Під час зливи затопило приватний будинок. Житла у людей тепер немає, як немає і винних

Під час зливи затопило приватний будинок. Житла у людей тепер немає, як немає і винних
Ольга Онгуа
  • Будинок вінницької родини став непридатним для проживання. Винним у цьому вони вважають забудовника сусідньої багатоповерхівки.
  • У забудовника кажуть, що в ситуації розберуться. У Вінницькій міській раді не знають, хто відповідальний. А жити людям де?

Перші дні липня для деяких вінницьких сімей перетворились на справжню катастрофу. У кількох мікрорайонах міста з наслідками злив не справлялись каналізаційні колектори, потоки води затоплювали приватні будинки. Найбільше постраждало помешкання Ольги Онгуа, яка живе на вулиці Громова. Рівень води у ньому сягав кількох десятків сантиметрів зсередини і висоти вікон ззовні. 

Поки будинок наповнювався брудною водою та нечистотами з каналізації, діти ховались на другому ярусі ліжка. Ольга спостерігала, як впав і поплив її холодильник, як з розеток почала витікати вода, як потоки змивали меблі, що стояли надворі, і як багато інших її речей псувались на очах. 

На виклик приїхали два екіпажі ДСНСників, які викачали воду з затоплених подвір’я та будинку. Постраждала розповідала, що навіть рятувальники були шоковані житлом, що, як каже Ольга, стало непридатним для проживання. 

Відео дня

У тому, що сталось, жінка звинувачує депутата Вінницької міської ради Олександра Педорченка. Саме він, за її словами, збудував поряд з її будинком багатоповерховий торговий центр City central Bridge, що по вулиці Громова, 2. Згідно з даними з Державного земельного кадастру, ділянка землі за вказаною Ольгою адресою дійсно належить цій людині. 

Жінка говорить, що донедавна поряд з її будинком протікала річка Тяжилівка, в яку під час сильних опадів уходила вся дощова вода. Змінилось все кілька місяців тому, коли люди Педорченка переробили систему водовідведення.

— Педорченко «забетонував» річку, зробив каналізаційний колектор, який постійно забивається і вся вода тепер йде в мій дім. Коли ця річка вільно текла, я п’ятнадцять років не знала біди, а зараз лише з травня у мене було кілька затоплень будинку та двору. Останнє знищило мій будинок, — розповідає Ольга Онгуа. — Коли затопило вперше, ДСНСники вирвали кришку колектора, щоб прочистити його і щоб вода почала нормально уходити, але вже наступного дня прийшла людина Педорченка і приварила кришку.

Ольга зверталась до Департаменту комунального господарства та благоустрою ВМР. Просила чиновників відреагувати. Наприкінці червня їй надійшла письмова відповідь від заступника цього департаменту Юрія Семенюка. Він писав, що встановлена забудовником система водовідведення неналежно виконує свої функції. Також у відповіді чиновника йшлося, що вони досягли домовленості із забудовником про те, що він має усунути недоліки у системі. 

За кілька днів після отримання відповіді житло Ольги знову затопило. Цього разу це призвело до того, що жінка з дітьми мала шукати тимчасовий прихисток.

У міськвиконкомі родині запропонували пожити двадцять днів у готелі «Поділля». Номери надали безкоштовно, але там не можна ані приготувати повноцінні страви, ані попрати речі. За кілька днів, 19 липня, жінка має звільнити готель. Що робити далі, Ольга не знає. 

— Повернутись додому я не можу, тому що він став непридатним для житла. Усі меблі розбухли, частина техніки не працює і одяг смердить нечистотами, — говорить Ольга Онгуа. — Коли стаю на підлогу, з-під неї виходить вода смердюча. Там неможливо знаходитись. Кожна наступна злива буде мати для нас такі ж руйнівні наслідки, але руйнувати вже немає чого. Після останнього сильного дощу я фактично перетворилась на бездомну і я не розумію, як мені тепер бути.

