Перший зорепад 2023 року: не пропустіть метеорний потік Квадрантиди

Перший зорепад 2023 року: не пропустіть метеорний потік Квадрантиди
Метеорний потік Квадрантиди найбільш відомий своїми яскравими вогняними кулями
  • Вже у вівторок, 3 січня, і в середу, 4 січня, можна буде спостерігати за одним із найсильніших щорічних метеорних потоків.

Метеорний потік Квадрантиди досягне піку 4 січня, повідомляє Фокус. Прабатьком Квадрантид є неактивне зараз астероїдоподібне тіло (196256) 2003 EH1, що обертається навколо Сонця за 5,5 років. Ймовірно, у минулому воно було кометою.

— У цей час можна побачити понад 100 зірок «що падають» за годину, а їхня швидкість може досягати 40 кілометрів на секунду, — зазначають у дописі.

Радіант потоку — у сузір'ї Волопаса, ліворуч від ручки Ковша у сузір'ї Великої Ведмедиці; раніше у цій ділянці неба виділялося сузір'я Стінного Квадранта, від якого й пішла назва Квадрантид. 

Відео дня

Коли можна побачити

Квадрантиди мають ідеальні умови видимості по всій території України. Місяць не завадить спостереженню метеорів, адже якраз буде молодик. 

Спостерігати найкраще у другій половині ночі, коли радіант буде найвище над горизонтом та на відкритій місцевості, далеко від міських вогнів.

Найкраще дивитися зорепад, природно, темної пори доби, особливо, коли не заважають вогні великого міста та Місяць. Напрямок — ківш сузір'я Велика Ведмедиця. Для того, щоб побачити небесну виставу, потрібно дивитися у бік північно-східного горизонту неба, саме там розташовуватиметься радіант Квадрантид.

Як правильно загадувати бажання 

Обов'язково варто побачити зірку, що падає, та загадати бажання. Слід загадувати бажання для себе, а не для інших людей. Варто подумати про те, що допоможе вам розвиватися і рухатися далі цьогоріч — адже триває молодик, який пов'язаний, з погляду езотерики, зі зростанням. Думайте в позитивному ключі, загадуючи бажання, і подумки позбавтеся негативу.

Також зірці можна прошептати свою мрію. Для цього її заздалегідь формулюють на аркуші паперу і йдуть із ним на вулицю, піднімаючи написане до неба.

 

Читайте також:

Як зустрічати Різдво: що не можна робити та що таке адвент?

Над Вінницею «пролетів» Санта на оленях: Повітряні сили гарантують безпеку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up