виконані протиаварійні, консерваційні роботи, щоб фасад не розсипався повністю.

Крім того, Інна Грищук розповіла, що на 2018-й рік, вже на завершення усіх робіт, передбачено 48 мільйонів гривень з держбюджету.

— Частково, ці кошти підуть на реставрацію. Інша частина — на придбання меблів, устаткування, обладнання. Якщо порахувати видатки за всі роки, то буде близько 80 мільйонів гривень. Тому працюємо над тим, щоб суд зміг переїхати вже в цьому році, — сказала Грищук.

Хроніка реконструкції «Савою»

Відновлення історичного готелю триває сім років. Пригадали головні події з реконструкції, навколо якої було декілька серйозних скандалів.

2011 рік — розпочалася реставрація «Савою» за кошти державного бюджету. Будівельники з компанії «МУР» поставили металопластикові вікна, почали виконувати протиаварійні роботи по фасаду. Планувалося, що ремонт закінчать за рік, і в 2013 році апеляційний суд переїде у центр міста.

травень, 2012 рік — пісочний колір, в який пофарбували фасад «Савою», викликав бурхливу критику серед вінничан. Почали з’являтися заяви, що це «не ремонт, а руйнація».

жовтень, 2012 рік — будівельники зняли риштування з будівлі. Вінничани побачили не тільки відновлений фасад, але й «тріщини та штукатурку, що відшаровуюється», що викликало обурення серед містян.

січень, 2013 рік — Вінницький Апеляційний суд обрав замість «МУРу» комунальне підприємство «Рембудгазмонтаж» із Хотина, Чернівецька область. Вони мали зробити усі внутрішні роботи, внутрішній дворик та надбудувати мансардний поверх за майже 30 мільйонів гривень.

листопад, 2013 рік — «Савою» знесли дах та почали добудовувати мансарду. Фахівці звертали увагу, що треба було робити навпаки — спочатку ремонт даху, а потім фасад. За ремонт відповідальні два підприємства – підрядник, чернівецька компанія «Рембудгазмонтаж» та  субпідрядник вінницька фірма «Сфера».

червень, 2014 рік — Вінницький Апеляційний адміністративний суд (ВААС) відзвітував, скільки було витрачено за три роки реконструкції: близько трьох мільйонів.

жовтень, 2014 рік — готелю повертають купол, що зробили фахівці з «Рембудгазмонтажу». Купол разом з мансардним поверхом був знищений під час Другої світової війни.

серпень, 2015 рік - ВААС подав на будівельників у суд. З вимогою: усунути недоліки фасаду у місячний термін.

вересень, 2016 рік - в усному коментарі журналісту RIA керівник апарату ВААС Інна Грищук відповіла, що конфлікт з «МУРом» вдалося вирішити мирно. Ця компанія обрана підрядником для виконання внутрішніх робіт. Генеральний директор «МУР» Ігор Козловський каже, що фасад відновлять тоді, коли завершать усі роботи.

червень, 2017 рік - на реконструкцію витратили 1,8 з 5 мільйонів гривень, які виділили з державного бюджету в 2017 році. За ці кошти зробили демонтаж старої штукатурки, бетону, цегли, перегородок; зробили нові перекриття між поверхами, гідроізоляцію стін та багато іншого.

грудень, 2017 рік - ВААС підбиває підсумки: на більшості поверхів поштукатурені стіни; змонтована мережа для відеонагляду, сигналізації; підключено опалення, водопровід та каналізація; змонтована система вентиляції, встановили сантехніку; оновлені конструкції ліфтових шахт

«Савой» спроектував Артинов

Готель почали будувати в 1912 році коштом та на землі вінницького купця Беріша Лехтмана. Архітектором був Григорій Артинов. У грудні 1914 Лехтман вже сплатив за готель перший податок. Крім ресторану на другому поверсі, готель мав перукарню, кондитерську, квіткову та інші крамниці на першому поверсі. А на шостому - мансардному - за деякими даними, був зимовий сад.

Цей будинок примітний тим, що він в багатьох речах був першим у Вінниці. Так він був першою шестиповерховою будівлею в нашому місті, сюди вперше у Вінниці провели електрику, тут вперше з'явився ліфт, а вінничани, також вперше, побачили водопостачання і каналізацію. А при вході до готелю постелили перший у Вінниці... асфальт.

А другого лютого 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки на чолі з Володимиром Винниченком переїхала у Вінницю, яка на місяць стає тимчасовою столицею УНР, «Савой» став неофіційним будинком уряду. Тут жили більшість тогочасних міністрів. І саме тут 13 лютого 1919 року зрікається своєї політичної кар'єри Винниченко.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олексій

    Тільки те і роблять, що постійно реконструюють. А тут взяли, і реконструювали. А як же $ тепер відмивати?

    Жора reply Олексій

    Кто будет отмывать  ?  Местная власть ? Или   суд ?

    Там глава  ВААС  хорошо устроился.... Гостинница , суд.... Он еще когда работал простым  смертным судьей на ул. Грушевского  то брал  оплату за услуги  натурой с женщин))) . А тут все как по маслу, отдельные комнаты, гостиница..... все дела)))))))

    хахахахахах и еще раз ха)))))
  • Andrey Kolesnikov

    7 років пиляють бюджет на ремонті... Тепер київський міст...
    А хто знає скільки ще є таких довготривалих дійничок?
  • З.А.Глядач

    Який це готель,якщо там буде "суд"?

    Жора reply З.А.Глядач

    Так  судьи будут  брать оплату сексом  за услуги..... Для этого комнаты  типа гостиницы и нужны..... Был  раньше такой судья колядник , так он даже оргии делал... И  с работницами суда , и с  теми кто должен за услуги....

    З.А.Глядач reply Жора

    Я не проте. Я маю на увазі,якщо там буде "суд",то навіщо називати будівлю готелем? Адже дуже сумнівно.що там буде можливість для використаняя за прямим призначенням. До речі,а це не забагато,ТАКЕ приміщення для такої "організації"? І чому б цьому "судові" на залишатися там.де він є зараз?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up