Ольга Онгуа

Ми звернулись до Юрія Семенюка, щоб дізнатись, про які саме домовленості із забудовником йдеться у його відповіді і чому забудовник не усунув недоліки, які в підсумку призвели до вже відомих наслідків. 

— Я не можу сказати, що домовленості не були виконаними, тому що я не зазначав термінів, коли вони мають бути виконаними, — пояснює Юрій Семенюк. — Із забудовником ми говорили про те, що облаштованої ним зливної каналізації недостатньо. Говорили також про те, що він має зняти кришку з каналізації, збільшуючи її пропускну спроможність. Зараз вже зрозуміло, що таких дій буде замало, тому будемо далі працювати із забудовником. 

Семенюк говорить, що вирішує питання із затопленим будинком Ольги за мірою своїх можливостей. Каже, що ніяких важелів впливу на забудовника він не має, тому, чим все закінчиться, спрогнозувати не може. 

— Не готовий коментувати, чи визнає забудовник у цій ситуації свою провину, чи не визнає. Сьогодні може бути одне, а завтра інше, тому таких заяв я робити не буду. — підсумовує чиновник. 

Зв’язатись із власником земельної ділянки та депутатом за сумісництвом Олександром Педорченком ми не змогли, оскільки вказані ним на сайті Вінницької міської ради номери, недоступні.

Ольга Онгуа також не змогла з ним зустрітись чи бодай поговорити телефоном. Проте вона спілкувалась із помічником цього депутата. Він запевнив жінку, що найближчими днями вони розберуться, хто саме винен у ситуації із затопленням її будинку і хто має відшкодовувати збитки. 

Очільниця квартального комітету «Київський» Валентина Омельченко говорить, що наразі Ользі потрібно зібрати пакет документів на отримання матеріальної допомоги від міської ради. Проте в кращому випадку, говорить Омельченко, можна очікувати на компенсацію у розмірі 10 тисяч гривень. На більші відшкодування можна розраховувати лише у випадку особистих домовленостей із забудовником або судового позову. 

 

Читайте також:

«Навіть у МНСників був шок від побаченого», — про наслідки зливи на Київській

«Поліщука за грати»: націоналісти влаштували акції протесту під стінами обленерго та СБУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анатолий Гордий

    какая фамилия  такой идепутат
  • Вадим Дмитриев

    Ну, это Вам не социально-ориентированное государство. Понасмотрелись на цивилизации всякие, но Украина другое. Скотская страна с ее скотской системой из таких же людей. Как рашка. Практически с идентичным по качеству населением, может чуть менее агрессивным. В случае попадания в сложную ситуацию, без существенного дохода и запасов, Вы легко можете ощутить что такое пустота и безнадега при сотнях тысяч людей вокруг. Государство в лице их чиновников немедленно умывает руки, существенных социальных программ просто не существует. Даже с мелочами Вам придется ощутимо вынести себе мозг.

    Кокос reply Вадим Дмитриев

    Точно так же,как в "цивилизованной,социально-ориентированной"  метрополии -США ,где зимой в нефте-газовом Техасе хернул морозец и чиновники выдавали,что "каждый спасается(греется) сам,как может",сенатор упиздовал греться на тёплый курорт,больше 3млн людей сидело без электричества,платёжки за которое за день выросли с нескольких сот баксов до нескольких тысяч,и так бы там все и передохли,но тут опять потеплело))

    Вадим Дмитриев reply Кокос

    Интересоваться и проверять, конечно же, лень. На что и рассчитаны комменты подобные Вашим. Ну, да ладно,. Наберу Даллас и узнаю. Когда происходила Ваша история?

    Вадим Дмитриев reply Кокос

    С "метрополии" все с Вами стало ясно. История - сказка для Микол и Иванов.
  • Sergii Derepa

    У Вінниці все вирішують Педорченки із Педорченками

keyboard_arrow_up