Під корінь. Що робити, якщо у вашому дворі невідомі пиляють дерева

Під корінь. Що робити, якщо у вашому дворі невідомі пиляють дерева
  • Останнім часом до редакції почали звертатися люди, які скаржаться, що у їхньому дворі пиляють дерева.
  • Зрізають повністю чи залишають стовбур без гілок.
  • У мерії кажуть, що це задля безпеки вінничан.

Вінничанці Руслані Кравченко довелося стати під деревом, яке робітники різали, щоб ті припинили це робити. Сталося це 10 січня на вулиці Академіка Янгеля. Ось що розповіла жінка:

— Побачила, що якісь люди пиляють дерева, зносять крони повністю, на 100 відсотків, — розповідає Руслана. — На моє прохання представник цієї бригади ніяких документів та дозволів на таку діяльність не показав, підозрюю, що їх просто не було. На питання, яку саме обрізку він проводить, відповів що це «чистка».

Заява про злочин

Руслана викликала патрульних поліцейських на місце події, які зафіксували подію у протоколі.

Відео дня

— Поки поліцейські їхали, я прохала цих діячів перестати пиляти дерева, — говорить жінка. — Довелося стати під деревом, думаю, хай же падають на мене ці гілки. Тільки після цього вони припинили.

Наступного дня, 11 січня, жінка знову побачила вже на вулиці Володимира Винниченка тих робітників. Цього разу Руслана викликала вже не патрульних, а слідчо-оперативну групу. За фактом події вони склали протокол, і його жінка ще «підкріпила» заявою про злочин.

— Приїхала представниця департаменту житлового господарства Вінницької міської ради, — каже Руслана. — У документах, які вона пред’явила оперативній групі, зазначено ряд дерев на видалення на вулиці Академіка Янгеля. Але не було вказано, які саме дерева та яка кількість підлягає видаленню у дворі за цією адресою.

Як повідомили у прес-службі поліції Вінницької області, заява Руслани зареєстрована у журналі Єдиного обліку заяв та повідомлень громадян. Проводиться перевірка.

Згідно постанови Кабміну «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів», дерево вважається знищеним, якщо у нього обрізали більше половини крони.

Ось які фото дерев після обрізки у Вінниці зробила Руслана:

Виріжуть до 4000 кубів деревини

У 2017-му році департамент житлового господарства міськради провів два тендери із закупівлі послуг по знесенню та обрізці дерев, видаленню пнів. Загальна вартість цих послуг: 6 млн 331 тис. 932 грн. Один тендер на 1 895 967 гривень, другий — 4 435 965 грн.

Обидва тендери виграло комунальне підприємство «Аварійно-диспетчерська служба». Знесли 3477 кубічних метрів деревини.

У 2018 році мерія планує зрубати до 4-х тисяч кубічних метрів дерев та видалити 750 пнів. Це стало відомо з тендеру, який оголосили нещодавно.

Директор департаменту житлового господарства мерії Роман Фурман сказав, що зараз ще невідома точна кількість дерев, які збираються зрубати.

— Може бути і менше, ніж чотири тисячі. Усе залежить від того, скільки дерев визнають непридатними після обстеження, — говорить він. — На місці видалених посадимо нові дерева.

За словами Фурмана, до міської ради звертаються вінничани, які просять зрубати дерева, що заважають.

— На жаль, наші водії мають звичку паркуватися у зоні зелених насаджень, — говорить Роман. — Якщо дерево впаде на машину, потім будуть жалітися, що хворе вчасно не видалили. Багато де маємо гілки, які вже переплітаються з дротами. До нас звертаються і люди, і підприємства, щоб зрубали зайві насадження.

Чиновник каже, що зрізані дерева виконавець має утилізувати. Але може і продати, тільки тоді має викреслити зароблену на цьому суму з тієї, що платить місто.

Які документи повинні мати робітники?

Роман Фурман каже, що обов’язково робітники повинні мати при собі «акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню» та ордер на видалення дерев.

