«Перші кіборги». В Україні відзначають День пам'яті Героїв Крут

«Перші кіборги». В Україні відзначають День пам'яті Героїв Крут
  • Бій під Крутами — символ стійкості, патріотизму та героїзму української молоді у боротьбі за незалежність. А сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України.

День пам'яті Героїв Крут (День пам'яті полеглих у бою під Крутами) — пам'ятна дата боротьби за незалежність України.

В Україні відзначення бою під Крутами розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року з ініціативи Народного руху України, за участі В'ячеслава Чорновола, Студентської спілки, Товариства української мови, інших національно-демократичних організацій в Крутах було встановлено березовий хрест та відбувся перший невеличкий громадський мітинг.

Бій під Крутами

Бій між Армією УНР і Червоною гвардією, що відбувся 16 (29) або 17 (30) січня 1918 року біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина, був успішним для оборонців української державності наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога наші зупинили, а здійснюючи організований відступ, зруйнували за собою колії й мости. Московські нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі. Ця затримка дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Відео дня

У березні 1918 року, після підписання Берестейського миру, з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій Могилі в Києві.

Подвиг Героїв Крут став частиною української історичної пам'яті та важливою складовою в національно-патріотичному вихованні молоді.

«Герої України. Крути. Перша Незалежність»

Бій під Крутами – це, без сумніву, одна з трагічних сторінок національної історії. Водночас це подія, яка чітко доводить розуміння українцями своєї самоідентичності, готовності боротися, відстоювати, захищати свою державність та самобутність від зовнішнього ворога, жертвувати найдорожчим — життям, заради кращого майбутнього.

— Чотириста молодих військових курсантів і козаків загону «Вільне козацтво», які за 130 кілометрів від Києва, під залізничною станції «Крути», що неподалік Ніжина, 29 січня 1918 року протистояли чотиритисячному червоногвардійському загону під проводом есера Михайла Муравйова, який мав намір взяти Київ. Протягом п`яти годин українські молоді герої стримували наступ більшовицької армії, аби упередити будь-яку можливість увійти їм до Києва, адже в столиці укладався «Берестейський мир», який на той момент зберіг українську державність. Це знаковий приклад української військової героїки, коли ми говоримо про перемоги у військових баталіях і шануємо героїв, які полягли за нашу незалежність, — пишуть на сайті Вінницької обласної державної адміністрації. — Крути мають величезне значення для української історії. Українська нація довела, що може і вміє боронити свою державу. І буде це робити незважаючи ні на що. Бій під Крутами залишається символом стійкості, патріотизму та героїзму української молоді у боротьбі за незалежність, а сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України.

Пропонуємо до перегляду документальну стрічку «Герої України. Крути. Перша Незалежність»:

«Перші кіборги»

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній назвав Героїв Крут «першими кіборгами».

«Тих, чий подвиг ми згадуємо сьогодні, — Героїв Крут — наші сучасники вже назвали „першими кіборгами“. Лише кілька днів тому ми вшановували пам'ять кіборгів-захисників Донецького аеропорту, які стали символом незламності духу, мужності та героїзму і які в нерівних умовах до останнього відстоювали свою вірність Україні, — сказав Епіфаній у 2020 році. — Таку саме жертовність майже за 100 років перед цим продемонстрували і кількасот молодих хлопців — студентів та курсантів-добровольців, які віддали свої життя за Батьківщину, її майбутнє і можливість для нас із вами сьогодні жити в суверенній державі, розмовляти, навчатися і молитися рідною мовою».

Вшанування Героїв у Вінниці

Вінничан сьогодні, 29 січня, запрошують долучитися до маршу пам’яті Героїв Крут. Початок о 18 годині на Європейській площі біля Вежі.

«Україна 29 січня вшановує пам’ять Героїв битви під Крутами. Цей день став символом героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України. Патріотична молодь Вінниці запрошує усіх небайдужих долучитися до вшанування пам’яті героїв Крут», — кажуть організатори заходу.

 

Читайте також:

В Україні вводять державне регулювання цін на низку продуктів: список та опитування

Запасайтесь солодощами та грійте какао. ТОП милих фільмів-казок для зимового настрою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анатолий Гордий

    виниченки  грушевские  иеще  свора  либерастов  просрали  страну    ситуация  похожа
  • Іван Андрусь

    Раніше  були  інші  моральні  цінності.  Не  лиш  гроші  єдині.

    Rosso Levares reply Іван Андрусь

    Якраз цінності у петлюрівців і були, і є самі гроші,адже вони воювали за панів,ринкову економіку,капіталізм,а студенти під Крутами були дітьми заможних,-вся ця шобла вбивала повсталих робтіників та селян,за що і вигребла по повній від трудящих
  • Andrei Brts

    Аде в цей час був Петлюра,командумання УНР? Вже пакуволо речі до Парижу? А тут кинули пушечне м"ясо?

    Rosso Levares reply Andrei Brts

    Петлюрівці в Києві у цей час розстрілювали робітників Арсеналу.

keyboard_arrow_up