У акті мають бути вказані такі дані: точна адреса, порода дерева, діаметр стовбура на висоті 1,3 метра від землі (у сантиметрах), кількість та причина, чому його мають видаляти чи обрізати. Наприклад, Келецька, 77, тополя, 73 сантиметри, 1 штука, аварійна (частково суха, досягла вікової межі), зрізати.

Якщо ці документи вам не покажуть, можете викликати поліцію, щоб правоохоронці зафіксували факт того, що дерева різали. Якщо порушення підтвердиться, справою займатиметься екологічна інспекція.

Журналіст RIA став свідком, як на вулиці 600-річчя, біля багатоквартирного будинку зрізали дерево. Поцікавився, чи є у робітників вказані документи.

Біля будинку за адресою 600-річчя, 12 працювали робітники приватного підприємця Сергія Іскрицького. Він є субпідрядником «Аварійно-диспетчерської служби». Показав документи, з ними все було в порядку.

Конфлікт на Порика

А от на вулиці Порика жителі різних будинків не поділили дерева між собою. Журналіст приїхав на місце, щоб дізнатися подробиці події. Жінка, яка звернулася до редакції — Ксенія Бородіна (goo.gl/ePyeVd).

— Це почалося з п’ятниці (12 січня - авт.) Приїхала машина з робітниками, які почали зрізати зелені та плодовиті дерева. І вони їх не обрізають, а повністю спилюють. Спочатку гілки, потім стовбур, — розповідає обурена Ксенія Бородіна. — Ці люди тут кола намотують, і як тільки жителі будинків починають непокоїтися, їдуть. Потім повертаються назад і продовжують.

Ксенія говорить, що у п’ятницю з «порушниками» розмовляла її мати. Але ті навіть не сказали, з якої вони служби чи департаменту. Мовляв, дозвіл на вирубку є, а все інше неважливо.

Поки два чоловіки продовжували вирубувати верхівки дерев, журналіст поспілкувався із водієм підйомного крану. Чоловік на ім’я Петро сказав, що вони є працівниками департаменту міського господарства.

— У мене є документи на обрізання та омолоджування дерев. І ми не зрізаємо їх повністю, — розповідає Петро. — Тут була спеціальна комісія, яка провела обстеження стану зелених насаджень. Вони позначили дерева, які треба обрізати, а вже ми тут для самого обрізання.

У чоловіка справді виявилися документи, які затверджені заступниками директора департаменту міського господарства В’ячеславом Шестопалом та Віталієм Місецьким. Шестопал поставив свій підпис під «Актом № 271» про обстеження стану зелених насаджень. А Місецький розписався під «Ордером №2» на видалення зелених насаджень. За документами стає зрозуміло, що працівниками департаменту буде видалено 37 дерев біля житлових будинків №№ 1, 3 на вулиці Порика, №№ 42, 52 на вулиці 600-річчя, № 23 на вул. Грушевського. Замість знесених будуть висаджені нові дерева.

Поліцейські, які приїхали пізніше, сказали, що все нормально, документи є.

Жителька будинку №1 не захотіла представлятися, але сказала, що ці дерева їм справді заважали.

— Так, ми дійсно просили, щоб ці дерева вирубали, — дивується жінка, яка відмовилася назватися. — Деяким мешканцям ці дерева затуляють сонячне світло і у квартирах постійно темно. Тому ми писали заявку до ЖЕКу, а вже звідти нашу справу перенаправили до міськвиконкому.

Пиляти без дозволу — порушення?

Дії, коли хтось ріже дерева без відповідних дозволів на це, можна розцінювати, як порушення, передбачене статтею 270-1 Кримінального кодексу «Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства». Крім того, ще є стаття 153 Кодексу про адміністративні порушення — «Знищення або пошкодження зелених насаджень у населених пунктах, невжиття заходів для їх охорони тягнуть за собою накладення штрафу». Максимальні штрафи за цією статтею становлять 1700 гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Олексій

    Наша міськрада гівнохазаюванням щодо дерев нікого не дивує. Через сіль засохло дуже багато дерев.
  • З.А.Глядач

    Схоже,що Руслана Кравченко нічого не робить,а лише шастає містои та видивляється,де ріжуть дерева. Саме через таких д...п людина не має права зрізати гілку на дереві у власному господарстві. Навіть,якщо та загрожує впасти на будинок.

    Олексій reply З.А.Глядач

    Має бути проведена інвентаризація, складені акти та перераховані конкретні дерева під вирубку, а не загнали купу алконавтів-роботяг з барижним прорабом який все винищив і продав. Все правильно зробила. PS. Двори багатоповерхівок і територія вулиць не є власним господарством, навіть якщо ви ці дерава там садили.

    З.А.Глядач reply Олексій

    Ви будете проводити цю "інвентаризацію"? Самі і за власні кошти? Чи залишите це державі,а потім будете скіглити,що "витрачають бюджетні гроші незрозуміло на що! Краще б їх пустили на...(вибір дуже великий)?

    Олексій reply З.А.Глядач

    Її проводять навіть в лісі, де десятки тисяч дерев ростуть і все пораховане по кварталам. Для санітарної читски дерева помічаються компетентним спеціалістом а не навмання.
  • Anonymous

    Фашисты горисполкомовские и Винницазеленуничтож - вырежут ВСЕ деревья и только тогда успокоятся - ВАРВАРЫ И ФАШИСТЫ.
  • Obolonska Olena

    А що робити, коли сусіди з 4 поверху за власної ініциативи посадили три  ГОРІХА  на відстані двох метрів від балконів?

    Руслана Кравченко reply Obolonska Olena

    То що через три горіха вирізати  всі дерева?  По Наказу 173 МОЗ  40% житлової забудови повинні бути зелені насадження. Вирізайте все, дихайте вихлопами та пилом

    Вася reply Руслана Кравченко

    Зелені? То давайте тополі саджати. ВОни швидко ростуть, мают пух алергічний, та падають

    Руслана Кравченко reply Вася

    Пух не  є алергеном, а очищує повітря, тому його так активно садили в радянські часи, а зараз садять те,  за що відкат більший. Дуже гарно виглядають клени.

    Вася reply Руслана Кравченко

    Нехай не алерген.

    Але хтось має слідкувати за дереваи - що можна саджати, де можна...

    Невже ж не можливо саждати кущі у подвір'ї?

    Неодмінно - високі дерева..

    Таварисч reply Руслана Кравченко

    Таварисч reply Руслана Кравченко

    Тебе на голову 3-метровые сухие ветки тополя не падали? А на твою машину? Когда упадут - поговорим на эту тему.

    P.S. Тополь, ива, грецкий орех и груша - самые хрупкие деревья.

    З.А.Глядач reply Таварисч

    Швидше за все,її щось впало ОДИН раз. Цього вистачило...

    З.А.Глядач reply Руслана Кравченко

    Мізки вам "очищує" пух. Від всіх залишків інтелекту.

    Сергій reply Руслана Кравченко

    Пух очищує повітря!!!!!

    Ви хвора на голову?

    Вася reply Вася

    Взагалі є якийсь фахівець, котрий знає, що саждати у наших дворах?

    Або лише платню отримують?

    Є паспорт на дерево - скільки воно росте та коли його пиляти..

    Гля... Всюди ніхто нічого не знає

    Олексій reply Вася

    Дерева ділять якось ще по стійкості до забруднень. Тому липу садять вздовж доріг як саму стійку.

    Вася reply Олексій

    А є якась служба, що слідкує за віком та станом дерев у місті?

    Студия Ремонта reply Obolonska Olena

    По нормам ДБН- 360** відстань від житлового будинку до зеленого насадження має бути не менше 5 метрів.

    Anonymous reply Obolonska Olena

    Сказать ЛЮДЯМ ОГРОМНОЕ спасибо!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up